F Upoznajte Jezersko, mjesto koje brojni turisti opisuju 'rajem na Zemlji' - Totally Glamourous

Upoznajte Jezersko, mjesto koje brojni turisti opisuju 'rajem na Zemlji'

 

Pitate li se gdje brojni fotografi crpe inspiraciju za neodoljive fotografije od kojih nastaju popularne tapete posjetite Jezersko. Pitate li gdje se nalazi mjesto na kojem ćete se odlično odmoriti, ali i resetirati od svakodnevnog stresa za samo nekoliko sati posjetite Jezersko. Pitate li se postoje li ljudi i mjesta koja su suvremena, ali u potpunom balansu s prirodom, pogađate, posjetite Jezersko!

Jezersko, kojeg brojni turisti opisuju 'rajem na Zemlji', pitoreskna je općina sa 600-jak stanovnika podno Kamniško-Savinjskih Alpa. Nalazi se dvjestotinjak kilometara od Zagreba, manje od sat vremena vožnje od Ljubljane. Do njega dolazite sljedeći tok rijeke Kokre koja se na poseban način isprepliće s cestom koja vas vodi do 1000 metara nadmorske visine. S jedne strane mjesta su planine Kočna, Grintovec, Dolgi hrbet, Skuta, Rinke i Babe (dio Kamniško-Savinjskih Alpi)  s ostacima najistočnijeg ledenjaka Alpa, a s druge strane nepregledni pašnjaci i više stoljetna šuma. Budući da su spomenute planine koje okružuju Jezersko nepropusne, u prošlosti su upravo one  omogućile da voda od otopljenih ledenjaka prekrije dno dolina i  tako formira veliko ledenjačko jezero oko kojeg je nastalo mjesto. Nakon velikog potresa 1348. jezerska voda počela je otjecati, Jezersko je ostalo bez jezera, ali i od tada pa sve do danas izgled općine nije promijenio izgled. Sve kuće su sagrađene tako da prate liniju nekadašnjeg ruba jezera, a danas umjesto jezera, taj dio prekrivaju prekrasni pašnjaci. Nalikuju onima iz filmova, a na njima pasu goveda i tek pokoja jezersko-solčavske ovca koje pastiri vode u spomenute planine na ispašu. Iako velikog ledenjačkog jezera više nema, Jezersko je poznato po Planšarskom jezeru koje je u obliku srca. Voda mu je hladna (do 14 stupnjeva) ali je njegov ponton danas jedna od najpopularnijih foto pointa u ovom dijelu Slovenije.

Za Jezersko se s pravom može reći kako je destinacija za cijelu obitelj! Nudi za svakog ponešto potičući posjetitelje da aktivno provedu svoj odmor. Destinacija suvremenim putnicima nudi mogućnost planinarenja, posjete pašnjacima u vođenoj turističkoj turi, istraživanje raznolikosti koje je stvorila priroda i čovjek. Na jedan dan možete biti 'pastir', ali i naučiti od gđe. Mije Murovec kako se od vune jezersko-solčavske ovce radi pletivo ali i brojni ukrasi i uporabni predmeti. Jezerskim možete voziti bicikl, ali i  šetati stoljetnim šumama tijekom cijele godine.. Kad se umorite možete jednostavno sjediti uz jezero i opuštati se gledajući nesvakidašnji prizor. Jezersko ima i izvor mineralne vode punu magnezija koju možete kušati u samom centru mjesta, a kad dođete na ovo mjesto potražite adrese na kojima možete prespavati. Jezersko ima netipičan hotel s pet zvjezdica, kuće za odmor, kampove ali i pravi biser Šenkovu domačiju - 500 godina staro imanje Šenk koje na poseban način pričaju priču o održivom agroturizmu. Ova farma nudi smještaj u posebno dizajniranim sobama koje su u potpunosti u skladu s prirodom, odličnu hranu, saunu, najam opreme ali i niz aktivnosti koje vam bude onaj osjećaj da ste kod kuće. Poželite li to ujutro s gazdaricom Polonom možete prošetati farmom- skupiti jaja za doručak, brati povrće koje će se kasnije naći na stolu. Na farmi možete pomoći i u hranjenju životinja, a poželite li vidjeti kako izgleda život pastira, rado će vas sa Šenkove domačije poslati prema Češkoj kući oko koje se nalaze prekrasni pašnjaci. Šenkova domačija je otvorena cijele godine, dobrodošlicu želi i malim i velikim gostima, a ono što je zanimljivo je i to da su dobrodošli i kućni ljubimci.

Kako izgleda zima u Jezerskom?
U Jezerskom nema pretjerane južine tijekom zime. Mjesto je prekriveno snijegom, pa kad ste na ovom mjestu zacrvenit će vam se lijepo obrazi od zime, a svjež planinski zrak će vas motivirati na aktivnosti na otvorenom. Što se sve može doživjeti na ovom mjestu zimi? Na ovom se mjestu možete planinariti, uživati u skijaškom trčanju (Jezersko nudi 17 km izvrsno uređenih staza za skijaško trčanje za klasičnu i skate tehniku), klizati podno ledenjaka, isprobati krpljenje, tradicionalan način hodanja po snijegu, skijati (za djecu i početnike) i ono što je svakako atrakcija- sanjkati se na posebno dizajniranom sanjkalištu kojeg će vam predstaviti Rok Teul. Staza je duga 800-tinjak metara, a do nje se dolazi posebnim prijevozom (kombi), a za sanjkanje na ovom mjestu se plaća ulaznica u koju je uključen i najam sanjki. Sanjkanje  je doživljaj za cijelu obitelj pa ne propustite ga! U sklopu klizališta nalazi se i dio za kuglanje na ledu po čemu je Jezersko isto poznato. Imaju svoju sportsku ekipu koja niže brojne uspjehe pa ćete poželite li isprobati ovaj sport na ledu sigurno upoznati i pravog  profesionalca.

Nakon što se odlično zabavite i riješite stresa u prirodi, uđite u Gostišče ob Planšarskem Jezeru (kraj njega se može i parkirati kad krenete na sportske aktivnosti) i zagrijte se domaćom rakijom, odličnim tanjurima s domaćom hranom (specijalitet su kobasice i janjetina) i ručno rađenim štruklama. Specijalitet su štrukle od sira s brusnicom, no sve je više porcija čokoladnih štrukli koje podjednako vole mali i veliki gosti. Budući da restoran izgleda kao da ste stigli u goste dragim prijateljima, a hrana miriše na ono što i sami pripremate, vrlo brzo će se nametnuti pitanje - radite li ove kobasice sami, kako li ste napravili ovako fine štrukle. Sve je na ovom mjestu i pripremljeno i servirano, kako će vam objasniti domačin Aleš Petek osim rakije koja nastaje nekoliko kuća niže i koju možete kušati na poseban način.

Na ulazu i malu kušaonicu Cvet gora dočekat će vas nasmijana Tanja, bivša policajka koja je stresan posao zamijenila radom na vlastitom OPG-u. Uživa u ljepoti destinacije na kojoj živi, naglašavajući kako je priroda njezin dom. Na svom OPG-u s kampom, svakog dana stvara likere i rakije oplemenjujući ih biljem ubranim upravo na ovom mjestu, a njezini likeri Antivirus, Antiživček, Jezerska Pehta, Baba Jaga, Brisalec spomina  su jedan od suvenira Jezerskog.

Želite li istražiti Jezersko ove zime, sve informacije o sadržajima i najmu opreme, ali i smještaju i svim ostalim nedoumicama koje imate potražite na službenim stranicama https://www.jezersko.info  ili putem maila info@park-jezersko.si

CONVERSATION