F Upoznajte Rogatec! - Totally Glamourous

Upoznajte Rogatec!

 

Znate li da postoji mjesto gdje subotom možete 'napuhati' svoju staklenu čašu, naučiti tkati, zamijesiti kruh, proći odajama srednjovjekovnog dvorca u društvu vodiča, ali i vidjeti kako izgleda najveći muzej na otvorenom u Sloveniji. Uz to ručati na tradicionalan način i uz zalazak sunca uživati uz zvuk harmonike. Otkrijte Rogatec!

Tražite li ideju za izlet, mjesto na kojem će se odlično zabaviti cijela obitelj - posjetite Rogatec! Destinacija je od Zagreba udaljena svega 50-ak kilometara, do koje se dolazi iz smjera Krapine. Nalazi se u Sloveniji, svega desetak  minuta vožnje lokalnom cestom pa vam za odlazak u Rogatec nije potrebna slovenska vinjeta.

Geografski Rogatec leži u sjevernom dijelu sutlanskog područja, podno Donačke gore, privijen uz tok granične rijeke Sutle i rijeke Draganje. Upravo zbog svog geografskog položaja, te činjenice da je predstavljao raskrižja trgovačkih i vojnih putova u povijesti Rogatec danas ima što za ispričati. Povijest mu počinje u rimsko doba kad je Rogatec  bio poznata i značajna vojna utvrda, a procvat i vrhunac doživljava u srednjem vijeku kada se mnogi veleposjednici nadmeću za prevlast prepoznavši u Rogatecu važno granično središte. U pisanim izvorima Rogatec se prvi puta spominje 1130. godine. 1283. godine pridobio je naziv trga sa svim pripadajućim pogodnostima i ovlaštenjima, što ga danas svrstava među najstarije trgove u Sloveniji. O razdoblju najvećeg procvata Rogateca danas svjedoče stara jezgra trga, renesansno - barokni dvorac Strmol, ruševine burga Rogateccrkva sv. Jerneja, crkva sv. Hijacinte, te mnogi drugi kulturno povijesni spomenici.  

Krenete li na izlet u Rogatec, orijentir neka vam bude renesansno - barokni dvorac Strmol. Dolazite li subotom, pogledajte što taj dan nudi dvorac u svojim prostorijama. Kako bi privukli posjetitelje, vrijedni djelatnici općine- Zavoda Rogatec i Centra za obrtništvo Rogatec, osmislili su niz različitih radionica i događaja  u kojima mogu sudjelovati svi članovi obitelji i u kojima se može na tradicionalan način napraviti nešto suvremeno - izraditi glinena posuda s kiparicom Bojanom Križanec, isplesti ukras od komušine, naučiti tkati i ono što je najposebnije napuhati originalnu staklenu čašu. Sve radionice su subotom u sklopu ulaznice u dvorac (6 eura), a zadnje subote u mjesecu, u prijepodnevnim terminima posebno je živo u staklarskoj radionici. Želite li kući ponijeti svoju staklenu čašu, potrebno je platiti dodatno 5 eura. Uz aktivnosti na radionicama audio vodiči će vas provesti kroz dvorac, ispričati priču o povijesti Rogateca, ali i o plemićkoj kući Jakoba von Strmola u srednjovjekovnom dizajnu koja oduševljava brojne posjetitelje. U dvorcu ćete vidjeti snažan barokni utjecaj, sa štukaturama, freskama i atraktivno oslikanim fasadama zbog kojih je ovaj dvorac svrstan među važnije zgrade feudalnog razdoblja u Sloveniji. Dvorac je danas otvoren za sve, a kroz godinu se na ovom mjestu održavaju brojne izložbe, koncerti a u dvorani za vjenčanje s kapelicom mnogi parovi kažu sudbonosno 'da'.

Rogatec ima i najveći Muzej na otvorenom!
Za posjet dvorcu i radionice uzmite nekoliko sati, a kad se dobro zabavite i oduševite sadržajem kojeg nudi, iz dvorca Strmol krenite do Muzeja na prostem Rogatec (Muzeja na otvorenom). Možete to učiniti automobilom ili do muzeja doći lijepom šetnicom od dvorca u trajanju od 10 minuta. Muzej na prostem Rogatec je ujedno i najveći muzej tog tipa u Sloveniji. Smješten u autentičnom štajerskom krajoliku podno Donačke gore i čuva niz tradicionalnih  arhitektonskih objekata sub-panonskog tipa, tipičnih za područje doline Sutle u razdoblju od 19. do sredine 20. stoljeća. Godine 1997. nominiran je za Europski muzej godine, a od tada pa sve do danas nudi bogat program aktivnosti za sve dobne skupine omogućujući posjetiteljima da otkriju svu ljepotu kulturne baštine ovog kraja. Kroz postav krenite samostalno ili s audio vodičem na Hrvatskom (uz 6 ostalih jezika)  a mlađima ponudite doživljaj HoloLens naočala s kojima će istraživanje muzeja biti u društvu animiranog lika Rogatka. U ovom muzeju su subotama isto radionice - od izrade kruha, instrumenata, pa sve do skupljanja bilja, izrade proizvoda od pčelinjeg voska. Na ovom mjestu svakako pojedite nešto domaće. U jednoj od kuća poslužuje se tradicionalni ručak enolončnica što je zapravo varivo s povrćem i žitaricama s domaćom kobasicom. Porcija je izdašna, košta 7 eura i na ovom se mjestu kuha svaki dan. Poslužuje se s domaćim kruhom kojeg možete i sami ispeći. Kad ste na ovom mjestu obiđite i Konjušnicu KK Strmol u kojoj vas čekaju ljubazni domaćini koji će vas provesti kroz štalu, ali i pomoći vam da prvi put zajašite konja.

Pogled na Donačku goru!
Kad ste upoznali u potpunosti destinaciju i naučili puno o ljudima koji su na ovom mjestu živjeli te mjesto oblikovali ne zaboravite se popeti na najvišu točku Rogateca do kuda možete doći automobilom. Slijedite putokaz do Rudijevog doma, planinarskog doma podno Donačke gore. Na ovom mjestu puca pogled na Zagreb, ali i na Donačku goru do koje se možete popeti planinarskim putem (40 minuta) sve do vrha na kojem se nalazi križ i klupa za zaljubljene. Ovaj dio je raj na zemlji za sve one koji vole vikendom boraviti u prirodi, pojesti nešto domaće ili samo popiti kavu i uživati u domaćoj štrudli od jabuka koja je jedna od najpoznatijih slastica u Sloveniji. Volite li paraglajding, na ovom mjestu kažu da su struje savršene u što će vas uvjeriti pogled u nebo. Za lijepih i sunčanih dana oko Donačke gore vidjet ćete brojne paraglajdere.

Zalazak sunca uz zvuk harmonike!
I kad ste mislili da je to sve od Rogateca, domaćini će vam se ponosno pohvaliti kako u ovom kraju ima još zanimljivih OPG-ova na kojima ćete odlično pojesti i popiti i super se zabaviti. Jedan od takvih je gospodarstvo Pod Goro u vlasništvu obitelji Kitak - Nataše i Izidora, dvoje mladih ljudi koji su predanim radom stvorili jedinstveno mjesto. Restoran se nalazi na mjestu na kojem je najljepši zalazak sunca u ovom kraju, a hrana koju ćete ovdje pojesti je u potpunosti domaća i ekološka. Sve povrće, meso, vino i sokovi su iz njihovog uzgoja, a toplina koju pružaju svakom gostu je nevjerojatna. Ugodit će vam u potpunosti, a kad sjednete za stol nemojte se iznenaditi kad vam gazda Izidor (inače frontmen grupe Aplauz) zasvira harmoniku i zapjeva jednu od popularnih pjesama.

 

Krajem dana poželjet ćete ostati u Rogatecu i izlet produžiti budeći se u netaknutoj prirodi. I to je moguće jer ovaj kraj pruža puno mogućnosti za noćenje. Od parkirališta za kampere uz sami muzej, do novih apartmana u centru Rogateca i divnog pansionskog smještaja s polu pansionom i modernim kučama izpod Donačke gore. Ponudu pogledajte ovdje: https://www.rogatec.si/kje-jesti-in-spati/.

CONVERSATION