F JOŠ JEDNO PRIZNANJE FILMU BOSANSKI LONAC - Totally Glamourous

JOŠ JEDNO PRIZNANJE FILMU BOSANSKI LONAC

 

Senad Bašić nagrađen je na 17. Mostar Film Festivalu, festivalu filmskih glumačkih ostvarenja, za najbolju mušku ulogu u filmu Pave Marinkovića “Bosanski Lonac” hrvatsko-austrijske-BIH koprodukcije. Upravo projekcijom filma Bosanski lonac, otvoren je 17. Mostar film festival (MOFF) – festival filmske glume, a u natjecateljskom dijelu programa prikazano je šest filmova. Jelena Kordić Kuret osvojila je nagradu za glavnu žensku ulogu u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevski, manjinske hrvatske koprodukcije. Žiri u sastavu Branka Bešević-Gajić, Anila Gajević i Amira Kudumović nagradu “Stablo ljubavi” dodijelio je Senadu Bašiću za ulogu neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu.

Svaki redatelj je sretan i ponosan kad mu glavni glumac osvoji glumačku nagradu. Iza nas su veliki festivali u Goi, Sarajevu i Tallinu, uspješna kino distribucija u tri zemlje, a ova nagrada mala je kruna za kraj godine” izjavio je redatelj i scenarist filma Pavo Marinković.

Nagrada glavnom glumcu na Mostar Film Festivalu još je jedno u nizu priznanja iskazanih filmu Pave Marinkovića. Nakon premijere na Sarajevo Film Festivalu, film je uvršten Sekciju Fokus: Srbija i susjedi, međunarodnog filmskog festivala “Tallin Black Nights Film Festival”, Sekciju Vizije istoka, u sklopu Arras Film Festivala, kao i u natjecateljski program austrijskog filmskog festivala Filmfestival Radstad. Bosanski lonac imao je i svoju afričku premijeru na Festivalu Autorskog Filma Rabat, a uvršten je i u natjecateljski program prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Indiji (IFFI Goa), gdje je konkurirao za najpoželjniju nagradu festivala, Zlatnog pauna.

Osim Senada Bašića, u Bosanskom loncu glume Bruna Bebić, Goran Grgić, Admir Glamočak, Brigit Stöger, Andreas Kiendl te dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te brojni drugi. Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

CONVERSATION