F Na besplatnim zero food waste radionicama sudjelovalo više od stotinu građana - Totally Glamourous

Na besplatnim zero food waste radionicama sudjelovalo više od stotinu građana

#BirajZeleno, prva sveobuhvatna zero food waste edukativna inicijativa u Hrvatskoj, privela je svoju četvrtu sezonu kraju. Ovogodišnju kampanju obilježilo je 13 besplatnih radionica o sprječavanju otpada od hrane koje su vodili istaknuti hrvatski chefoviambasador inicijative Mate Janković, Damir Tomljanović, Nikša Boban, Ivan Temšić, Antonela Kauzlarić, kao i strukovni učitelj kuharstva Ugostiteljsko-turističkog učilišta Mladen Marusić. Interes javnosti i osviještenost građana o zero food waste principima sve je veći, što potvrđuje i nekoliko stotina prijava zaprimljenih za sudjelovanje na radionicama.

Na tom važnom putovanju do održivosti, kompanija Nestlé okupila je snažne partnere poput Veleučilišta Aspira i Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Osim podrške snažnih partnera, #BirajZeleno se ove godine odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva poljoprivrede.

Uzimajući u obzir da godišnje bacamo 22 kilograma jestive hrane po stanovniku, ova inicijativa bila je iznimno potrebna kako bi se građanima konkretnim primjerima pokazalo da se otpad od hrane sprječava upravo u našim kućanstvima. Potvrđuje to i izjava jedna od polaznica, Barbare: „Na #BirajZeleno radionici sudjelovala sam po drugi put jer su me prvi put oduševili inovativni recepti i ideje za iskorištavanje ostataka od hrane. Odlično je što su radionice praktične te smo chefove mogli pitati sve što nas zanima. Mislim da je ova zero food waste inicijativa izuzetno važna jer osim što nas educira o kuhanju, uči nas i kako bolje raspolagati hranom, potiče našu kreativnost i da odgovorno koristimo resurse koja nam je priroda dala. Uz to, bio je užitak slušati iskustva chefova koji je primjenjuju u svojoj svakodnevici.“

Upravo su pravilno planiranje i priprema ključni za pripremanje jela u blagdansko vrijeme, kad se na našim stolovima nađe više hrane nego inače. Zato je chef Mate Janković predstavio novi recept koji će spasiti ostatke najčešće pripremanog božićnog ručka – purice s mlincima.

Zero food waste purica s mlincima by chef Mate Janković

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g pečene puretine
  • 100 g jusa od puretine
  • 200 g mlinaca
  • Sol
  • Papar
  • Ulje za prženje
  • Rižin papir za proljetne rolice
  • Sjeckani vlasac

Priprema:

Meso od purice natrgati i pomiješati sa sjeckanim mlincima. Dodati sol, papar, sjeckani vlasac i zamotati u rižin papir za proljetne rolice. Pržiti u dubokoj masnoći i poslužiti uz jus od purice.

CONVERSATION