F Unaprijeđeni sadržaji biciklističkog i vjerskog turizma na ivanićgradskom području - Totally Glamourous

Unaprijeđeni sadržaji biciklističkog i vjerskog turizma na ivanićgradskom području

 

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada, Općina Kloštar Ivanić i Općina Križ su proveli dva projekta sufinancirana putem Javnog natječaja Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Radi se o projektima:

  • Razvoj biciklističke infrastrukture na području Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa i

  • Razvoj posjetiteljskog sadržaja u vjerskom turizmu na području Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa

koji su zajedno vrijedni 55.000 €, a za iste je ostvareno sufinanciranje od strane HTZ-a u iznosu od 30.000 € putem Javnog natječaja. „Povezali smo naš grad i dvije općine kako bi zajedno udruženi poboljšali turističku ponudu. Kloštar Ivanić je centar vjerskog turizma ovog dijela Zagrebačke županije i ima mnogo toga za ponuditi. Križ uz vjerski turizam, arheološka nalazišta i brojne sadržaje nadovezuje se na cjelokupnu priču. I dalje ćemo podržavati ovakve projekte jer imaju velik značaj za cjelokupni razvoj“, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

Naš zavičaj ima razvijenu sakralnu baštinu i biciklistički turizam pa su ova dva projekta bila nastavak njihovog daljnjeg razvoja. Općine Križ i Kloštar nemaju svoje turističke zajednice pa se na ovaj način povezujemo i stvaramo kvalitetnije usluge i iskustva. Također na ovaj način povećavamo vidljivost cijelog područja jer turist ne poznaje administrativne granice, on se kreće i bira sadržaje koji su mu zanimljivi“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Turistička zajednica Ivanić-Grada sustavno od 2014. ulaže u razvoj cikloturističke infrastrukture kad je uspostavljena mreža biciklističkih ruta. U sklopu projekta Razvoja biciklističke infrastrukture postavljena su tri biciklistička odmorišta, ažurirane su biciklističke karte s kompletnim obuhvatom područja Križ. „Već se godinama ulaže u biciklističku infrastrukturu i ovo je nadogradnja. Velik iskorak je učinjen postavljanjem tipskih odmorišta na državnim biciklističkim rutama u Dubrovčaku Lijevom i u Bešlincu kod Kloštar Ivaniću, te uz prometnicu prema Popovači u Križu koja će biciklistima pružiti kvalitetno odmorišno mjesto. Preporuča se u narednom periodu i razvoj kamp odmorišta.“, naglasila je Gašparović. Područje Križa se temeljito mapiralo te je sada dobivena biciklistička karta kompletnog administrativnog područja. Uz već postojeće, plan je povećati broj servisnih stanica nabavom 3 postaje sa solarnim punjenjem, a koje će biti postavljene u Bešlincu, kod Društvenog doma u Cagincu i kod sportskog parka u Križu.

U sklopu Razvoja posjetiteljskog sadržaja u vjerskom turizmu razvijeni su hr/engl audio vodič, interaktivne brošure, didaktički sadržaji i memory set, sadržaji kroz koje posjetitelji mogu upoznati sakralnu baštinu. Na svim objektima bit će dostupna informativna ploča sa QR kodom čijim skeniranjem posjetitelj odlazi na web stranicu Turističke zajednice gdje dobiva audio snimku s informacijama o samom objektu i brojnim zanimljivostima. Kloštar Ivanić važno je marijansko svetište središnje Hrvatske s bogatom riznicom, i knjigom marijanskih čudesa. Knjiga čudesa Blažene Djevice Marije Ivanićke čuva se danas u župnom arhivu franjevačke crkve u Kloštar Ivaniću. „Zajednička suradnja na ovim projektima doprinijet će našem razvoju poglavito u vjerskom turizmu u budućnosti. Nadam se da ćemo nastaviti i u sljedećoj godini kako bi privukli što više turista na naše područje“, istaknuo je načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović. Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Križu građena je u srednjem vijeku i ima sačuvane gotičke kontrafore na zidnom plaštu. Sačuvani su posebno vrijedni oltari pavlinske radionice, glavni oltar posvećen svetom Križu i dva bočna oltara svetog Roka i svetog Antuna te propovjedaonica ukrašena reljefima i skulpturama. Orgulje su iz 1787. godine i jedne su od najstarijih i najbolje očuvanih u Hrvatskoj. „Nikada nismo imali projektno udruženje jedinica lokalne samouprave. Zajednički smo se spojili kako bi ostvarili bolje turističke rezultate i nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti“, rekao je Marko Magdić, načelnik Općine Križ. Projektom se želi povezati područje kroz inovativnu interpretaciju sakralne baštine koristeći nekoliko različitih formata, produžiti boravak posjetitelja na ovom području i disperzirati posjetitelje izvan centra grada te potaknuti na istraživanje okolice. Izrađene su i profesionalne fotografije, te je ostvarena suradnja s turističkim zajednicama s područja koja imaju razvijen vjerski turizam.

Opći ciljevi projekta su:

  • jačanje cikloturizma kroz unaprjeđenje cikloturističke infrastrukture (odmorišta i servisne stanice) i omogućavanje sigurnijeg korištenja prostora za posjetitelje

  • pomoći posjetiteljima da bolje razumiju prostor i prostorne odnose (susjedstvo i udaljenosti) između naselja i značajnih objekata, tj. točaka od interesa, kao i povećati interes ljudi za cijelo područje i potaknuti ih da sami istražuju prostor (šuma, livade, zanimljivosti, turističke objekte…)

  • povećanje broja i produženje boravka cikloturista na području Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića i Križa, pogotovo onih koji dolaze na biciklističke utrke

Više informacija

Biciklističke rute: https://www.tzig.hr/biciklisticke-rute/

Vjerski turizam: https://www.tzig.hr/vjerski-turizam

CONVERSATION