F ZAGREBAČKO PREDSTAVLJANJE MONOGRAFSKE PUBLIKACIJE LOVRE ARTUKOVIĆA IZAZVALO NEZAPAMĆEN INTERES - Totally Glamourous

ZAGREBAČKO PREDSTAVLJANJE MONOGRAFSKE PUBLIKACIJE LOVRE ARTUKOVIĆA IZAZVALO NEZAPAMĆEN INTERES

 

Sinoć je u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu predstavljena prva monografska publikacija o hrvatskom umjetniku Lovri Artukoviću.

Predstavljanje publikacije Stagings u izdanju prestižne bečke izdavačke kuće Verlag für Moderne Kunst izazvalo je nezapamćen interes pa je Velika čitaonica bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Publikacija je zamišljena kao proslava umjetnikova osebujnog talenta, a pruža opsežnu povijest njegova stvaralaštva od osamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, do recentnog umjetničkog djelovanja u Berlinu.

 

U jesen 2021. Lovro Artuković pozvao je tim umjetničke platforme Nomad, na proslavu njegove 20. godišnjice u Berlinu gdje se i rodila ideja o stvaranju ove vrijedne monografske publikacije. Nomadov je tim s velikom pažnjom vodio proces nastajanja knjige, okupivši iznimno talentirane suradnike, a osim povjesničarke i teoretičarke umjetnosti, kustosice, te profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Leonide Kovač i njemačkog povjesničara umjetnosti, kustosa, fotografa i pisca Borisa von Brauchitscha autor tekstova je i sam Lovro Artuković. Grafički je urednik Damir Gamulin, prevoditelji su Andy Jelčić i Marina Schumann, a lektorica Ivana Sor.

 

Publikaciju Stagings predstavili su Vanja Žanko ispred umjetničke platforme Nomad, Silvia Jaklitsch, predstavnica izdavačke kuće Verlag für Moderne Kunst, i grafički urednik Damir Gamulin, a razgovor s umjetnikom vodila je Leonida Kovač koja je o svom radu na samoj publikaciji izjavila: “Silno me veselio rad na knjizi. Pišući tekst koristila sam i fragmente svojih tekstova koji su pratili Lovrine ranije izložbe. Rekontekstualizirala sam ih polazeći od samog pojma inscenacije, što je ovdje vrlo važno, budući da Lovrine slike nisu svodive na slikarstvo, na samo jedan umjetnički medij. Prije svega to su mentalne slike, slike pamćenja događaja koje se zbiva u sjećanju, generirajući različite oblike. Iznimno me veseli što je Damir Gamulin - Gamba svojim profinjenim dizajnerskim i umjetničkim pristupom omogućio da svatko listajući knjigu iz Lovrinog opusa konstruira vlastite priče, koristeći svoju vlastitu imaginaciju.“ 

   

Grafički urednik publikacije Damir Gamulin slobodni je tijek misli Leonide Kovač opremio Lovrinim radovima, bez puno opisa dajući mjesta Lovri da sam u svojim iznenađujućim esejima priča svoju priču: Knjigu smo slagali gradeći odnos prema izvornom materijalu. U dizajnerskom smislu bilo mi je važno podcrtati konzistentnost Lovrinih misli i tematskog slijeda kroz čitavu njegovu karijeru. Kako se knjiga primiče kraju, sve više prostora želio sam ostaviti za "čistog" Lovru. Zadnje su stranice stoga bez dizajnerske kompozicije, te maksimalno kvalitetna reprodukcija radova ostavlja čitatelja nasamo s autorom i njegovom slikom.” 

 

Lovro Artuković nije krio svoje zadovoljstvo, a o tome koliko mu ova vrijedna publikacija znači rekao nam je:Monografija mi znači jako puno. Nakon dvogodišnjeg rada ispala je to stvarno lijepa knjiga, prvenstveno zahvaljujući platformi Nomad, koja je skupila sredstva.  Također, i zahvaljujući Damiru Gamulinu, koji ju je prelijepo oblikovao, Leonidi i svima koji su pisali tekstove, i na kraju zahvaljujući meni, koji nisam izgubio živce. Ipak, najviše se veselim sutra krenuti slikati nešto novo”.

 

Brojni ljubitelji umjetnosti koji su prisustvovali sinoćnjem predstavljanju istaknuli su kako je Velika čitaonica Hrvatskog državnog arhiva savršeno mjesto za proslavu umjetnosti. Naime, Hrvatski državni arhiv, osim obavljanja svoje redovite aktivnosti na obradi, zaštiti te davanju arhivskog gradiva na korištenje, razvija niz programa namijenjenih široj javnosti.

 

Knjiga je ostvarena zahvaljujući financijskoj potpori Prijatelja Nomada: privatnih osoba, Turističke zajednice grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Adris, Grand Park Hotela Rovinj, Galerije Trotoar Zagreb i Kolekcije Cerin Antonić.

 

Svoj primjerak monografije Stagings možete nabaviti na https://www.vfmk.org/books/lovro-artukovic

CONVERSATION