F Chef Stjepan Vukadin otkriva kako brzo i jednostavno napraviti domaću tjesteninu - Totally Glamourous

Chef Stjepan Vukadin otkriva kako brzo i jednostavno napraviti domaću tjesteninu

 

Poznati chef i zvijezda MasterChef žirija podijelio recept za jedno od svojih omiljenih jela s domaćom manistrom

Spaghetti Bolognese, Milanese, Carbonara, Lasagne, tjestenina s pestom, mac’n’cheese – ovo su samo neka od jela koja mnogi obožavaju, a sve ih povezuje jedna namirnica: tjestenina. Postoje na nekoliko desetaka, pa čak prema nekim izvorima i stotina različitih vrsta tjestenina, a ono što ju čini toliko omiljenom namirnicom je činjenica da ju možete kombinirati gotovo sa svime. Dovoljno je samo malo mašte da od nje napravite brzo i ukusno jelo.

Upravo zbog toga, teško je pronaći osobu koja joj može odoljeti. Među njima je i chef i vlasnik restorana Il Ponte Stjepan Vukadin, kojeg mnogi poznaju iz emisije MasterChef. Jedno od njegovih omiljenih jela je Domaća manistra na pome za koju nam je otkrio recept te pokazao kako priprema tjestenine može biti brza i jednostavna.

Od sastojaka koji vam trebaju za domaću manistru su:

  • 400 g glatkog brašna

  • 150 g semola di grano duro

  • 5 jaja

  • 1 žumanjak

Pripremu tjestenine Stjepan je započeo dodavanjem brašna u posudu uređaja Kenwood Titanium Chef Patissier XL s EasyWeigh vagom uz koju se sastojci mogu vagati direktno u posudi ili na uređaju. Nakon toga, razmutio je jaja, dodao ih u posudu s brašnom te uz pomoć Kenwood uređaja zamijesio tijesto. Potom ga je umotao u plastičnu foliju i ostavio da odmori u hladnjaku sat vremena.

Za oblikovanje tjestenine Stjepan se poslužio nastavkom za oblikovanje tjestenine na Kenwood uređaju. Gotovu, oblikovanu manistru kuhao je 10-ak minuta u posoljenoj vodi dok nije postigla željenu konzistenciju - al dente.

Stjepan ističe kako se upravo kod kuhanja tjestenine najčešće rade pogreške pa je podijelio par korisnih savjeta:

Jedna od grešaka koja se često radi je dodavanje masnoće u vodu prilikom kuhanja tjestenine. Time ćete spriječiti da vam se umak (naknadno) zalijepi za tjesteninu. Još jedna od grešaka je da se tjestenina stavi kuhati prije nego što voda proključa. Voda mora ključati od prve do zadnje sekunde kuhanja tjestenine!”

Na kraju je manistru servirao na domaćoj šalši, a sve zaokružio maslinama i uljem od poriluka na vrhu.

Vjerujemo da će se ovaj recept pronaći i na vašem ovotjednom jelovniku, a uz Stjepanove savjete sigurni smo da će od sada tjestenina svaki put ispasti savršena.

CONVERSATION