F Holcim Hrvatska predstavio prvi veliki projekt EU Inovacijskog fonda potpredsjedniku Vlade - Totally Glamourous

Holcim Hrvatska predstavio prvi veliki projekt EU Inovacijskog fonda potpredsjedniku Vlade

 

Projekt "KOdeCO net zero" od 237 milijuna eura omogućit će postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta.

Holcim Hrvatska je danas, 22. ožujka 2024. godine, ugostio potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, u tvornici u Koromačnu kako bi predstavio projekt hvatanja i skladištenja ugljika nazvan „KOdeCO net zero“. Ovaj projekt, vrijedan 237 milijuna eura, učinit će Holcim prvim proizvođačem ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jednim od prvih u Europi.

Holcim je za provedbu ovog projekta potpisao ugovor s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) i dobio bespovratna sredstva u iznosu od 117 milijuna eura. To ga čini prvim i za sada jedinim velikim hrvatskim projektom sufinanciranim kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

Provedba projekta „KOdeCO net zero“ će direktno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako ovaj projekt predstavlja velik napredak za gospodarstvo, ne samo Istre, već cjelokupne Hrvatske. „S obzirom na veličinu projekta i dobivena sredstva, isti će se uputiti u proceduru stavljanja na listu strateških projekta Republike Hrvatske kako bi se procedura njegove realizacije ubrzala, a sredstva usmjerila i potrošila kako je zamišljeno. Ovako uspješne tvrtke u Hrvatskoj mogu bez iznimke stati uz bok europskim, povući sredstva i raditi dobar posao.“

Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcim (Hrvatska) d.o.o., istaknuo je da Holcim od 1997. godine provodi veliki broj ulaganja prema manjem ugljičnom otisku. Od smanjenja fosilnih goriva i povećanja mineralnih dodataka pa sve do KOdeCO net zero projekta koji će 2028. godine omogućiti da Holcim postane prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj i među prvima u Europi. „Već smo sada uspjeli smanjiti ugljični otisak za 42%, te sada završavamo projekt kojim ćemo dodatno smanjiti za 10%. Ovo je svijetli primjer da relativno mala tvrtka iz Hrvatske može igrati tržišnu utakmicu s velikim tvrtkama. Svi trebamo nastaviti raditi u smjeru dekarbonizacije Hrvatske kako bi bili svijetli primjer u cijeloj Europi.“

KOdeCO net zero projekt prepoznat je kao inovativan i kvalitetan, a upravo je visoka razina inovativnosti jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti, baš kao i zrelost projekta te mogućnost šire primjene inovacije u drugim industrijama. Zbog toga će se regionalni utjecaj projekta očitovati kroz podizanje konkurentnosti industrije, prijenos stečenih znanja te poticanje drugih na značajnija ulaganja u dekarbonizaciju. Projekt će osim smanjenja emisija CO2, potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te imati pozitivan utjecaj na sinergiju industrije i turizma.

S obzirom da 30% od ukupne proizvodnje u tvornici odlazi pomorskim prometom, prilikom posjeta se razgovaralo i o ubrzavanju izrade projektne i studijske dokumentacije kako bi se postojeći terminal proširio, a istodobno i zaštitio akvatorij.

CONVERSATION