F NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: Umijeće pripovijedanja – vodič za pričanje priča Srebrenke Peregrin - Totally Glamourous

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: Umijeće pripovijedanja – vodič za pričanje priča Srebrenke Peregrin

 

Priče žive kad se dijele, a dijeljenje priča u suvremenom je svijetu jednako važno kao što je bilo i tisućama godina prije. Dokazuje to knjiga Umijeće pripovijedanja – vodič za pričanje priča autorice i pripovjedačice priča Srebrenke Peregrin, predstavljena u srijedu u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, na Svjetski dan pripovijedanja.

Taj dragocjeni priručnik namijenjen svim ljubiteljima pripovijedanja nudi teorijski uvid i praktične savjete za izvedbu i inspirativne priče, a predstavili su ga pripovjedačica i edukatorica Dijana Zorić, povjesničarka i etnologinja Sonja Miličević Vukelić, urednica Vanja Jajić i autorica knjige Srebrenka Peregrin. Uz razmjenu znanja, iskustava i savjeta o tome kako ispričati priču, najdragocjeniji dio večeri bilo je samo pripovijedanje priča u vrhunskoj izvedbi Dijane Zorić i Srebrenke Peregrin.

„Pripovijedanje kao umijeće i umjetnost govorene riječi posljednjih desetak godina stječe sve više poklonika i u Hrvatskoj. Zahvaljujući angažmanu mnogobrojnih profesionalaca i entuzijasta, širi se krug ljudi koji se njime koriste u poslovnom, ali i privatnom životu. Ovaj im priručnik u tome pomaže nudeći osnovne smjernice za razvoj pripovjednih vještina, ali i za promišljanje o važnosti dijeljenja priča. Kraćim teorijskim razmatranjima i mnoštvom praktičnih savjeta upućuje sve zainteresirane za pripovijedanje kako da se počnu baviti njime kako da se razvijaju na svojemu pripovjednom putu. Knjiga je namijenjena podjednako onima koji se time bave profesionalno – u okviru obrazovnih, poslovnih i drugih interesa – kao i onima koji uživaju u prenošenju usmene baštine unutar vlastita doma”, izjavila je autorica knjige Srebrenka Peregrin.

S pomoću priča povezujemo se, razumijemo, surađujemo u izgradnji zajednica i društva. Priručnik Umijeće pripovijedanja istražuje važnost pripovijedanja za razvoj pojedinca, ali i kultura diljem svijeta. Pouzdan je i temeljit vodič za sve koji se zanimaju za umijeće pripovijedanja bez obzira na to jesu li već duboko u tome ili tek ulaze u svijet dobre priče.

Iskusni će vješto nadograditi znanje i oplemeniti iskustvo kreativnim smjernicama, a početnici će steći kvalitetne temelje za uspješnu primjenu storytellinga u praksi. Autorica je spretno obuhvatila svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u istraživanju, strukturiranju i interpretaciji priča napisavši jasan i proaktivan priručnik utemeljen na stručnoj i stilski sjajnoj praksi. Svatko je dobio nešto za sebe, a svi zajedno dobili smo savršen komplet. Priručnik daje još jedan vrijedan doprinos jačanju usmenog pripovijedanja na domaćoj sceni na suvremen, stručan i maštovit način, u skladu sa standardima svjetskog storytellinga”, istaknula je Dijana Zorić iz StoryLaba.

Priručnik Umijeće pripovijedanja promišljanje je o ljudima kao pripovjednim bićima te o pripovijedanju kao ljudskom činu toliko važnom da nam pomaže rasti u čovještvu, navodi u svojoj recenziji prof. dr. sc. Vladimira Velički. Prema njezinim riječima autorica je vrsna poznavateljica teorije književnosti i naratologije, a složene naratološke strukture čitatelju približava s lakoćom pružajući vrijedan teorijski uvid u prošlost, sadašnjost i budućnost pripovijedanja kao izvedbene umjetnosti.

Posebna vrijednost knjige skup je pomno odabranih priča raznolike dobne i tematske klasifikacije – književne, terapijske, ekološke i povijesne – primjerenih za izvođenje. Dubinsko poznavanje i razumijevanje važne literature, iskustvo i strast pripovijedanja čine ovu knjigu vrlo vrijednom riznicom znanja za sve koji se u budućnosti žele iskušati u izvedbenom umijeću pripovijedanja”, smatra prof. dr. sc. Velički.

Praktični savjeti o odabiru priče, uređivanju, strukturi, tehnikama pamćenja i izvođenja, utemeljeni na autoričinu iskustvu i vođeni smjernicama Saveza za europsko pripovijedanje, mogu pridonijeti razvoju kompetencija pripovjedača početnika, ali i iskusnih pripovjedača. Priručnik Umijeće pripovijedanja dostupan je u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

Srebrenka Peregrin od 2013. redovito izvodi pripovjedne predstave u javnosti, održava radionice pripovijedanja te je trenutačno angažirana kao predavačica na Storytelling akademiji u organizaciji StoryLaba.

Od 2015. godine u domaćim i stranim publikacijama objavljuje kratke priče pretežno bajkovitog i fantastičnog sadržaja za koje je dobila i niz nagrada (Metafora 2017., Fairytalez 2019., Fantastikon 2020. i 2023. te Sfera za minijaturu 2021. i 2023.). Vanjska je suradnica Školske knjige za dodatne materijale u udžbenicima Footsteps (1 – 4) te kraće kazališne komade za primjenu u nastavi engleskog jezika. S kolegicom Erikom Katačić Kožić objavila je tri zbirke bajki iz cijelog svijeta i Hrvatske: Bajkarice (2020.), Bajkari (2021.) i Bajkarenje (2022.). Autorica je romana Frina: Ordio (2022.) čiji je nastavak u pripremi.

CONVERSATION