F Ove nedjelje Ivanić-Grad je bio domaćin bubnjarskog spektakla - Totally Glamourous

Ove nedjelje Ivanić-Grad je bio domaćin bubnjarskog spektakla

 

SYNCROPARTY IV, spektakularni bubnjarski festival održao se u nedjelju 17. ožujka 2024. godine u Ivanić-Gradu pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Ivanić-Grada. U Hotelu Sport okupili su se najistaknutiji bubnjari iz cijele regije. Bila je to poslastica za sve zaljubljenike u bubnjeve i glazbu općenito. Posjetitelji su imati priliku prisustvovati raznim radionicama i nastupima profesionalnih bubnjara, koji su svirali uz najveće zvijezde naših prostora. Mnogi regionalni proizvođači predstavili su se uz bogati izbor bubnjeva i opreme koja se mogla isprobati, a poznati bubnjari pružili su vrhunski performans posjetiteljima.

Ove godine, SYNCROPARTY IV je ugostio neke od najpoznatijih bubnjara svijeta. „Imamo mnogo gostiju iz okolnih zemalja, a izrazito smo ponosni što su s nama Gergo Borlai, Mađar koji živi na relaciji USA-Španjolska, i austrijski heavy metal bubnjar Kerim Lechner uz brojne domaće i regionalne bubnjare. Nama su bubnjevi umjetnost i zabava i preporučujem svima da uživaju u glazbi“, rekao je Neno Borić, glavni organizator.

Uz podršku Music Centra i Gewa Music, posebni gosti bili su svjetski priznati bubnjari.

Gergo Borlai headliner Partyapočeo je svirati bubnjeve u dobi od 3 godine. Talent, predanost i naporan rad učinili su ga virtuozom u mladosti. Nastupao je s izvođačima dobitnicima Grammyja i svirao na više od 500 ploča. U posljednje vrijeme je na turneji s Frankom Gambaleom i predaje na Glazbenom konzervatoriju u Barceloni. Na Syncroparyu je nastupio, demonstrirao, podučavao i odgovarao na brojna pitanja publike.

Kerim „Krimh“ Lechner iako najpoznatiji po svom radu s metal legendama Decapitated i Septicflesh, kao i kratkom angažmanu s Behemothom, Krimh ostavio je trag nizom videa prije deset godina koji su započeli njegovu karijeru session igrača i Youtubera. Njegov kanal sadrži mnoštvo edukativnog sadržaja i ubojite video zapise. Izveo je svoj set od 45 minuta i oduševio publiku.

Branimir Gazdik jedan je od najistaknutijih hrvatskih bubnjara. Nastupao je s raznim velikim domaćim nastupima, osvojio šest nagrada Status, Porina, a do sada je objavio četiri solo ploče. Trenutno svira u Gibonnijevom pratećem bendu.

Žiga Kožar jedan je od najistaknutijih slovenskih bubnjara. Sjedi za instrumentima u orkestrima i sastavima slovenske nacionalne televizije te predaje u nekoliko glazbenih škola. Njegov portfolio sadrži preko 160 snimljenih albuma.

Alen Hodžić je podrijetlom iz Bosne. Nakon što se preselio u Švicarsku brzo je stao na bubnjarsku scenu.

Marko Lazarić, jedan od najboljih hrvatskih bubnjara, član grupe Prljavo kazalište kazao je kako mu je drago da ovaj događaj svake godine sve više napreduje te da mu je čast sudjelovati. „Uz druženje i dobru zabavu, na jednom su se mjestu okupili kolege i prijatelji, a broj ljudi i posjetitelja se širi. Glazba nas spaja i raduje i trebamo podržavati svakog tko se njome želi baviti.“

Milan Jejina Yeqi kao dijete svirao je violinu i gitaru, a bubnjeve je otkrio u 14. godini. Svirao je uglavnom u heavy metal i rock bendovima, a trenutno blisko surađuje s bendom S.A.R.S., predaje, drži privatne sate i snima sesije lokalno i međunarodno. Do sada je više puta sudjelovao u programu festivala. Ove je godine podijelio svoju mudrost o uobičajenim ozljedama od bubnjanja i kako ih spriječiti. „Mnogi smatraju da su bubnjevi najzahtjevniji instrument. Jesu ako se ne zna što se radi. Znanjem bubnjanje nije samo „lupanje“, to nije ni točno ni lijepo. Bubnjevi su jedan od najekspresivniji instrumenta koji postoje, poslije glasa prvi su instrument. Sva ljudska emocija može se prenijeti njima. Današnji Party okupio je bubnjarske legende, s kojima je bila čast biti zajedno na jednom mjestu.“

Suliman “Suki” Sulimanović je majstor istočnoeuropskih i orijentalnih ritmova, bilo da se radi o bubnjevima ili raznim vrstama darbuka. Na tu temu održao je zanimljivu radionicu i nastupio na glavnoj pozornici.

Nastupi bubnjarskih legendi bili su spektakl i inspiracija velikom broju posjetitelja, a organizatori najavljuju kako su pripreme za sljedeću godinu već počele, kada se očekuje još bolji SYNCROPARTY V.

CONVERSATION