F Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji - Totally Glamourous

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

 

U izazovnim vremenima birajmo najbolje iz domaće i strane književne tradicije! S tom je idejom smišljen program Školske knjige i Lumena u Noći knjige koja će se održati u utorak, 23. travnja 2024., u zagrebačkoj knjižari Arkadija. U bogatom programu koji traje od 17.00 do 22.00 sata razgovarat će se o književnim velikanima: intelektualnom gorostasu Miroslavu Krleži (17.00 – 17.45 sati), najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki (19.00 – 19.50 sati) i majstoru fantasyja J. R. R. Tolkienu (20.00 – 20.30 sati).

U Noći knjige, manifestaciji koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u Arkadiji će biti proslavljen i jubilarni, 70. rođendan dugovječne Modre laste, najboljega hrvatskog časopisa za učenje uz zabavu (20.30 – 22.00 sata). Djeci i roditeljima namijenjen je još jedan program, Čitaj, igraj se i rasti sa slikovnicama Školske knjige (18.00 – 18.45 sati), s radionicom koja je nadahnuta slikovnicama Čiji su ovo tragovi Planina izazova.

Novi Krleža u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige naziv je prvog programa namijenjenog ljubiteljima proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i zapisa tog pisca koji neprekidno izaziva brojne kontroverzije i oprečne ocjene. O višegodišnjem projektu od nacionalne važnosti i prvom kolu Djela Miroslava Krleže (Deset krvavih godinaZastave i Balade Petrice Kerempuha) razgovarat će dr. sc. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, akademik Krešimir Nemec i glavna urednica Miroslava Vučić.

Ljubitelji uzbudljivih povijesnih romansa Marije Jurić Zagorke imat će priliku doznati mnoge pikanterije iz Gričke vještice i romana Kći Lotršćaka, prvih naslova iz nedavno objavljenih, redizajniranih Djela istaknute književnice i vatrene feministice koja je na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera pisala o vremenu progona vještica. O najčitanijoj hrvatskoj spisateljici i njezinim knjigama objavljenim u suvremenom ruhu, u kojemu su ih željno dočekale generacije novih obožavatelja odraslih na prozi Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena, razgovarat će glavna urednica Miroslava Vučić, dizajnerica Tessa Bachrach Krištofić  i dr. sc. Deniver Vukelić.

Nakon Krleže i Zagorke svoje je mjesto u Noći knjige pronašao nenadmašno maštoviti svijet slavnoga engleskog književnika, filologa i sveučilišnog profesora J. R. R. Tolkiena. U programu pod nazivom Jedan Prsten vlada svima, u povodu 70. obljetnice izlaska prvog izdanja Gospodara prstenova, o hrvatskom prijevodu tog remek-djela razgovarat će prevoditelj Marko Maras i glavna urednica Miroslava Vučić.

Popularnost Gospodara prstenova, golemepske priče koju čine tri dijela (Prstenova družina, Dvije kule Povratak kralja), ne jenja već sedam desetljeća. Najprodavaniji je roman svih vremena, preveden na više od 50 jezika. Kupci knjižara Waterstones proglasili su ga 1999. romanom stoljeća, a anketa na Amazonu, najvećoj digitalnoj knjižari na svijetu, otišla je korak dalje i proglasila ga romanom tisućljeća.

CONVERSATION