F 10 ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI O DANU D - Totally Glamourous

10 ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI O DANU D


U lipnju, povodom 80. godišnjice Dana D, Viasat History prisjetit će se te ključne operacije koja se dogodila 6. lipnja 1944. godine dokumentarnim filmom i dvodijelnom dokumentarnom serijom. Dan D: 80. godišnjica donosi dosad neviđene snimke u boji kako bismo se prisjetili tog nezaboravnog dana za koji su se mnogi vojnici koji su u njemu sudjelovali pripremali kao za posljednju bitku Drugoga svjetskog rata. Dan D: Vojnička priča dvodijelna je serija koja govori o prvim mladićima koji su se iskrcali na kopno i donosi zadivljujuću priču o strahu, hrabrosti i junaštvu. U ovom članku donosimo neke od zanimljivosti koje možda niste znali o tom nezaboravnom danu koji je odredio tijek Drugoga svjetskog rata.

 

1. Eisenhower je prijetio ostavkom

 

Samo nekoliko mjeseci prije Dana D, zapovjednik savezničkih snaga Dwight D. Eisenhower i britanski premijer Winston Churchill bili su u oštrom sukobu. Eisenhower je želio savezničke bombardere skrenuti iz Njemačke i radije napasti ključne infrastrukturne objekte u Francuskoj. Churchill se nije složio s njim: bio je zabrinut za kolateralnu štetu koju bi to nanijelo Francuskoj. Eisenhower je odgovorio prijetnjom da će odstupiti sa svojeg položaja. Churchill se naposljetku složio s planom, a Eisenhower se u mnogo većoj mjeri posvetio cijeloj operaciji, što je bilo ključno za njezin uspjeh.

 


2. Hitler je spavao u trenutku invazije

 

Hitler je znao da bi masovna saveznička invazija mogla preokrenuti tijek rata, pa se za nju pripremao. Naložio je izgradnju takozvanog Atlantskog zida, niza „neprobojnih“ obrambenih fortifikacija od Norveške do Španjolske koje su se protezale duž gotovo 2800 kilometara. Međutim, nitko se nije mogao pripremiti na to da bi se napad mogao dogoditi dok spava. Njegovi generali nisu se usudili naložiti slanje pojačanja bez njegova dopuštenja, a nitko se nije usuđivao probuditi ga. Tako su izgubljeni ključni sati. Kad se Hitler napokon probudio oko 10 sati ujutro i čuo vijest, nije se naljutio jer je smatrao da su njemačke snage već s lakoćom porazile Saveznike. Nije imao pravo.

 

3. Savezničke su snage širile lažne vijesti o invaziji

 

Nije bilo moguće sakriti skorašnji napad od njemačkih obavještajnih službi, pa su Saveznici pokrenuli operacije kako bi ih doveli u zabludu oko vremena i mjesta iskrcavanja. Objavljivali su lažne planove, podizali lažne tabore, a ujutro 6. lipnja čak su i bombardirali Calais kako bi stvorili dojam da će upravo ondje napasti. Nijemci su nasjeli i postavili tri snažne topovske baterije u Calaisu, dok je ostatak francuske obale – uključujući Normandiju – bio manje dobro branjen.

 


4. Rampe na brodovima imale su ulogu štitova – a zatim su spuštene

 

Jedna od najtežih zadaća na desantnim brodovima pripala je vojnicima koji su morali spustiti rampe, jer su služile i kao štitovi za zaštitu vojnika sprijeda. Svi su mogli čuti zvuk metaka iz njemačkih strojnica kako udaraju po rampama kao da netko piše na pisaćem stroju, no ipak su ih bili prisiljeni spustiti ih da bi se vojnici mogli iskrcati. „Prvih desetak momaka pali su kao pokošeni“ – prisjetio se jedan od preživjelih sudionika Dana D.

 

5. Čak je i Anne Frank čula za invaziju

 

Slušajući vijesti na tajnom radio-prijamniku dok se skrivala u Amsterdamu, i Anne Frank je doznala što se događa u Normandiji. „Nada je oživljena u nama. Daje nam novu hrabrost i ponovno nas čini snažnima“, napisala je. Nažalost, nacisti su pronašli njezino skrovište i deportirali je prije oslobođenja o kojemu je sanjala.

CONVERSATION