F 183 TISUĆE EURA ZA ZELENU URBANU TRANZICIJU SVETE NEDELJE - Totally Glamourous

183 TISUĆE EURA ZA ZELENU URBANU TRANZICIJU SVETE NEDELJE

Grad Sveta Nedelja podnio je prijavu na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina (JP ZO 5/2024). Grad planira provesti aktivnost razvoja zelene infrastrukture u urbanim i peri urbanim područjima sadnjom stabala i nabavkom sadnog materijala.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec potpisao je danas, 31. svibnja 2024. godine, predmetni Ugovor s ministricom zašite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom, a isti mu je svečano uručio potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić. Ukupna vrijednost projekta iznosi 228.855,00 eura od tog iznosa FZOEU financira 80% tj. u iznosu od 183.084,00 eura.

Uz gradnju infrastrukture treba brinuti i o zelenim površinama, kao i o uređenju samog grada. Možemo vidjeti da neki od najljepših gradova u Hrvatskoj, ali i u Europi, obiluju zelenim površinama i drvoredima stoga nam je želja i namjera nastaviti upravo tim putem koji smo već ranije krenuli, a odnosi se na donošenje Strategije zelene urbane obnove i Akcijskog plana energetski održivog razvitka. Uz uređenje, briga za okoliš je ono čemu težimo prilikom izvedbe svakog projekta. Također, svaki euro koji dođe iz drugog fonda automatski znači manja potrošnja iz našeg proračuna stoga novac možemo preusmjeriti na druge sadržaje koji su potrebni našem gradu“, istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec.

Aktivnost je doprinos nacionalnom cilju sadnje dodatnih stabala za kompenzaciju emisije autohtonih turističkih posjeta RH do 2030. godine, te aktivnost razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama kroz edukaciju u odgojno-obrazovnim ustanovama. Edukacije će se provesti u dvije svetonedeljske osnovne škole i dječjim vrtićima na području grada Svete Nedelje.

Projektom se planira posaditi 485 stabala, pa će tako svoje novo zeleno ruho uskoro dobiti sljedeća područja: dio Svetodnedeljske ceste u Brezju, ulica Mate Lovraka u Kerestincu, Zagrebačka ulica u Rakitju, Ulica dr. Franje Tuđmana u Strmcu, Gospodarska ulica u Svetoj Nedelji, Zelena ulica u Brezju, te Stara cesta i Selska cesta na području naselja Strmec, Orešje i Bestovje.

Grad će se registrirati i na platformu MapMyTree u kojoj će kartirati sva posađena stabla u ovoj međunarodnoj podatkovnoj platformi.

Uz već donesen gradski Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama i usvojenu Strategiju zelene urbane obnove, ovo je još jedan projekt kojim Grad Sveta Nedelja dokazuje visoku osviještenost o problemima klimatskih promjena te ide u korak s novim i modernim trendovima.

CONVERSATION