F 56. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠČE: SPREMA SE VOL OD 600 KG, ŠTRUKLIJADA I BOGAT PROGRAM - Totally Glamourous

56. KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠČE: SPREMA SE VOL OD 600 KG, ŠTRUKLIJADA I BOGAT PROGRAM


Najveća interaktivna predstava na otvorenom u kojoj sudjeluje publika zdravicama po Križevačkim štatutima kreće ovaj petak, 7. lipnja 2024. godine.

 

Manifestacija 56. Križevačko veliko spravišče – špelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara održat će se od 7. do 9. lipnja. Bogat ovogodišnji program predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije. „Spravišče je naša najveća povijesna, turistička i kulturna manifestacija koja svake godine ima bogat program. On je iz godine u godinu sve zahtjevniji zbog velikog broja različitih događanja. Okosnica nam je predstava pomirbe naših glumaca amatera na čelu sa našim redateljem Adamom Končićem. Uveli smo mnogo noviteta i nadam se da će se posjetitelji ovaj vikend dobro zabaviti kod nas u Križevcima“, rekao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

 

Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu. „Počinjemo u petak tradicionalnim Malim križevačkim spraviščem kada veliki gradonačelnik predaje ključeve grada malom i kada mališani predstavljaju svoje programe. U 20:30 sati nakon povorke gradom, svečano kreće predstava na glavnoj pozornici gdje će se pokušati pomiriti nakon prošle godine. Na pozornicu se vraćaju ponovno u nedjelju kad se ponovno posvade. Nakon predstave slijedi Pivišče, vatromet i prvi koncert Urbana&4“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš.

Raznolik program KUFER-a traje tri dana, subota ima bogate dječje programe, kreativne radionice, promatranje neba iz Zvjezdarnice, predstave i spraviščijadu znanosti i kulture. „Svatovski vol od 600 kg peći će se 14 sati, a lovci će spremati svoje specijalitete koji će se na kraju podijeliti posjetiteljima. U goste nam dolaze KUD-ovi iz raznih krajeva, predstavit će se povijesne postrojbe Hrvatske vojske, a Večer vina i čvaraka nastavit će se koncertima Gazdi i Vojka V. U nedjelju na red dolaze kreativci, slijedi natjecanje u izradi štrukla, Gvercijada i plesni programi. Navečer nam slijedi završnica - vidjet ćemo oko čega će se šljivari i purgeri posvaditi te slijedi završni koncert Gibonnija“, rekla je Gjigaš.

 


Manifestacija „Križevačko veliko spravišče“ svoje je ime dobilo u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.  Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela – pomirba započinje u petak dok u nedjelju nakon svadbe dolazi do problema i ponovne svađe. „Naj govori ko kaj hoće, kome je kaj drago, na tom svetu pajdaški živeti najvekše je blago – ovi stihovi ukazuju na veliku vrijednost Križevačkog spravišča koje u svojoj osnovi čuva pajdaštvo i mirenje. Već osmu godinu režiram predstavu s grupom entuzijasta koji će donijeti posebnu radost i veselje te ponos. U petak se predaju ključevi Varoškom sucu, kćerku Varoškog suca snubi sin kalničkog kaštelana koji  dolazi  sa cijelom svitom u prosidbu te ona uspješno prolazi u veselju i zdravicama po Križevačkim štatutima i tako sve počinje“, istaknuo je redatelj predstave Adam Končić. U nedjelju je svadba i slavlje uzimanja dvoje mladih, no uz mnogo zdravica dolazi do svađa. „Dva tabora na kraju se žestoko posvade, prvo dvije žene, a zatim i muškaraca oko toga tko je što spremio, tko je što donio. Predstavama se potiče publika da sudjeluje u samim događanjima zdravicama što je izniman interaktivan dio cijele ove priče.“

 

Manifestacija ne bi mogla biti organizirana bez mnogih sponzora. „Želja nam je podržavati lokalne događaje koji njeguju kulturu, tradiciju i zajedništvo. Spravišče je jedna od njih, mjesto koje okuplja sve generacije i čini mnogo za razvoj cijele županije“, rekla je Doris Ravlić ispred generalnog pokrovitelja Carlsberg pivovare.

 


Ispred zlatnog pokrovitelja tvrtke Radnik d.d. tajnik Uprave Darko Jambreković je rekao kako im je zadovoljstvo biti dio ove manifestacije. „Od kad je Spravišča mi smo uključeni u organizaciju. Ono je neizostavni dio života Križevaca i njegov jaki brend. Svake godine ju treba širiti i razvijati, te se nadam da će se svi ugodno provesti i ponesti lijepe uspomene iz našeg grada.“

 

Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Program: https://www.spravisce.com/program/

Facebook: https://www.facebook.com/spravisce/

Instagram: https://www.instagram.com/krizevacko_spravisce/

 

Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca, a pokrovitelji manifestacije su: Carlsberg Croatia d.o.o. brand PAN pivo, Dentalna poliklinika Medikadent, Radnik d.d., Erste Bank, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., TehnoDiv servis, KTC d.d., Trgo agencija d.o.o., Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., Komunalno poduzeće Križevci d.o.o., Sound Guardian i Frizerski salon „Suzana“.

CONVERSATION