F Do kraja kolovoza razgledajte memorabilije posvećene legendarnoj ABBA-i - Totally Glamourous

Do kraja kolovoza razgledajte memorabilije posvećene legendarnoj ABBA-i

 

78 LP ploča, 160 singl-ploča, 13 kazeta, 22 DVD-a, 43 knjige, zatím majice, značke, bedževi, jastuk, puzzle, kalendari, staklene kuglice za bor, magnetići, pisaći pribor, šalice samo su dio najveće europske zbirke koja je izložena u Gradskom muzeju Bjelovar do kraja kolovoza.

ABBA-u, švedsku pop supergrupu osnovali su Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad u Stockholmu 1972. godine. Među velike obožavateljice spada i Manuela Najman iz Garešnice koja od djetinjstva skuplja diskografiju, suvenire, knjige, časopise vezane uz ABBA-u.

 

Izložba „ABBA – pola stoljeća od Waterlooa“ otvorena je jučer, 6. lipnja 2024. godine u Gradskom muzeju Bjelovar.

„Ljubav se rodila rano, 1975. kad sam imala 3 godine. Moji roditelji su prepričavali da je sve počelo sa Mamma Miom koju sam stalno pjevušila. Pravi fan sam postala 1979. kad su izdali album Chiquitita, a 1982. krenula sam sakupljati isječke iz novina, Brava…Bili su drugačiji“, kaže Manuela Najman, vlasnica kolekcije„Jednostavno sam željela imati sve.“ Usprkos karcinomu, u sakupljanju predmeta pronašla je svijetlu točku da s ABBA-om ne misli na bolest. Omiljene stvari iz kolekcije su joj vrlo rijetko club edition izdanje albuma Super Trouper, Agnethini albumi, te single box 40 godina Eurosonga. Velika neispunjena želja joj je da posjeti ABBA-in muzej u Stockholmu.

 

„Već nekoliko godina raspravljali smo o postavljanju izložbe o ABBA-i. Ova se poklopila kao obljetnica Waterloo-a. Pripremali smo ju više od godinu dana, te se nadam da će se jako svidjeti svim posjetiteljima“, rekla je ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević.

 

Izložba prikazuje deset godina postojanja grupe, život i rad Agnete, Fride, Björna i Bennyja u razdoblju prije, te u vrijeme neaktivnosti grupe, završno sa veličanstvenim povratkom na scenu multimedijskim projektom Voyage, nakon četrdeset godina duge pauze, što niti jednom izvođaču do danas nije uspjelo.

„Izložbene cjeline prate ulazak u svijet glazbe te glazbeni život i rad četvero članova grupe ABBA“, istaknula je autorica izložbe, kustosica Silvija Sitta. Dodaje kako su jedina grupa koja je, nakon 40 godina od prestanka rada, snimila drugi album.

 

Izložba se sastoji od pet cjelina, a postavljena je u galeriji Nasta Rojc te će se moći razgledati do 30. kolovoza 2024.

U izložbenom prostoru Koridor postavljena je dokumentarna izložba UNESCO-ovi spomenici u Švedskoj.

CONVERSATION