F Hrvatska prva među Glovo zemljama po postotku električnih vozila za dostavu - Totally Glamourous

Hrvatska prva među Glovo zemljama po postotku električnih vozila za dostavu

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, Glovo, višekategorijska platforma koja korisnicima omogućuje pristup raznim vrstama proizvoda i jela na zahtjev, ponovno potvrđuje svoju predanost značajnom smanjenju utjecaja koji tvrtka ostavlja za sobom.

Sukladno zacrtanoj strategiji održivog poslovanja i smanjenja ugljičnog otiska za 42% do 2030. godine na globalnoj razini, Glovo u Hrvatskoj poduzima niz značajnih koraka za poticanje ekološki prihvatljivijih načina dostave i podršku svojim partnerima koji obavljaju dostave u tranziciji do održivijih vozila. Trenutno je gotovo 50% vozila koje koriste partneri u dostavnoj floti električna, što Hrvatsku svrstava na prvo mjesto među svim zemljama u kojima Glovo posluje. Usporedbe radi, prosječan udio električnih vozila u ukupnoj dostavnoj floti u svim zemljama u kojima Glovo posluje je 19%. Prema podacima tvrtke, ovi napori doveli su do izbjegavanja emisije CO2 u Hrvatskoj od 240 tona samo u 2024. godini.

Zelena rješenja za dostavu koja podržava Glovo

Među glavnim projektima koje provodi Glovo su sufinanciranje električnih bicikala. Time se omogućuje lakša i brža dostava uz manje fizičkog napora, a ujedno se smanjuje emisija štetnih tvari. Isto tako, Glovo nudi povoljne kredite dostavljačima koji dostavljaju putem platforme za kupnju električnih vozila. Ova inicijativa omogućuje dostavljačima da prijeđu na ekološki prihvatljivija vozila uz povoljnije uvjete financiranja.

Kako bi osigurao sigurnost vozača dostave i potaknuo korištenje električnih motocikala, Glovo nudi besplatnu zaštitnu opremu, uključujući kacige i jakne. Također, Glovo ostvaruje suradnju s ponuđačima električnih vozila, čime svojim dostavljačima olakšava pristup povoljnim uvjetima najma ili kupnje električnih bicikala i motocikala. Kako bi dodatno podržao dostavljače u održavanju svojih vozila u dobrom stanju, Glovo nudi besplatnu uslugu za električna vozila. Redovito održavanje osigurava dulji radni vijek vozila i pouzdanost tijekom isporuke. Omogućujući, dakle, dostavljačima koji koriste Glovo lakši prijelaz na održiva prijevozna sredstva.

Hrvatska je također jedna od zemalja u kojoj Glovo svojim partnerima nudi mogućnost nabave ekološke ambalaže putem Glovo Storea, u skladu sa strategijom EU za smanjenje plastičnog otpada i zabranu plastike za jednokratnu upotrebu do 2030. Ambalaža se koristi odgovorno, a nabavljeni materijali se mogu reciklirati i biorazgradivi su, pridržavajući se načela poput kružnog gospodarstva i prirodnih tinti na biljnoj bazi. Dobavljači osiguravaju visokokvalitetnu ambalažu s manje materijala, što je čini pristupačnom za mala i srednja poduzeća. Prema studiji Glova, globalno 80% korisnika zainteresirano je za održivo pakiranje, a 70% kaže da ono pozitivno utječe na njihove narudžbe.

CONVERSATION