F IZGUBLJENI PRIJATELJ MIROSLAVA KRALJEVIĆA - Totally Glamourous

IZGUBLJENI PRIJATELJ MIROSLAVA KRALJEVIĆA


 Otkrivamo vam zanimljive priče iza remek - djela hrvatske likovne umjetnosti

na Artmarkovoj ljetnoj aukciji

 

Nakon uspješnog otvorenja u jesen 2023. te zimskih i proljetnih događanja koja su uslijedila, Artmarkova Ljetna aukcija zatvara prvu sezonu aukcija umjetnina organiziranih u Zagrebu. Ljetna aukcija ljubiteljima umjetnosti, kolekcionarima i investitorima nudi široki izbor vrhunskog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva koje obuhvaća gotovo 150 godina likovnih umjetnosti. Aukcijska selekcija predstavlja 108 lotova slika, grafika i skulptura koje ističu visoku kvalitetu hrvatske umjetnosti od moderne do suvremenih stremljenja.

 

Jedno posebno djelo ističe se među ljetnom selekcijom kao pravi raritet svog žanra. Malo poznati portret kojega je naslikao nitko drugi nego Miroslav Kraljević prije 114 godina u njemu dobro poznatoj i dragoj Požegi. “Portret Ferde Ivanuša”, naslikan u kasnu jesen / ranu zimu 1910. godine, označava početak najboljih godina Kraljevićeve kratke, ali iznimno zanimljive karijere, koja traje još samo nekoliko godina nakon nastanka ove slike. Za ovaj izniman tročetvrtinski portret Kraljević se oslanja na klasičan način prikazivanja svog sugrađana, pokazujući još jednom svoju sklonost prema etabliranoj visokoj umjetnosti kojoj je bio izložen u Münchenu (a nastavit će i u Parizu). Ovaj portret lako bi se moglo opisati kao jedan od vrhunaca požeškog ciklusa (1910. - 1911.) u kojem Kraljević uglavnom slika prijatelje iz likovnih i književnih krugova ili pak svoj uži prijateljski i obiteljski krug u blizini svoga doma. U ovaj uži krug prijatelja najvjerojatnije možemo smjestiti i Ferdu Ivanuša, mladog odvjetnika koji je radio kao sudski činovnik u Požegi u istom razdoblju kada se Kraljević u gradu nalazi neprekidno gotovo dvije godine. Dvoje mladih Požežanina vjerojatno je povezala Ivanuševa sklonost prema umjetnosti u razdoblju kada je sam Ivanuš bio strastveni violinist čak priređujući koncerte. Iako će sudbina ubrzo prekinuti ovo prijateljstvo Kraljevićevom smrću 1913. godine, portret ostaje, kao izraz slikareve zahvalnosti prema prijatelju i modelu, koji je život i karijeru nastavio u Banja Luci kao ugledni odvjetnik. Portret se može razgledati do 11. lipnja na Artmarkovoj ljetnoj aukcijskoj izložbi, a licitacija za lot kreće po početnoj cijeni od € 50.000, što je odlična prilika za hrvatske kolekcionare i one s afinitetom za ulaganje u umjetnost.



Još jedan dragulj Ljetne aukcije, ovoga puta iz poslijeratnog razdoblja, su “Dječje igre” Miljenka Stančića, rad koji ističe jednu od slikarevih omiljenih tema: razigrani i zagonetni dječji svijet. Varaždinski majstor stvara ovaj ciklus posvećen djeci oko 1960. godine, a ponuđena slika sažima i slavi desetljeće rada, nadahnuća i posvećenosti ovom spektakularnom motivu. Naslikana krajem 60-ih, slika “Dječje igre” bila je izložena na drugoj samostalnoj izložbi Miljenka Stančića u Galerie Lambert u Parizu (1969. - 1970.), a zatim prodana francuskom kolekcionaru. Rad je ostao izvan Hrvatske više od pola stoljeća, a sada je vraćen u domovinu i 11. lipnja će biti ponuđen na prodaju po početnoj cijeni od € 7000.


 

Uz ova dva jedinstvena lota ljetnu selekciju obogaćuju i djela drugih autora, ključnih za hrvatsku likovnu umjetnost. Jedinstveni Crnčićev diptih kojeg je posebno naručio hrvatski kolekcionar oko 1915. godine. Rijetko djelo Otona Glihe iz 1960., “Gromače XXIV”, izloženo na prvoj velikoj izložbi posvećenoj Gromačama iste godine, koje je bilo izloženo u Italiji, gdje je u talijanskoj kolekciji ostalo 60 godina, s početnom cijenom od € 1500. Rijedak dokument je i  "Portret Slavka Kopača" autora Mladena Veže koji potječe iz vremena njihova zajedničkog školovanja u Bečićevoj klasi. I u godini stote obljetnice Josipa Vanište, izvrstan pejzaž iz Vinograda - s početnom cijenom od € 2200.

 



Svi zainteresirani kupci i ljubitelji umjetnina mogu posjetiti izložbu Ljetne aukcije u Galeriji Artmark na Strossmayerovom trgu 5, do 10. 06. kada se izložba seli u hotel Sheraton gdje će biti izložena do početka aukcije. Ulaz u Galeriju je slobodan, a izložba se može posjetiti od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, te nedjeljom od 11 do 16 sati.

 

Ljetna aukcija održat će se u utorak 11. lipnja u hotelu Sheraton u 19:00 sati u Velikoj dvorani. Aukcijsku izložbu će se moći pogledati u hotelu Sheraton i na dan eventa, od 10 do 18 sati. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj web stranici https://www.artmark.hr/hr .

 

CONVERSATION