F Slovenija – zemlja prirodnih ljepota premijerno na programu Viasat Nature - Totally Glamourous

Slovenija – zemlja prirodnih ljepota premijerno na programu Viasat Nature

 

Ovog lipnja Viasat Nature donosi premijeru novog dokumentarca o nevjerojatnom slovenskom biljnom i životinjskom svijetu – „

Putnici na međunarodnim zrakoplovnim linijama lako mogu previdjeti Sloveniju budući da njezin teritorij prijeđu za manje od deset minuta. Međutim, posjetitelji na tlu osjetit će želju istražiti dojmljivu raznolikost spomenika prirode, slikovitih krajolika i divljeg svijeta duž 160 kilometara dugog pojasa od mora do planinskih vrhova – od maslinika na slovenskoj sredozemnoj obali do snijegom prekrivenih vrhova i pašnjaka Julijskih Alpa.

Poznavatelji opisuju Sloveniju kao „svijet u malom“, i to s razlogom: gotovo dvije trećine površine države prekriveno je prostranim šumama koje izgledom podsjećaju na Kanadu. Drevni mediteranski hrastovi, bukove šume s krošnjama poput katedrala i borove šume priljubljene uz gotovo okomite, nepristupačne planinske obronke pružaju više netaknutih staništa nego što postoji u državama i deset puta većim od Slovenije.

Slovenska je prirodna baština impresivna – ali još je nevjerojatniji intiman, sukladan suživot stanovnika te države s njezinim biljnim i životinjskim svijetom, za što su nagrađeni prvim mjestom na popisu država s najodrživijim načinom života po ocjeni Ujedinjenih naroda, što ih čini uzorom za 21. stoljeće.

Emisiju Slovenija – zemlja prirodnih ljepota pogledajte na programu Viasat Nature 9. lipnja u 19 sati, 24. lipnja u 20 sati te 25. lipnja u 14:40 sati.

CONVERSATION