F Sve što trebate znati o vaginalnoj rejuvenaciji - Totally Glamourous

Sve što trebate znati o vaginalnoj rejuvenaciji

 INTIMINA se udružila s medicinskim stručnjacima kako bi podijelila više informacija o tretmanima vaginalnog pomlađivanja i njihovim rizicima

Vaginalno pomlađivanje, ili vaginalna rejuvenacija, postalo je značajan trend u području ženskog zdravlja i kozmetičkih zahvata. S povećanjem svijesti i napretkom medicinske tehnologije, sve više žena traži rješenja za razne probleme vezane uz zdravlje i izgled vagine. Od poboljšanja seksualnog zadovoljstva do ublažavanja nelagode uzrokovane starenjem ili porodom, postupci pomlađivanja vagine nude niz prednosti koje privlače raznoliku demografiju žena. Više informacija o ovim postupcima donose medicinske stručnjakinje brenda INTIMINA, fizikalna terapeutkinja dr. Margo Kwiatkowski i ginekologinja dr. Susanna Unsworth.

 

Vaginalno pomlađivanje je izraz koji se koristi za opisivanje postupaka ili tretmana koji se koriste za ispravljanje problema s vaginalnim tkivom. Općenito, to su tretmani usmjereni na poboljšanje seksualne funkcije, ali se također mogu koristiti za poboljšanje stanja kao što su manji prolaps ili problemi s urinarnom inkontinencijom. Ovo treba razlikovati od složenijih kirurških rekonstruktivnih ili ginekoloških zahvata kao što je popravak prolapsa, popravak nakon traumatskog vaginalnog poroda ili kirurški zahvat promjene spola. Ti zahvati značajno poboljšavaju tjelesne funkcije i zdravlje. S druge strane, vaginalno pomlađivanje često se smatra kozmetičkim zahvatom.

 

Po definiciji, kozmetičko pomlađivanje vagine uključuje sljedeće:

• Vaginoplastika – operacija sužavanja vaginalnog kanala;

• Vaginalni laserski ili radiofrekvencijski tretman – liječi vaginalne kanale i poboljšava simptome kao što su suhoća, dispareunija i opuštenost vagine.

 

Drugi kirurški zahvati koji ne zahvaćaju vaginu ponekad spadaju pod pomlađivanje vagine, kao što je labioplastika (operacija smanjivanja/promjene izgleda stidnih usana), smanjenje klitorisa, perineoplastika (podizanje kože između vagine i anusa), te laserske operacije za posvjetljivanje kože stidnih usana. Većina ovih zahvata smatra se kozmetičkim zahvatima.

 

Tko je pravi kandidat?

"Pravi tretmani rejuvenacije vagine obično se koriste za rješavanje manjih problema povezanih sa starosnim/hormonalnim promjenama, najčešće opuštenosti i suhoće vagine, koje su posljedica poroda ili menopauze, a s ciljem poboljšanja seksualne funkcije i zadovoljstva. Tretmani pomlađivanja vagine mogu biti alternativa vaginalnoj hormonskoj terapiji za one koji ne reagiraju na uobičajene tretmane, kao što su vaginalne hidratantne kreme ili vaginalna hormonska terapija. Također, vaginalno pomlađivanje je preporučeno za one kod kojih vaginalni hormonalni tretmani mogu predstavljati rizik, kao što je nakon dijagnoze raka dojke. Iako nedavne publikacije pokazuju da su vaginalni estrogeni općenito sigurni za većinu žena nakon raka dojke," kaže dr. Unsworth, naglašavajući:

 

"Od vitalne je važnosti osigurati da oni koji se podvrgnu tretmanima pomlađivanja vagine to čine iz pravih razloga, tj. da nisu primorani ili da ih njihovi partneri ne prisiljavaju da se podvrgnu liječenju. U suprotnom, ti se postupci mogu usporediti s genitalnim sakaćenjem."

 

Kako postupci rejuvenacije vagine poboljšavaju život žena?

“Većina ovih tretmana usmjerena je na poboljšanje seksualne funkcije i zadovoljstva. Vaginoplastika zateže vaginalni kanal kako bi se poboljšao osjećaj tijekom penetrativnog seksa.

Vaginalni laser djeluje tako da uzrokuje kontrolirano mikroskopsko oštećenje vaginalnog tkiva, koje uzrokuje remodeliranje tkiva, povećan protok krvi i stvaranje novog kolagena. Ovi postupci smanjuju opuštenost vagine i povećavaju proizvodnju prirodnog sekreta, čineći seks boljim i ugodnijim. Također mogu imati dodatne prednosti u kontroli problema s prolapsom i inkontinencijom (što također može poboljšati seksualnu funkciju).

 

Smatra se da vaginalni radiofrekvencijski tretman djeluje slično, koristeći elektromagnetske valove za zagrijavanje vaginalnog tkiva, povećavajući protok krvi i proizvodnju novog kolagena,” objašnjava dr. Unsworth.

 

Rizici

"Postoje važni čimbenici koje treba uzeti u obzir kod svih ovih zahvata. Vaginoplastika, kao i svi kirurški zahvati, nosi određene rizike. Mogu se pojaviti trenutni problemi s infekcijom i krvarenjem. Spolni odnos nakon toga također može biti bolniji, zbog mogućeg gubitka osjeta ili utrnulosti  dok vaginalna laserska terapija i radiofrekvencijska terapija mogu biti kontroverznije područje, budući da se sada naširoko koriste u privatnom estetskom području, uglavnom za one koji pate od genitourinarnog sindroma menopauze.

 

Trenutno postoje samo ograničeni podaci koji pokazuju dobrobiti ovih tretmana i nema dokaza da su bolji od standardne vaginalne estrogenske terapije. Podaci pokazuju da je kratkotrajno liječenje sigurno i da se dobro podnosi uz dobro zadovoljstvo pacijenata, ali dugoročni ishodi nisu jasni. Royal College of Obstetrics and Gynaecology iz Ujedinjenog Kraljevstva vjeruje da je potrebno više podataka prije nego što se ovi tretmani počnu rutinski nuditi, a oni koji im žele pristupiti trebali bi otići u kliniku s odgovarajućim znanjem o korištenju lasera i da ih pregleda stručnjak s dobrim razumijevanjem temeljnog stanja koje se liječi'', naglašava je dr. Unsworth.

 

Pregled fizioterapeuta zdjeličnog dna

Dr. Margo Kwiatkowski, fizikalna terapeutkinja, dijeli svoje iskustvo s pacijenticama koje traže tretmane pomlađivanja vagine: "Trenutno postoji trend pronalaženja tretmana koji mogu zategnuti vaginu. To najčešće vidim u razgovorima između žena koje su prošle dob za rađanje, ali još nisu u menopauzi.''

 

''Kad žene uđu u menopauzu, estrogen značajno opada, što može ozbiljno utjecati na zdjelično dno. Pacijentice u menopauzi često doživljavaju sužavanje vaginalnog otvora i skraćivanje vaginalnog kanala zbog atrofije mišića, smanjene cirkulacije krvi i smanjene lubrikacije. Žene koje još nisu u menopauzi, ali su rodile, često se suočavaju sa slabošću mišića zdjeličnog dna i povezanim simptomima. Važno pitanje koje treba riješiti na ovu temu je ozbiljnost oštećenja mišića zdjeličnog dna tijekom poroda. Tijekom vaginalnog poroda, međica ili epiziotomija prolazi kroz avulziju mišića u kojoj se mišić odvaja od stidne kosti. Ove osobe mogu doživjeti značajnu slabost mišića zdjeličnog dna i često traže vaginoplastiku, perineoplastiku i operaciju pomlađivanja vagine u pokušaju jačanja mišićnog tkiva.''

 

Stanja zdjeličnog dna

''Ako osoba ima pravu traumu mišića zdjeličnog dna, vaginalno pomlađivanje možda neće biti učinkovito. Kod osoba s općom slabošću mišića zdjeličnog dna, pokazalo se da ti tretmani daju kratkoročne koristi. Ipak, i dalje se trebaju provesti visokokvalitetne dugoročne studije. Treniranje mišića zdjeličnog dna pokazalo je kako ono može poboljšati udaljenost između dviju strana mišića zdjeličnog dna, čime se sužava prostor s obje strane. Trening mišića zdjeličnog dna, zajedno uz trening stabilnosti trbušnih mišića, pokazalo se da smanjuje razmak tj. širinu od prednje do stražnje strane vaginalnog otvora. Ove se tehnike mogu naučiti i koristiti tijekom života osobe za održavanje snage mišića i zdravlja zdjeličnog dna,” zaključio je dr. Kwiatkowski.

 

 

Svaka žena treba sama odlučiti je li joj potrebna kozmetička rejuvenacija vagine. Za one koji pate od problema sa zdjeličnim dnom kao što su urinarna inkontinencija i vaginalni prolaps, najbolje je započeti otvoreni razgovor s medicinskim stručnjakom kako bi se utvrdile najbolje mogućnosti liječenja.

CONVERSATION