F McKinsey & Co. - Stanje turizma i ugostiteljstva 2024. - Totally Glamourous

McKinsey & Co. - Stanje turizma i ugostiteljstva 2024.

 

Turistička sezona je u punom jeku, stoga nije čudo da s Vama dijelim recentni izvještaj o stanju turizma i ugostiteljstva za 2024. godinu tvrtke McKinsey & Co. 

Izvješću na engleskom jeziku, koje se nalazi na idućoj poveznici - https://www.mckinsey.com/industries/travel-logistics-and-infrastructure/our-insights/destination-readiness-preparing-for-the-tourist-flows-of-tomorrow#/ te također u privitku ove elektroničke pošte, dodajem kratak osvrt na turizam u Hrvatskoj od strane direktora Adriatic ureda McKinsey & Co. gospodina Tomislava Brezinščaka: 

"Turizam u Hrvatskoj se suočava s jedinstvenim izazovima i prilikama koje zahtijevaju pažljivo planiranje i strateški pristup kako bi se održao njegov rast i osiguralo dugoročno blagostanje.

Naše izvješće između ostalog apostrofira Dubrovnik, kao jedan od najposjećenijih gradova, koji se suočava s problemom prekomjernog turizma, osobito tijekom ljetne sezone kada broj dolazaka turista može biti i dvadeset puta veći nego zimi. Grad je već poduzeo značajne korake kako bi se borio protiv prekomjernog turizma, uključujući zabranu novih dozvola za privatne najmove u povijesnom Starom Gradu i reorganizaciju rasporeda kruzera. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije problem samo Dubrovnika. Cijela jadranska obala suočava se sa sličnim izazovima, te je žurno potrebno na nacionalnoj razini strateški planirati razvoj održivih modela turizma koji će očuvati prirodne i kulturne resurse, a istovremeno osigurati pozitivno iskustvo za turiste i lokalno stanovništvo.

Uvođenje novih tehnologija i modernih rješenja može značajno unaprijediti turističku ponudu. Hrvatska ima priliku implementirati inteligentne sustave upravljanja turističkim tokovima, koristeći podatke prikupljene putem društvenih mreža i drugih digitalnih platformi kako bi bolje razumjela obrasce ponašanja turista i identificirala područja pod stresom. Također, postoji velika prilika za razvoj cjelogodišnjeg turizma promicanjem manje poznatih destinacija i diversifikacijom turističke ponude. Kroz partnerstva s lokalnim zajednicama, možemo stvoriti jedinstvene i autentične doživljaje koji će privući turiste tijekom cijele godine, smanjujući pritisak na popularne destinacije tijekom vrhunca sezone.

Hrvatska je uistinu svjetski poznata turistička destinacija s ogromnim potencijalom za daljnji rast i razvoj. Ključ za uspjeh leži u održivom upravljanju, inovacijama i suradnji svih dionika u turističkom sektoru. Vjerujem kako se samo zajedničkim naporima mogu prevladati izazovi i iskoristiti sve prilike koje nam se pružaju.

CONVERSATION