F Fit ima najprodavaniji album - Totally Glamourous

Fit ima najprodavaniji album


Kompilacija grupe Fit The Best of - 40 godina (1982. – 2022.) (Croatia Records) predvodi ovotjednu Top-listu prodaje. Time je Fit po prvi puta zasjeo na vrh liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. 

Ploča Dine Dvornika Dino Dvornik (Croatia Records) nalazi se na drugom mjestu, a na broju tri debitirala je Gina s izdanjem U mojim tajnim notama (Aquarius Records). Kolekcija singlova CMC Festival Vodice 2023. (Croatia Records) popela se na četvrtu poziciju, a ovotjedni krug pet najprodavanijih zaključuje Vojko V s albumom Dvojko (Croatia Records)

Kolekcija s najpoznatijim snimkama riječkog sastava Fit je deseti album na broju jedan Top-liste prodaje u 2023. godini. U prosjeku, svako izdanje se nalazilo na vodećoj poziciji rezultata mjerenja prodaje gotovo dva i pol tjedna. 

Osim toga, The Best of – 40 godina (1982. – 2022.) je prva kompilacija na vrhu mjerenja od 18. siječnja ove godine. Tada je prvo mjesto držala kolekcija singlova grupe Parni valjak Vrijeme ljubavi (Croatia Records) i time ostvarila svoj treći broj jedan. 

Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena – najmanje od 26. travnja (također 12 promjena). U prodajnim rezultatima debitiralo je pet albuma, što je najveći broj od 8. veljače ove godine. Od pet naslova, njih četiri su našla svoje mjesto među 20 najprodavanijih. 

Svih pet albuma objavljeno je tijekom 2023. godine. Time se broj ploča s originalnim pjesmama koje su dospjele na Top-listu prodaje, ukoliko izuzmemo kompilacije ranije objavljenih pjesama, nova čitanja, nanovo objavljena izdanja i live albume, popeo na 31. 

Najviši novi ulaz (broj 3) ostvarilo je debitantsko izdanje Gine U mojim tajnim notama. Međutim, ovo nije Ginino prvo pojavljivanje na listi jer je kao vokalistica Detoura boravila s pločom Tourdetour (Aquarius Records) krajem 2018. i početkom 2019. godine. 

Album U mojim tajnim notama, nazvan prema istoimenoj pjesmi predstavljenoj na 70. Zagrebačkom festivalu, sastoji se od 11 snimaka. Prije izlaska albuma, koji se dogodio na njezin rođendan, Gina je predstavila pet singlova, koji su se tijekom protekle dvije i pol godine našle na listi najemitiranijih domaćih snimaka HR Top 40. Svoj najbolji plasman Gina je ostvarila u izvještaju od 17. listopada 2022. s pjesmom Ne trebam riječi (broj 6), dok je najbolji novi ulaz postigla 13. ožujka (U mojim tajnim notama, šesto mjesto). Jedina pjesma objavljena kao singl nakon izlaska albuma jest Par minuta, koja je u ponedjeljak 19. lipnja ušla među 40 najemitiranijih u Hrvatskoj. 


Na 17. poziciji liste ušla je Marija Jelovečki s debijem Slobodna sam (Croatia Records). S debitiranjem na Top-listi prodaje i navršenom 21 godinom, Marija Jelovečki je najmlađa članica ovotjedne Top-liste prodaje. 

U pitanju je izdanje s devet snimaka, a tijekom protekle tri godine Marija Jelovečki je kao samostalne singlove objavila njih šest. Posljednji singl Kap na licu tvom predstavila je na nedavnom CMC Festivalu. 

Elma Burnić došla je na ovotjednu listu s pločom Zemlja (Croatia Records) i to na 18. mjestu. U pitanju je album koji kombinira žanrove gipsy swing, jazz i country, a Elma Burnić ga je odlučila predstaviti kao glazbeno-lirski kolaž koji odražava njezine poglede na život i planet na kojem živimo, formirane kroz godine i desetljeća. 

Kompilacija 18. glazbeni festival šokačke pisme, Županja 2023. (Croatia Records) nalazi se na broju 19 ovotjedne liste. Ovo je ujedno jedina kolekcija singlova koja je po prvi puta ušla u ovotjedne rezultate mjerenja prodaje. 

Ovogodišnje izdanje festivala šokačke pisme, nastalog na ideji očuvanja i predstavljanja glazbene baštine ovog dijela Slavonije, održalo se početkom lipnja po 18. puta. U parku Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji na pozornicu je nastupalo 26 izvođača, među kojima su i neki od najpoznatijih predstavnika tamburaške glazbe. 

S ulaskom ovogodišnjeg kompilacijskog izdanja, Glazbeni festival šokačke pisme bilježi treću uzastopnu godinu ulaska na Top-listu prodaje. Prošlogodišnja kolekcija pjesama debitirala je na 31. poziciji u izvještaju od 13. srpnja 2022., a album iz 2021. je ušao na 18. mjesto liste najprodavanijih (izvještaj od 30. lipnja 2021.). 

Davor Terzić je debitirao na broju 29 liste s izdanjem Knjiga života (Croatia Records). U pitanju je album duhovne glazbe, čime drugi uzastopni tjedan bilježimo ulaz studijskog naslova duhovnog karaktera. 

Protekli tjedan među 40 najprodavanijih je ušla kompilacija fra Šite Ćorića 50 originalnih pjesama (Croatia Records), koja je ovoga tjedna na 21. mjestu. 

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine Bob Dylan preuzeo je vrh strane Top-liste prodaje s izdanjem Shadow Kingdom (Columbia/Menart). Tako je Bob Dylan zauzeo broj jedan liste najprodavanijih stranih albuma prvi puta od 17. ožujka 2021. godine, kada je vodeću poziciju držao boxset 1970 (Columbia/Menart)

Ploča Shadow Kingdom sastoji se od novog čitanja 13 pjesama iz prve polovice karijere Boba Dylana, a već u prvom tjednu nakon izlaska bio je sedmi najprodavaniji album u Sjedinjenim Američkim Državama, samo gledaju prodaju fizičkih primjeraka. Snimke s izdanja snimljene su povodom snimanja koncertnog filma Shadow Kingdom: The Early Songs of Bob Dylan izraelsko-američke redateljice Alme Har'el. Posebnost novog čitanja ovih pjesama jest ta da su snimljene bez prisustva bubnjeva. 


Novi album grupe Foo Fighters But Here We Are (Roswell Records/RCA Records/Menart) debitirao je na drugom mjestu, a treće najprodavanije izdanje je Lover (Republic/Universal Music Hrvatska) kantautorice Taylor Swift. Iron Maiden se nalazi na broju četiri s pločom The Number of the Beast (Parlophone/Dancing Bear), a Top 5 zaključuje Roger Waters sa studijskim naslovom The Lockdown Sessions (Sony Music/Menart)

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 5. lipnja do 11. lipnja 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama: 

CONVERSATION