F Gljivična infekcija: kako se nositi s jednom od naučestalijih vaginalnih infekcija - Totally Glamourous

Gljivična infekcija: kako se nositi s jednom od naučestalijih vaginalnih infekcija


Iako su uobičajene, gljivične infekcije također mogu biti neugodne. Srećom, postoje neki jednostavni načini da ih se jednom zauvijek riješite ili barem smanjite šanse za ponovne infekcije. Intimina, brend posvećen intimnom zdravlju žena, donosi sve što trebate znati o gljivičnim infekcijama. 

Što niste znali o gljivičnim infekcijama 

Gljivične infekcije su učestale - oko 75% žena ih ima barem jednom u životu. 
Zašto su gljivice tako česte? Gljivica koja najčešće uzrokuje probleme je kandida, koja se inače nalazi u vašoj vagini, ali je tamo pod kontrolom drže dobre bakterije. No, ako se poremeti ravnoteža, može izazvati dobro poznato peckanje i svrbež, pa čak i nelagodu tijekom spolnog odnosa. Kandida se također može proširiti na vašu vulvu, a ako se proširi na otvor uretre, možete imati stalnu potrebu za mokrenjem, ali to uvijek bude samo par kapljica. 

Zašto se to događa? 

Vagina je vrlo posebno mjesto koje zahtijeva vrlo specifičan okoliš. Treba biti vlažna, ali ne premokra, i mora imati određen pH kako biste se osjećate dobro o sebi i svojoj vagini. Bakterije koje se brinu da sve bude pod kontrolom su laktobacili, koji su normalna flora rodnice. Održavaju vaginu zdravom sprječavajući rast loših bakterija, poput Enterobacteriaceae i gljivice kandide, koje žive prvenstveno u crijevima. Problemi počinju kada se ta ravnoteža poremeti. 

Najčešći uzroci vaginalne disbioze su:

● Antibiotici (ubijaju dobre bakterije) 
● Oslabljen imunološki sustav zbog bolesti 
● Vanjski čimbenici poput ispiranja i vaginalnih dezodoransa koji mogu izazvati iritaciju i utjecati na mikrobiom. 

Međutim, postoje druge stvari koje radimo ili koristimo, a niti ne sumnjamo da bi mogle biti uzrok povećane šanse za razvoj gljivične infekcije. 

Prevencija 

Kao što smo spomenuli ranije, vagina ima svoj jedinstven okoliš. Mogu li se gljivice razvijati u tom okolišu? Ne, ne mogu. Gljivice vole topla i vlažna mjesta s puno šećera (razmislite o pravljenju tijesta - da biste aktivirali kvasac trebate dodati malo šećera i držati ga na toplom). Stoga, kako biste spriječili rast štetnih bakterija, vjerojatno biste trebali izbjegavati sljedeće: 

Dnevni ulošci, uska odjeća i tkanine koje ne propuštaju zrak ograničavaju protok zraka i uzrokuju povećanje razine vlage. Preporučujemo da počnete nositi pamučne gaćice (ili barem one s pamučnom podstavom), pogotovo kada spavate ili provodite vrijeme kod kuće. 
Mokri kupaći kostimi – iako zvuči kao mit, ovo je zapravo istina, posebno za one žene koje su obično sklone gljivičnim infekcijama. Iz ovog razloga uvijek je korisno imati kupaći kostim viška. 
Šećer – kao što smo već spomenuli, šećer je jedan od najpopularnijih uzroka gljivičnih infekcija, jer je omiljena hrana gljivicama. Zato, pogotovo ako ste ljubitelj slatkog, razmislite o ograničenju unosa slatkiša i alkohola (mnogi ljudi nisu svjesni da je alkohol izuzetno bogat šećerom). Važno je naglasiti da je dijabetes također faktor rizika za gljivične infekcije. 
Mirisni ulošci, tamponi ili čak neki proizvode za kupanje koji mogu iritirati vašu vulvu i vaginu, što dovodi do neravnoteže, pa bi bilo dobro odlučiti se za nešto bez mirisa. 
● Slab imunološki sustav zbog bolesti. 
Antibiotici - oni ubijaju dobre bakterije po cijelom tijelu, i one koje se nalaze u vagini. Zato je ključno uzimati probiotike tijekom liječenja antibioticima kako bi se dobre bakterije što prije obnovile. 
Vanjski čimbenici poput tuširanja i vaginalnih dezodoransa mogu izazvati iritaciju i utjecati na mikrobiom. 

Liječenje 

Gljivične infekcije obično se lako liječe. Ako vam je ovo prvo iskustvo, najbolje bi bilo da posjetite svog ginekologa kako biste bili sigurni da nije nešto drugo u pitanju. Obično će vam biti propisane antifungalne kreme ili čepiće. U teškim slučajevima liječnik vam može propisati oralne lijekove. Ako se brinete za svog partnera, on ne mora uzimati lijekove s vama jer gljivična infekcija nije spolno prenosiva bolest. Ipak, preporučuje se pričekati nekoliko dana nakon početka liječenja prije spolnog odnosa. 

Kao što vidite, izbjegavanje gljivične infekcije ne mora biti teško. Zdrava prehrana, zdrave navike i stil života igraju važnu ulogu u vašem cjelokupnom i vaginalnom zdravlju. Ali čak i ako dođe do infekcije, lako ju je izliječiti. Ponekad strah može učiniti da stvari izgledaju dvostruko strašnije nego što stvarno jesu.

CONVERSATION