F Održana „VI. Revija studentskih filmova Sveučilišta VERN'“ – „U eteru, u zraku“ najbolji film po glasovima publike - Totally Glamourous

Održana „VI. Revija studentskih filmova Sveučilišta VERN'“ – „U eteru, u zraku“ najbolji film po glasovima publike




U zagrebačkom kinu Tuškanac održana je dvodnevna „VI. Revija studentskih filmova Sveučilišta VERN“ na kojoj je prikazano ukupno 27 filmova, od kratkometražnih do animiranih i dokumentarnih.

Ovogodišnji novitet koji je VERN'ova filmska revija ponudila publici je izbor najboljeg filma prema glasovima gledatelja, a najboljim je proglašen kratkometražni igrani film „U eteru, u zraku“, redatelja Davida Bošnjaka i producentice Alline Nicolis

Glavne uloge u filmu pripale su poznatim glumačkim imenima Zijadu Gračiću, Filipu Noli, Leonu Dubroji, Danijeli Evđenić, Igoru Krstanoviću, Ivi Jerković, Borku Periću i Lovru Juragi, a djelomično je sniman na 16mm filmskoj vrpci. 

Producentica Nicolis je komentirala koliko je bilo zahtjevno snimati dvjema različitim tehnikama. „Bojali smo se što će biti s razvijanjem filmske vrpce jer ukoliko ona pukne, nemamo dio filma. Upravo zbog toga smo paralelno snimali i na filmskoj vrpci i digitalno“, objasnila je. 

„Mislim da su svi filmovi na visokoj razini, a ugodno sam iznenađen ovogodišnjom produkcijom. Studenti super rade i zbog toga imamo izvrsne filmove. Velike zasluge za pobjednički film idu redatelju, Davidu Bošnjaku. On već sad ima nevjerojatno puno znanja o filmskom jeziku“, komentirao je mentor režije pobjedničkog filma Danijel Kušan

Podsjetimo, prvi dan ovogodišnje revije bio je rezerviran za kratkometražne igrane filmove koje su režirali i snimili VERN'ovi studenti umjetničkih studija uz mentorsku podršku predavača, dok su drugog dana prikazani ostali igrani te dokumentarni i animirani filmovi. U produkciji ovogodišnjih filmova sudjelovalo je više od 150 studenata. 

Istaknimo kako su veliki interes publike ove godine pridobili i dokumentarni filmovi, poput filma „Pretplati me na sreću“ u kojoj je glavni protagonist YouTuber Sven Kranželić, zatim „Audiofili“, „Paromlin“ i drugi. 

Mentorsku podršku VERN'ovim studentima i ove su godine pružila eminentna imena domaće audiovizualne industrije, od kojih su im neki i predavači na studiju poput Ivana Maloče, Vinka Brešana, Dražena Žarkovića, Kristijana Milića, Nevena Hitreca, Dine Krpana, Nebojše Slijepčevića, Slavena Zečevića, Višnje Skorin i Danijela Kušana. 

U filmovima koje smo ove godine gledali ponovno su sudjelovala i renomirana imena hrvatskog glumišta poput Svena Medvešeka, Nataše Dangubić, Slavka Sobina, Gorana Grgića, Tonke Mršić, Frane Maškovića, Milana Pavlovića, Anđele Ramljak, Roberta Španića, Asima Ugljena, Janka Rakoša i mnogih drugih. 

Nagradu najboljem filmu uručila je pročelnica VERN'ovih umjetničkih studija doc. dr. sc. Ozana Ramljak, a u glazbenom dijelu programa nastupio je VERN'ov student i glazbenik Antonio Perina s pjesmom What s wonderful world.

CONVERSATION