F Alma savjetuje: Kako u masi kupaćih kostima prepoznati model koji savršeno pristaju vašoj građi tijela? - Totally Glamourous

Alma savjetuje: Kako u masi kupaćih kostima prepoznati model koji savršeno pristaju vašoj građi tijela?


Sezona kupanja i sunčanja traje, vrijeme je za idealan kupaći kostim. Kad je odabran u skladu s tijelom on će biti baza vašeg ljetnog total looka - posebno tijekom godišnjeg odmora. Kad je kupaći kostim 'druga koža' dovoljno ga je upotpuniti s dobrim pareom, prozračnim hlačama ili prekriti s laganom tunikom. Kako prepoznati još na vješalici idealan kupaći kostim? Na ovo je pitanje odgovorila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko na modnoj radionici u sklopu Ženskog vikenda Hrvatskom. 

“Prva lekcija koju morate svladati prilikom kupovine novog kupaćeg kostima je znati kako se fokusirati na ono što laska vašoj građi tijela. Zato je moj prvi savjet pogledajte ponudu svih modela (donjih i gornjih) te se fokusirati na one koji su najsličniji vašem rublju u kojem se odlično osjećate” - kaže Alma. 

Dakle, u praksi bi to izgledalo ovako - imate li veća prsa i tražite gornji dio kupaćeg kostima fokusirajte se prvo na naramenice. Birajte one široke koje će pružiti potporu prsima omogućavajući nošenje gornjeg dijela kupaćeg kostima bez neugodnog urezivanja u kožu. Široke naramenice gornjeg dijela kupaćeg kostima vežu se za model koji je krojen tako da prati dubinu i širinu košarice u što ćete se uvjeriti i kad pogledate oznake veličine (80 D, 85 C...). Kad ste pronašli idealan gornji dio kupaćeg kostima fokusirajte se na donji. Ovisno o građi tijela (širina bokova, bedra, naglašen trbuščić...) donji dio kupaćeg kostima (baš kao rublje) može biti dubok i plitak.. Ove godine u trendu su retro duboke gaćice koje ovisno o tome kako su krojene optički mogu učiniti noge vitkima, optički suziti bokove i u naborima na prednjici sakriti naglašen trbuščić. Suprotno tome su plitke gaćice- stilizirana dva trokuta koja se vežu na bokovima. I ovo je retro model donjeg dijela (sjećate li se 80-tih godina prošlog stoljeća) kojeg treba uskladiti s tijelom. Osnovno savjet glasi: što su bokovi širi i naglašenija stražnjica to neka trokuti budu jednakokračni. Optičko sužavanje bedara upotpunit će i šire vezice koje se bočno pretvaraju u mašne. 

“Veliki broj kupaćih kostima prodaje se raspareno, kako biste odabirom modela mogli lako korigirati tijelo. To je veliki benefit prilikom izbora saveznika za uživanje u ljetu i suncu” - kaže Alma i na radionici stavlja u fokus pregršt donjih i gornjih dijelova. Kako ćete ih međusobno kombinirati? Almini savjeti nalažu kombiniranje iste tkanine (prije nego iste boje) kako bi se postigla cjelina. Zato prilikom kombiniranja dva dijela u jedan konkretan kupaći kostim pokušajte pronaći svoj kupaći kostim u temi koja vas je privukla. Primjer bi bila rebrasta tkanina u nekoliko osnovnih boja i u printu u kojem se te boje međusobno dodiruju. Tako možete odabrati i dva donja i dva gornja dijela pa imati nekoliko kombinacija i rješenja za ljeto. 


Kako prepoznati model koji u svom dizajnu optički korigira tijelo?

Dizajneri modnog brenda C&A u ovoj su sezoni osmislili prekrasnu kolekciju crno bijelih modela koji su isprva privukli pažnju minimalistica. No, u spoju ove dvije ne boje - koje međusobno kontriraju jedna drugoj leži čitav niz rješenja koja pomažu u optičkom korigiranju linije tijela. Dakle - gaćice koje imaju bijeli rub na izrezima oko nogu optički sužavaju noge i fokus s najšireg dijela tijela prebacuju na najuži. Bijeli detalji u gornjem dijelu optički će suziti struk, a bijele naramenice široka ramena. Bijeli detalji koji se nalaze na gornjem dijelu košarica grudnjaka optički će smanjiti prsa. Zvuči zanimljivo zar ne? 

“A znate li kako odabrati boju i uzorak vašeg kupaćeg kostima?” - pita Alma dodajući kako s odabirom printa na kupaćem kostimu treba dobro paziti. Prvi savjet odnosi se na boju koja bi prvo trebala biti u skladu s bojom puti i podton kože koja nije osunčana. Dakle, imate li hladnu boju puti i hladni podton pristajat će vam kupaći kostimi u hladnim nijansama. Oni će tijelo korigirati, ali i dodatno naglasiti preplanulost. Suprotno tome, topa boja puti i topli podton trebaju i kupaći kostim u toplim bojama. Dakle. pravila su suprotna od onih koje se odnose na boje odjeće. A što je s uzorcima? Pruge su uvijek odličan način korigiranja volumena- okomite će optički produžiti određen dio tijela (imate li kraće noge i duži struk, duboke gaćice kupaćeg kostima na kojima dominiraju pruge će učiniti čudo), a vodoravne proširiti (što je odličan alat za gornje dijelove kupaćeg kostima kojima je zadatak povećanje manjih prsa). Alma je na kraju dala još jedan koristan savjet - neobični oblici na kupaćim kostima ali i nejednaki print mogu siluetu učiniti vitkijom, pa ako ste dobile koji kilogram više birajte adekvatan kroj i ovaj print kao savezničku kombinaciju za svoje look na plaži.

CONVERSATION