F KRAJ LJETA REZERVIRAN ZA JAZZ NA LOPUDU - Totally Glamourous

KRAJ LJETA REZERVIRAN ZA JAZZ NA LOPUDU


Od 31. kolovoza do 2. rujna održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala

Posljednjih godina otok Lopud se pozicionirao kao vrlo specifično kulturno središte, a projekt Ponta Lopud kao jedinstvena platforma za razmjene kreativnih ideja filmskih profesionalaca. 
Nakon što su treću godinu za redom na Ponta Lopud festivalu istaknuti filmski kreativci u neposrednoj interakciji razmjenjivali mišljenja i iskustva, stekli dragocjena znanja te se inspirirali za nove filmske projekte bilo kao predavači ili sudionici, krajem ljeta ova divna priča dobit će i svoj glazbeni pandan. 

Naime, od 31. 8. do 2. 9. na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, u sklopu kojeg će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda, imati priliku sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog svijeta, ali i u i live izvedbama međunarodnih izvođača uključujući višestruko nagrađivane jazz glazbenike iz SAD-a, Meksika, Japana, Australije, Hrvatske, Portorika, Venezuele itd. 

Na Lopudu će se održati serija majstorskih radionica i predavanja čija je svrha omogućiti mladim stručnjacima da usavrše svoj zanat i razmjenjuju kreativne ideje s glazbenicima svjetske klase. Jedan od njih zasigurno je i renomirani saksofonist, osvajač Grammyja Joe Lovano, koji na Lopud dolazi u ulozi mastera, ali, tu su i brojni drugi svjetski priznati jazz glazbenici. Predavanje će održati još jedan osvajač Grammyja, hrvatskoj publici poznat s drugog izdanja Ponta Lopud filmskog festivala, kada je uz projekciju pred publikom uživo odsvirao partituru Oscarom ovjenčanog filma BIRDMAN. Naravno, riječ je o meksičkom bubnjaru Antoniju Sánchezu. Sudionike očekuju i predavanja američko-hrvatske jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke Thane Alexe, ujedno i umjetničke direktorice PL Jazza, iza koje su brojne nagrade, ali i Grammy nominacije. "Godinama sam sanjala da ću moći prisustvovati jazz festivalu svjetske klase u dubrovačkoj regiji. Nakon pohađanja prve godine Ponta Lopud Film Festivala bila sam toliko impresionirana visokom razinom produkcije, organizacije i međunarodnog dosega koji su postigli Tilda Grossel Bogdanović i Miro Purivatra, da sam se Tildi obratila s idejom da organiziramo vlastiti jazz festival. Život i rad izvan Hrvatske već gotovo 20 godina omogućio mi je da pronađem inspiraciju i smjernice kod najboljih glazbenika u jazz žanru, pa mi je organiziranjem ovog festivala cilj svojim znanjem doprinijeti bogatstvu muziciranja koje postoji u našoj regiji. Što je najvažnije, budući da su umjetnici toliko patili tijekom godina pandemije, htjela sam iznimno talentiranim i motiviranim umjetnicima dostupnim učiniti iskustvo glazbene, intelektualne i duhovne dobrobiti od međusobne interakcije.” rekla nam je umjetnička direktorica PL Jazza, Thana Alexa. 

Predavanja će održati i japanski pijanist BIGYUKI, australski basist Lex Sadler, portorikanski saksofonist David Sánchez i basist Ricky Rodriguez, venezuelanski pijanist Luis Perdomo, hrvatska bubnjarica Lada Obradović te francuski pijanist David Tixier. 


Svaku festivalsku večer u prekrasnom ambijentu vrta hotela Grand održavat će se koncerti bendova: Antonio Sanchez and Bad Hombre, Obradović and Tixier duo i David Sanchez Group, pružajući nezaboravno iskustvo svim obožavateljima ovog glazbenog žanra koji kroz slobodu izražavanja povezuje ljude diljem svijeta. U skladu s glazbom koja predstavlja sukus umjetničke slobode, sve izvedbe su besplatne. Nakon svakog koncerta uslijedit će jam session otvoren za festivalske gostujuće umjetnike, sudionike i glazbenike iz Dubrovnika. 

“Ima li većeg komplimenta od onog kad vam ljudi od ukusa i senzibiliteta za dobru mjeru priznaju vaš rad, trud i zalaganje? E, pa upravo taj osjećaj dijelim sada i zahvaljujem Thani Alexi, vrhunskoj, profinjenoj i uspješnoj jazz kantautorici. Thana je odabrala Lopud, odabrala je naš tim i odala priznanje kolegi Miru Purivatri i meni na pokretanju Ponta Lopud film festivala prije dvije godine. Osobno je doživjela filmski festival i prepoznala priliku za novi izazov. Kroz prethodno razdoblje puno smo razgovarale, osmišljavale i kombinirale i evo nas - najavljujemo prvi Ponta Lopud Jazz festival koji će se uz podršku brojnih Lopuđana, zaljubljenika u Lopud i u umjetnost uz njihovo puno povjerenje koje nam poklanjaju, inaugurirati koncem ljeta i napuniti lopudsku valu najljepšim notama jazza. Ponta Lopud platforma potvrđuje svoj smisao, razlog i cilj nastanka, nadograđuje se i raste kao kreativni hub gdje umjetnici vladaju i zajednički stvaraju nove projekte.” zaključuje Tilda Grossel Bogdanović, suosnivačica PL Jazza. 

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Ponta Lopud Jazz festivala bit će dostupne na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

CONVERSATION