F STIGAO JE „KREATIVNI ČIN“ - HIT KNJIGA KULTNOG GLAZBENOG PRODUCENTA RICKA RUBINA U IZDANJU PLANETOPIJE - Totally Glamourous

STIGAO JE „KREATIVNI ČIN“ - HIT KNJIGA KULTNOG GLAZBENOG PRODUCENTA RICKA RUBINA U IZDANJU PLANETOPIJE


„Započeo sam pisati knjigu o tome kako stvarati velika umjetnička djela“, rekao je Rubin. „Na kraju se pokazalo da je to knjiga o tome kako biti.“ 

Legendarni glazbeni producent pomogao je brojnim umjetnicima i glazbenim izvođačima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti. Nakon godina pisanja objavio je predivnu knjigu u kojoj tu istu mudrost dijeli svim čitateljima, a koja je od sada dostupna i kod nas u izdanju Planetopije, u prijevodu Jasne Mati. 

Mnogi proslavljeni glazbeni producenti poznati su po specifičnom zvuku koji bi u nekom trenu zaživio, a zatim postupno zastario. Rick Rubin poznat je po nečem drugom – stvaranju prostora u kojem glazbenici različitih žanrova i tradicija mogu otkriti tko su zapravo i što mogu ponuditi. Stručnjak je u pomaganju ljudima da nadiđu samonametnuta očekivanja kako bi se povezali sa stanjem čistoće, stanjem nevinosti u kojem iznenađujuće postaje neizbježno. 

Tijekom godina je mnogo razmišljao odakle kreativnost dolazi (i ne dolazi) te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati već njegova povezanost sa svijetom. Kreativnost je važan dio našeg života, dio koji naš život čini većim i boljim. Nije stoga čudno da nas kreativnost fascinira, da je želimo razvijati i njegovati. 

Kreativni čin: način postojanja prekrasna je studija koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može i treba slijediti kako bismo razvili umjetnički i doživljajni aspekt svoje osobnosti. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, ali i života, ushićenosti i transcendencije. 

„Živjeti kao umjetnik način je postojanja u svijetu. Način opažanja. Navika obraćanja pozornosti. Podešavanje naših osjetila na suptilnije note. Traganje za onim što nas privlači i onim što nas odbija. Uočavanje povišenih tonova svojih osjećaja i kamo nas oni vode. Niz usklađenih odluka vaš je oblik izražavanja tijekom cijelog života. Vi postojite kao kreativno biće u kreativnom svemiru. Vi ste jedinstveno umjetničko djelo.“ 
Rick Rubin
 
Rick Rubin kao tinejdžer osnovao je Def Jam Records, koji je s vremenom postao jedna od najutjecajnijih glazbenih izdavačkih kuća nakon što se udružio s Russellom Simmonsom sredinom 80-ih i objavio albume glazbenika kao što su LL Cool J, Beastie Boys, Slayer i Public Enemy. U tom je periodu Rubin radio kao producent novopečenih rap zvijezda s njujorške scene, ali i s heavy rock sastavima, te je nerijetko spajao prije nespojive žanrove i tako ostavio značajan trag u povijesti glazbe. Samo 1986. producirao je Raising Hell Run-DMC-a, Slayerov Reign in Blood, Licensed to Ill Beastie Boysa i Can You Feel It Original Concepta. Iako se već tada nametnuo kao jedan od najuspješnijih i najinovativnijih glazbenih producenata, nije želio živjeti na staroj slavi pa je tijekom karijere radio s najvećim svjetskim umjetnicima iz različitih glazbenih žanrova - među njima su i Adele, Red Hot Chili Peppers, Jay Z, Johnny Cash, Green Day, Dixie Chicks, U2, Metallica i Mick Jagger, osvojio devet Grammyja te vodio izdavačku kuću Columbia Records od 2007. do 2012. Magazin Time proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a Rollng Stone najuspješnijim producentom u svim žanrovima. 

"Briljantan i nadahnjujuć umjetnički rad o stvaranju, kreativnosti, radu umjetnika. Razgalit će srca spisatelja i umjetnika i podariti im novi osjećaj smisla i usmjerenosti. Zadivljujuće postignuće." 
ANNE LAMOTT 

"Legendarni producent umjetnika kao što su Adele i Black Sabbath, Johnny Cash i Jay-Z, destilirao je uvide jedne blistave karijere otkrivajući nam kako izvući najbolje od glazbenika - nudeći pritom nama ostalima nudi korisne lekcije." 
FINANCIAL TIMES 

"Rick Rubin je definicija kreativnog genija - svoju je mudrost sažeo na jednom mjestu u vjerojatno najinspirativniju knjigu o kreativnosti koju sam ikada pročitao ... Za sve one koji žele osjetiti novi život i steći pouzdanje u srži svoje kreativnosti, ova je knjiga dar s neba." 
MATT HAIG

CONVERSATION