F SAROŽIN PONOVNO OBORIO SVOJ REKORD - Totally Glamourous

SAROŽIN PONOVNO OBORIO SVOJ REKORD


29. srpnja 2023. u Kanfanaru su održana 33. Jakovlja sa smotrom istarskih volova 

Istarski vol - boškarin je autohtona životinja, najveći simbol Istre i jedan od najvećih ugroženih i zaštićenih pasmina goveda. Općina Kanfanar kroz manifestaciju Jakovlja, čiji je centralni dio smotra istarskih volova, potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine. „Zajedno s uzgajivačima radimo na očuvanju pasmine i povećanju broja grla. Osim razvoja turizma, ovom manifestacijom pružamo drugačiju poruku. Svaka zajednica ima nešto posebno u sebi. Istarski vol je identitet Istre i istarskog čovjeka. Drago mi je da je prije više od trideset godina prepoznata potreba i upućen apel javnosti da se ova životinja sačuva. Posebno me veseli činjenica da smo dali značaj doprinos u njegovom očuvanju. Ništa ne bi bilo bez uzgajivača koji su nekad i na svoj uštrb ulagali u uzgoj. Oni su garancija da Istra neće izgubiti svoj identitet, a mi ćemo ih pratiti. Istarski vol neće nestati“, rekao je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar. 

Ove su životinje, od milja zvani nježni divovi, nekad pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima, a danas su simbol Istre. „Ovo je lijepa tradicija koju je bitno održavati. Svijet je globaliziran, a mi smo posebni, naš boškarin je simbol Istre kojeg moramo čuvati. On je naša tradicija, naš „kapric“. Očuvali smo ga od izumiranja i dalje ćemo nastaviti u toj potpori„, naglasio je župan Istarske županije Boris Miletić. 

Na Smotri se po 33. put birao najljepši, najteži i najposlušniji vol – boškarin. Sveukupno 14 uzgajivača (iz Istre i jedan sa otoka Krka) predstavilo je 21 vola koje je ocjenjivala Stručna komisija. Procjenjivala se ljepota životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije. 

I ove je godine oboren rekord Smotre. Najteži vol je vol koji obara rekorde već nekoliko godina za redom - Sarožin, vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi, koji ove godine teži 1.435 kg, što je za 14 kg više nego prošle godine. Najljepši vol je Gajardo vlasnice Marinele Jugovac iz Bužleti. Najposlušniji vol je Bakin, vlasnika Maria Gašparinija iz Fabaca. 

„Zadovoljni smo što svake godine imamo sve veći broj izlagača, ali i posjetitelja. Cilj nam je educirati ljude o ovim plemenitim životinjama, zainteresirati mlade za njihov daljnji uzgoj, te širiti lanac potpore i aktivnosti. Popratnim programom uključujemo i lokalnu zajednicu, OPG-e, obrtnike, poduzetnike i na taj način širimo i turizam općine te razvijamo gospodarstvo“, Istaknula je Ivana Maružin, direktorice Turističke zajednice Općine Kanfanar. 

Posjetitelji su zajednički izradili milenijsku fotografiju u obliku 25 metarskog boškarina fotografa Šime Strikomana. Lokalni obrtnici predstavili su svoje domaće proizvode i stare zanate na Sajmu, a cjelokupni događaj zaokružio je večernji koncert grupe Vigor. U sklopu programa održavala se i „Šetimana od Jakovlje“ koja je ove godine nudila bogat program u tjednu prije održavanja Smotre. 

„Meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina“ je gurmanska delicija upisana u registar proizvoda Zaštićenih oznakom izvornosti (ZOI) u zajedničkoj europskoj zaštiti Hrvatske i Slovenije.

CONVERSATION