F Zalando poslovni rezultati Q2 2023 - Totally Glamourous

Zalando poslovni rezultati Q2 2023



Zalando, vodeća europska e-commerce destinacija za modu i lifestyle, izvijestio je o 87% većoj usklađenoj dobit prije kamata i poreza (usklađen EBIT) u drugom tromjesečju. Dobri poslovni rezultati posljedica su usmjerenosti na strateške inicijative s ciljem ubrzanja rasta, poput privlačenja i zadržavanja pozornosti kupaca te razvoja logističke ponude tvrtke.

Tijekom drugog tromjesečja nova partnerstva sa sportskim i beauty brandovima ojačala su Zalandov portfelj brendova i izazvala oduševljenje kupaca. lululemon, koji nudi inovativnu odjeću i pribor za jogu, trčanje, trening i većinu drugih sportskih aktivnosti, lansiran je na Zalandu, kao i HOKA, brend za inovativnu i high-performance sportsku opremu. U beauty segmentu, Zalando je produbio važne odnose, primjerice s luksuznim brendovima poput Lancômea, Muglera i Shiseida, nudeći ih sada na više tržišta.

Partneri nastavljaju razvijati svoje poslovanje na Zalandu i sve više ih se odlučuje na korištenje i distribucijske usluge Zalanda. Udio partnerskog poslovanja u GMV-u (bruto vrijednost prodane robe) Fashion Storea porastao je gotovo 7 postotnih bodova, a udio artikala isporučenih od strane Zalandove usuge distribucije (Fulfillment Solutions) povećao se za 3 postotna boda u drugom kvartalu u odnosu na godinu ranije.

Novi alat koji koristi umjetnu inteligenciju, a koji je lansiran prošlog mjeseca omogućuje kupcima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj da dobiju preporuke za veličinu odabrane odjeće, na temelju njihovih jedinstvenih tjelesnih dimenzija.

Uz pomoć dva selfija u uskoj odjeću, Zalando može predvidjeti tjelesne dimenzije kupca kako bi im pomogao pronaći pravu veličinu.

"Ulažemo u područja poput storytellinga i tehnologije koja će potaknuti budući rast", rekao je Robert Gentz, Co-CEO Zalandoa. "Novi brendovi poput lululemona i Lancômea oduševit će naše kupce i pomoći će da Zalando dodatno postane njihov prvi izbor. Naš novi alat za odabir veličina i kroja učinit će shopping iskustvo još boljim. Ovaj alat je rješenje koje mijenja pravila igre u industriji koje će kupcima pomoći da pronađu savršenu odjeću prije isporuke. Ovo je zaista uzbudljivo jer pokazuje kako se jedan od temeljnih izazova u modnoj e-trgovini može riješiti u velikom opsegu."

U drugom kvartalu, Zalandova dobit se gotovo udvostručila, a prilagođeni EBIT (dobit prije kamata i poreza) porastao je 87% na 144,8 milijuna eura u odnosu na godinu ranije. Profitabilnost je ojačana boljom ekonomičnošću naručivanja usred većih prosječnih veličina košarica što je rezultiralo nižim troškovima isporuke. Zalandov fokusiraniji marketing također je doprinio ovom rezultatu. U kombinaciji, to je dovelo do poboljšanja prilagođene EBIT marže za 2,7 postotnih bodova na 5,7%.

Bruto vrijednost prodane robe (Gross Merchandise Volume - GMV) pala je 1,8%, na 3,7 milijardi eura, u izazovnom okruženju, a prihodi su pali 2,5% na 2,6 milijardi eura u drugom kvartalu u odnosu na godinu ranije. Lounge by Zalando, online shopping klub koji kupcima nudi vremenski ograničene ponude i popuste na premium brendove, značajna komponenta segmenta Offprice, ponovno je rastao u drugom kvartalu, što je doprinijelo 16% rastu prihoda u Offprice segmentu.

"U privremeno izazovnom maloprodajnom okruženju, nastavljamo s uvođenjem održivih ušteda u dostavi i marketingu", rekla je dr. Sandra Dembeck, CFO Zalanda. "Ovi napori isplatili su se ove godine jer je prilagođeni EBIT gotovo udvostručen u drugom kvartalu. Takav uspjeh stavlja nas u poziciju da više fokusiramo na ulaganja i buduće inicijative za rast."

Zalando također precizira svoje godišnje smjernice za 2023., sužavajući raspone koji su prethodno predviđeni. Prilagođeni EBIT (dobit prije kamata i poreza) u 2023. godini sada se očekuje da će biti od 300 do 350 milijuna eura, dok je ranije tvrtka očekivala između 280 i 350 milijuna eura. Vjerojatnije je da će Bruto vrijednost prodane robe (GMV) i prihodi biti u donjoj polovici početnih raspona od 1% do 7% za GMV i -1% do 4% za prihode. U 2022. godini GMV je bio 14,8 milijardi eura, prihod je bio 10,3 milijardi eura, a prilagođeni EBIT je bio 184,6 milijuna eura.

CONVERSATION