F DIVLJI ZAPAD PREMIJERNO NA PROGRAMU VIASAT HISTORY - Totally Glamourous

DIVLJI ZAPAD PREMIJERNO NA PROGRAMU VIASAT HISTORY

 Istina o indijancima i kaubojima

 U nedjelju, 22. rujna, u 21 sat, Viasat History počinje emitirati Divlji Zapad, šestodijelnu seriju koja istražuje istinu o mitovima o Sjedinjenim Američkim Državama i legendarnom „Divljem zapadu“.

Povijest američkih starosjedilaca

 Američki starosjedioci izvorno su bili imigranti: prije 15 000 godina došli su na kontinent iz Azije preko Beringije, smrznutog divljeg područja koje je tijekom ledenog doba povezivalo Sibir s Aljaskom. Postojalo je gotovo 600 plemena s različitim običajima, načinima života i hijerarhijama. U vrijeme kad je Kristofor Kolumbo stigao u Novi svijet, na kontinentu je živjelo 5 do 10 milijuna američkih starosjedilaca, a neke procjene govore i o 25 milijuna. Plemena koja su živjela na zapadu, posebno na ravnicama, bila su neprijateljski raspoložena: bili su to lovci-sakupljači koji su se nadmetali oko iste zemlje. S druge strane, plemena istočno od Mississippija živjela su sjedilački u selima.

 Stariji filmovi obično prikazuju američke starosjedioce kao zaostali, barbarski narod koji stoljećima nije napredovao, no u vrijeme kad su Europljani došli na kontinent zapravo je već postojao kulturno napredan, višejezični narod. Plemena su međusobno trgovala razmjenom robe, učila jezike jedni drugih i često migrirala – neke su skupine došle čak do Srednje Amerike. Neka su plemena čak manipulirala i prirodom: kontrolirano su spaljivali raslinje i gradili sustave za navodnjavanje. Integracija konja u starosjedilačku kulturu, koje su sa sobom donijeli španjolski konkvistadori u 16. stoljeću nakon čega su se ubrzano proširili kontinentom, smanjila je udaljenosti i olakšala lov. Plemena su neprestano trgovala robom koju su dobivala od doseljenika i stjecala nova znanja koja su brzo uključivala u svoj svakodnevni život.

Povijest prvih kauboja

 Legendarni lik vesterna pojavio se u Americi oko sredine 19. stoljeća. Zahvaljujući procvatu izgradnje željeznice, udaljenosti su se skraćivale, a stanovništvo je brzo raslo, pa mu je trebala hrana, i to puno hrane. Govedina je bila najpopularnija, a za čuvanje i brigu o stoci bili su potrebni stručnjaci; s vremenom su nazvani kauboji. Vještine potrebne za takav način života pristigle su iz sjeverne Afrike, gdje su Mauri stokom upravljali s konja, dok je korištenje užadi preuzeto iz zapadne Afrike – obje su te vještine u Ameriku stigle preko robova. Prvo su ih koristili takozvani vaquerosi na istočnoj obali Meksika. Dakle, meksičke „voditelje stoke“ obučavali su crni robovi – prvi američki kauboji.

 Te su tehnike na sjeveru prilagodili mladi bijelci koji su odlazili na zapad u potrazi za poslom vezanim uz stočarstvo, a čak su i u desetljećima nakon Američkog građanskog rata mnogi oslobođeni robovi još uvijek radili na taj način zato što im je bio u krvi. Od 30 000 kauboja koji su radili u Teksasu, njih 5000 do 10 000 bili su Afroamerikanci. Filmovi su skloni uljepšavati povijest doseljenika, gradova na Divljem zapadu, masovne izgradnje željezničkih pruga te „kauboja i Indijanaca“, no Divlji zapad razotkriva sve klišeje prošlosti – na programu Viasat History.

CONVERSATION