F U POTRAZI ZA KLEOPATRINOM TAJNOM GROBNICOM - Totally Glamourous

U POTRAZI ZA KLEOPATRINOM TAJNOM GROBNICOM

 Kleopatrina grobnica nije pronađena ni nakon stoljeća potrage, no čini se da bi nas nedavna otkrića konačno mogla približiti mjestu vječnog počinka posljednje egipatske kraljice. Kleopatrina tajna grobnica, četverodijelna dokumentarna serija koju Viasat History prikazuje od 3. listopada u 21 sat, također traga za kraljičinim grobom, i to uz pomoć 3D modela, rekonstrukcija i posjeta originalnim lokacijama gdje otkrivamo nove tragove. U ovom članku doznat ćemo pojedinosti o tom uzbudljivom istraživanju.

Kleopatrino počivalište okruženo je velom tajne, kao i okolnosti njezine smrti. Egipatska kraljica okončala je svoj život sa suprugom Markom Antonijem 30. godine pr. Kr., nakon što je rimski car Oktavijan zadao težak poraz egipatskoj vojsci, a njih su dvoje slutili da ogorčeni car neće imati milosti prema njima. Dok legenda kaže da se Antonije probo mačem kroz srce, zapisi kažu da je kraljica dopustila da je aspida – zmija otrovnica – ugrize za ruku i tako zapečati njezinu sudbinu. Međutim, prema drevnom kroničaru Plutarhu, nitko zapravo ne zna što se dogodilo. Primjerice, on sumnja da je kraljica sakrila smrtonosni otrov u kosi, dok drugi kažu da se namazala otrovnim melemom. Mnogi danas sumnjaju da se kraljica ubila iglom umočenom u otrov.

Ali gdje počiva posljednja egipatska kraljica? Ugledna istraživačica Kathleen Martinez uvjerena je da je Kleopatra pokopana u staroegipatskom gradu Taposiris Magni, 50 kilometara zapadno od Aleksandrije, u sustavu tunela dugom nekoliko kilometara ispod hrama posvećenog Izidi. Bila je to jedna od najpopularnijih božica egipatskog panteona, a predstavljala je žensku moć, majčinstvo i dinastički legitimitet, pa se Kleopatra često poistovjećivala s njom. Stoga je moguće da je kraljičino tijelo položeno ispod Izidinog hrama. Njezin glamurozni život naveo je Martinez na potragu za ogromnom grobnicom, a tijekom istraživanja otkrila je 21 grobnicu, od kojih su neke sadržavale mumije čiji su jezici zamijenjeni zlatnim folijama – kako bi mogle govoriti i u zagrobnom životu. Istraživačica vjeruje da su ti nekoć bogati ljudi ondje pokopani prije 2000 godina kako bi bili blizu Kleopatri. Još jedan trag koji Kleopatru povezuje s Taposiris Magnom minijaturna je replika legendarnog svjetionika u Aleksandriji, također pronađena ondje. Kleopatra je voljela tu građevinu – jedno od čuda starog svijeta – koja je nekoć stajala ispred njezine kraljevske četvrti.

Tijekom 15 godina istraživanja Kathleen Martinez nije pronašla Kleopatrinu grobnicu, no ne odustaje unatoč činjenici da je velik dio sustava tunela pod vodom. Smatra da bi grobnica trebala biti ondje. Ali je li na dobrom putu?

Postoji samo nekoliko tragova koji govore o Kleopatrinom posljednjem počivalištu. Bila je posljednja kraljica iz dinastije Ptolemejevića, koja je vladala Egiptom gotovo 300 godina. No ta dinastija nije za sobom ostavila trag: nije pronađena nijedna grobnica onovremenih faraona, pa možemo samo nagađati kako bi Kleopatrina mumija mogla izgledati, ako ju je uopće i imala. Neki nagađaju da je ona bila posljednja kraljica pokopana na taj prastari način, ali ni za to nema konkretnih dokaza. Zapravo, u cijelom je Egiptu sačuvan samo jedan prikaz same kraljice, na zidu drevne proročke kapele 800 km od Aleksandrije, u današnjem gradu Qiftu.

Neki vjeruju da je Kleopatra pokopana u Aleksandriji, ali i velik dio toga grada zahvatile su prirodne katastrofe. Česti potresi i tsunamiji razorili su Aleksandriju, pa znanstvenici vjeruju da se veći dio drevnog grada sada nalazi osam metara ispod razine mora. Ako je Kleopatra pokopana ondje, njezinu je grobnicu gotovo sigurno progutala prirodna katastrofa i prekrila s nekoliko metara sedimenta. Hoćemo li ikada pronaći bilo kakav trag?

Bila Kleopatrina grobnica pod vodom ili u pustinji, njezin pronalazak bio bi ključ za otkrivanje posljednjih tajni njezina iznimnog života. Nema sumnje da bi lociranje kraljičine grobnice ušlo u povijest kao jedno od najvećih i najvažnijih otkrića svih vremena.

CONVERSATION