F Abeceda komunikacije treću godinu zaredom dobitnica najprestižnije svjetske PR nagrade - Totally Glamourous

Abeceda komunikacije treću godinu zaredom dobitnica najprestižnije svjetske PR nagrade

Agencija za odnose s javnošću, Abeceda komunikacije, ove je godine osvojila čak dvije nagrade IPRA Golden World Awards 2023 za najuspješnije kampanje po ocjenama internacionalnog žirija. Najboljima su, na svečanoj dodjeli u Barceloni proteklog petka, proglašeni projekti na kojima su pružili komunikacijsku podršku: Kaufland škola voća i povrća te kampanja Euro – Naš novac. Ovo je treća godina zaredom da projekti Abeceda komunikacija osvajaju najprestižniju nagradu u svijetu odnosa s javnošću, koju od 1990. godine dodjeljuje Međunarodno udruženje za odnose s javnošću. Ukupno je ovo četvrta nagrada koja stiže u ruke Marine Bolanče, direktorice Abeceda komunikacija. 

„IPRA Golden World Awards najprestižnija je PR nagrada u svijetu. Kriterij izvrsnosti na kojem GWA beskompromisno inzistira dokazuje se pred međunarodnim žirijem sastavljenim od PR profesionalaca iz cijelog svijeta. Kontinuitet dobivanja ovog značajnog priznanja tri godine u nizu potvrđuje da je naš način rada posvećenosti svakom detalju u procesu s fokusom na postizanje rezultata – način koji donosi uspjeh. Osvajanjem četvrte GWA potvrdili smo na najvišem internacionalnom nivou svoj status jedne od najuspješnijih agencija u Hrvatskoj“, izjavila je Bolanča komentirajući nagrade.

IPRA nagrađuje projekte koji se ističu po izvrsnosti u cijelom nizu kategorija, a u konkurenciji su projekti iz cijelog svijeta. Nagradu je dobio projekt Kaufland škola voća i povrća u kategoriji Community engagement čiji je cilj bio, ne samo podizanje svijesti, nego i promjena prehrambenih navika i to kod onih najzahtjevnijih - djece u osnovnim školama. Koliko je izazovno nagovoriti djecu da jedu voće i povrće znaju samo oni koji su to pokušali, no Kaufland škola voća i povrća na zabavan je način educirala djecu, ponudila zdrave alternative obroka, a sve kroz igru, učenje i natjecanje. Kaufland je tijekom dvije školske godine donirao gotovo 500 tona voća i povrća osnovnim školama te na ovaj način ohrabrio preko 40 000 školaraca u usvajanju novih zdravih navika. Kulinarsko natjecanje u najkreativnijim receptima za učenike cijeli je projekt učinilo još zabavnijim, a sve pod budnim okom poznatog chefa Pere Savanovića i slastičarke Ivane Čuljak, koji su vodili kulinarske radionice. Ove godine, projekt je zabilježio rekordne brojke jer je Kaufland odlučio godišnjom zalihom voća i povrća nagraditi 42 osnovne škole te sve škole koje imaju programe za djecu s teškoćama u razvoju, a koje su sudjelovale u natjecanju.

„Izuzetno smo ponosni na osvojenu nagradu, a posebno nam je drago što je ovaj dugovječan projekt prepoznat i od strane struke. Kaufland škola voća i povrća provodi se već 7 godina zaredom s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane kod djece i vjerujemo

da ovim našim projektom doprinosimo boljem zdravlju djece. Zahvaljujemo našoj PR agenciji Abeceda što nas komunikacijski prati već niz godina i što zajedno radimo dobre stvari“, izjavila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija, Kaufland Hrvatska.

Drugi projekt koji je osvojio IPRA Golden World Award zauvijek je promijenio naše živote jer je u Hrvatsku uveo novu valutu, euro. Finalni je to korak koji je Hrvatsku uvrstio u društvo 20 članica eurozone, za gospodarstvo od iznimnog značaja, a za društvo emotivno iskustvo opraštanja od nacionalne valute. Komunikacijska strategija Hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke obuhvaćala je cijeli niz aktivnosti među kojima i četiri događaja u četiri najveća grada pod nazivom Dan eura. Abeceda komunikacije ove je događaje osmislila i realizirala u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci gdje se okupilo više od 12 000 građana koji su sudjelovali u nizu interaktivnih radionica, edukativnih igara kao i u zabavnom programu. Na njihova financijska pitanja odgovarao je poznati matematičar Toni Milun te predstavnici Vlade i HNB-a koji su zajedno s građanima isticali prednosti i pozitivne strane prelaska na euro što je trenutak koji je imao izniman emotivan učinak na sve posjetitelje. Dan eura tako je obišao Hrvatsku, a u medijima je zabilježen čak 83 puta i privukao ogromnu pažnju na društvenim mrežama.

"Unutar sveobuhvatne informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom koju je HNB organizirao zajedno s Vladom RH, Dani eura su bili jedan od iznimno uspješnih projekata. Građanke i građani na trgovima naših najvećih gradova u ugodnoj i zabavnoj atmosferi mogli su se educirati, informirati i dobiti odgovore na sva pitanja o procesu zamjene kune eurom. Takva kvalitetna suradnja HNB-a, Vlade i Abeceda komunikacija u organizaciji Dana eura dala je poseban šarm komunikacijskoj kampanji, a to je očigledno prepoznala i struka", izjavila je Alemka Lisinski, Izvršna direktorica sektora komunikacija Hrvatske narodne banke povodom osvajanja ove značajne nagrade.    

Hrvatska danas već više od 10 mjeseci živi s novom valutom, školarci konzumiraju više voća i povrća u školama, a Abeceda komunikacije ponosna je na projekte čiji su uspjeh i rezultate prepoznali međunarodno priznati stručnjaci. 

CONVERSATION