F BUČIJADA OBORILA SVE REKORDE- 85 000 POSJETITELJA,PRODANO JE PREKO 12 000 BUČNICA - Totally Glamourous

BUČIJADA OBORILA SVE REKORDE- 85 000 POSJETITELJA,PRODANO JE PREKO 12 000 BUČNICA

Najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska Bučijada u Ivanić-Gradu oborila je sve rekorde! Ove je godine Ivanić-Grad posjetilo oko 85 000 posjetitelja, prodano je preko 12 000 bučnica, 5 000 litara bučinog ulja a Hrvatske željeznice morale su otvoriti nove kompozicije vlakova.

Cijeli je događaj organizirala Turistička zajednica Ivanić-Grada uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Hrvatske turističke zajednice i Zagrebačke banke d.d.

Bučijada je već tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj proizvođača, ali i i posjetitelja. Napomenuo bih da je utrošeno čak 9 tona buče za dekoraciju, zahvaljujući našim udrugama. Činjenica da se u ova tri dana koliko manifestacija traje, prodaju svi proizvodi, dovoljno govori koliko ima jak gospodarski značaj . Drago mi je vidjeti da se toliki broj ljudi poistovjećuje s Bučijadom, manifestacijom od koje se živi od godine do godine.“- rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić- Grada.

Ovo je vrlo značajna manifestacija koja okuplja različite aspekte- od gastronomije, pa sve do zaštite kulturne baštine. Posjetitelji mogu isprobati različita tradicionalna jela, vidjeti i kupiti tradicionalno posuđe i ostale stvari koje trebamo njegovati kao tradiciju. Ova namirnica- buča, koja je dugo godina bila sirotinjsko jelo, postala je kraljica gastronomije. Ne samo županije, nego i mnogo šire. - rekla je Jadranka Dujić Frlan, Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Svoje proizvode i usluge predstavlja 170 izlagača i 15-tak ugostitelja koji zajedno tvore najveći prodajni sajam bučinog ulja, buča i proizvoda od buča u Hrvatskoj. U ponudi su bučino ulje, bučnice, pivo od buče, juha od buče, a za ljubitelje slatkog tu su bučokremšnite i nove ekskluzivne čokoladne praline punjene bučinim namazom i bučinim uljem.

Imamo odličan odaziv uljara koji su naši ključni izlagači. Buča je tema svih kreativaca koji su ovdje predstavili mnoštvo proizvoda od različitih prirodnih materijala. Od ovogodišnjih noviteta, svakako bih istaknula čokoladu punjenu bučinim namazom i bučinim uljem. Od programskog sadržaja, dvije su novine- kulinarski show s poznatim chefovima, Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem i radionica ukrašavanja suhih buča u funkciji hranilica za ptice koju je vodila voditeljica poznate TV emisije Vrtlarica; Kornelija Benyovsky Šoštarić.Buča je zaista vrlo zahvalna namirnica za različite interpretacije.“- rekla je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić- Grad.

Za naše posjetitelje ove smo godine pripremili posebne proizvode od buče u kombinaciji s konopljom. Pa tako imamo liker od buče i konoplje, pekmez, rakiju koja u sebi također ima konoplje. Te su se kombinacije pokazale kao vrlo interesantne, što su primjetili i naši posjetitelji. Od jutra je jako velik interes. Uz to, već tradicionalno, našim posjetiteljima nudimo i domaću bučnicu, koja je neizostavni dio ove manifestacije.-rekao je Mislav Lukša, OPG Ivanićanka.

Bogatu gastronomsku ponudu dodatno su začinili Melikor Bašić i DamirTomljanović koji su davali profesionalne savjete i pripremali specijalitete od buča:

Mnoštvo dekoracija od buča postavljeno u središnjem gradskom parku, zajedno sa photo i selfie punktovima, a na temu ukrašavanja održala se i radionica s poznatom voditeljicom emisije Vrtlarica na televiziji, Kornelijom Benyovsky Šoštarić.

Za djecu je mnogo sadržaja na tradicionalnoj Maloj Bučijadi pa su tako mogli sudjelovati u jedenju kremšnita od buča, pogledati mađioničarske i kazališne predstave, utrkivati se drvenim konjićima, natjecati u gađanju lukom i strijelom, skakanju u vrećama, gađanju limenki, u letećem kuglanju i brojnim drugim igrama. Uz brojne igraonice, radionice i sportske aktivnosti svatko će pronaći neku zabavu. Posebno atraktivna za male, ali i velike je vožnja prepoznatljivom buča kočijom kroz grad.

Ono što posebno treba istaknuti je ukrašavanje našeg Gradskog parka koji je prepun bučinih dekoracija, možete se slikati, ponijeti uspomenu iz Ivanić- Grada. Svi sadržaji za obitelji i djecu nalaze se na sportskom parku Zelenjak.“- dodala je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić- Grad.

Glavni glazbeni izvođači ovogodišnje Bučijade bili su Silente, 4 Tenora, Singrlice, Halid Bešlić i Maja Šuput .. U sklopu programa nastupali su i mladi rock bandovi, puhački orkestri i KUD-ovi, a mažoretkinje će predstaviti i svoje nastupe.

Zabilježena je i velika posjećenost posavskog kukuruznog labirinta „Hrvatica“ u Dubrovčaku Lijevom.

CONVERSATION