F Coca-Cola obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskoga izvješćivanja - Totally Glamourous

Coca-Cola obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskoga izvješćivanja

Coca-Cola je svečano obilježila 55 godina poslovanja u Hrvatskoj i 20 godina nefinancijskog izvješćivanja. Više od pet i pol desetljeća Coca-Cola proizvodi i distribuira svoje proizvode u Hrvatskoj, a prva je bočica Coca-Cole proizvedena 17. rujna 1968. godine u zagrebačkoj punionici. Uz obljetnicu poslovanja, tvrtka je u svojoj punionici i sjedištu proslavila i 20 godina transparentnoga izvješćivanja o društvenim i okolišnim utjecajima te je predstavila rezultate sedmoga Izvješća o održivome poslovanju.

Svečanome obilježavanju, među više od 250 uzvanika nazočio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davor Filipović, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske. U svom je govoru naglasio: „Coca-Coli i svim njezinim zaposlenicima čestitam uspješne godine poslovanja sa željom da tako nastavite i u godinama koje su ispred vas. Ono što posebno treba istaknuti jest priča o održivosti. Prije 20 godina Coca-Cola je izdala prvi izvještaj o socijalnome poslovanju. Došao sam do informacije da to nije bio samo prvi izvještaj u ovom dijelu Europe, nego općenito u cijelom sustavu Coca-Cole, što jasno pokazuje da se radi o jednom liderskom potezu. Svi koji se bave menadžmentom kažu da lideri inoviraju, podižu standarde i stalno guraju prema naprijed“.

Coca-Cola HBC Hrvatska dio je Skupine Coca-Cola HBC, jednog od najvećih svjetskih punioničara i partnera tvrtke The Coca-Cola Company, a povodom obljetnice Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor Coca-Cole HBC izjavio je: „Našom prisutnošću na hrvatskome tržištu zajednički smo prolazili kroz razdoblja prosperiteta, ali i ona izazovna, ostajući pritom predani našim kupcima i ulozi u hrvatskoj poslovnoj zajednici. Svi zajedno, kao tim, trudili smo se razviti tvrtku koja će biti sinonim predanosti održavanju najviših standarda primjenom najboljih svjetskih praksi. Od samih početaka, Hrvatska je imala veliki utjecaj na poslovanje Skupine Coca-Cola HBC“.

Predstavljajući Izvješće o održivome poslovanju glavna direktorica Coca-Cole HBC Adria Dora Strezova-Nikolova istaknula je dugu tradiciju transparentnosti tvrtke te dodala: „Coca-Cola HBC Hrvatska svoje je prvo Socijalno izvješće objavila još 2003. godine kao pionir održivog i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj. Na ovim temeljima nastavili smo predvoditi nefinancijske prakse i graditi dva desetljeća dugu priču o održivosti. Okruženi smo geopolitičkim nestabilnostima i svjedočimo vidljivim učincima klimatskih promjena, stoga ovo nasljeđe nosi sa sobom veću odgovornost nego ikad prije. Naša je dužnost utkati svrhu u svaki poslovni proces, odluku i aktivnost te nastaviti tražiti nove načine za ostvarenje zajedničke vizije održivije budućnosti“.

Izvješće o održivome poslovanju koje obuhvaća rezultate za 2022. godinu pripremljeno je u skladu sa standardima Globalne inicijative za izvješćivanje (GRI), u suradnji s Institutom WISE pri IEDC Poslovnoj školi Bled i Institutom Ekvilib kao vanjskim savjetnicima, te pokazuje sljedeće ključne rezultate:

  • smanjenje potrošnje vode po litri proizvedenoga napitka za 13 % od 2010. godine

  • smanjenje ispuštanja ugljikova dioksida po litri proizvedenog pića za 29% u odnosu na 2017. godinu

  • sva električna energija nabavlja se iz čistih i obnovljivih izvora

  • reciklirali su 99 % neopasnoga otpada, a 100 % opasnoga otpada predano je na propisano upravljanje

  • ak 100 % potrošačke ambalaže može se reciklirati

  • ukupno 84,3 % proizvoda i usluga kupljeno je lokalno

  • poseban značaj pridaje se osiguranju jednakih mogućnosti i potpunoj ravnopravnosti svih zaposlenika, a s 48 % žena na rukovodećim položajima tvrtka je već nadomak cilju od 50% do 2025. godine

  • stopa nezgoda na radu zbog kojih zaposlenici moraju izostati s posla smanjena je za 62 % od 2015. godine

  • svi su zaposlenici uključeni u ciklus upravljanja učinkom i talentima, što omogućuje prepoznavanje njihovih razvojnih potreba - od 2019. sati izobrazbe po zaposleniku povećali su se za 136 %

  • ukupna vrijednost izravnoga i neizravnoga doprinosa Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti iznosi 289 milijuna eura (2,195 milijardi kuna) što je 0,5 % ukupnoga BDP-a.

Više informacija potražite na poveznici: https://apps.jutarnji.hr/coca-cola-hbc-55-20

CONVERSATION