F Europska komisija predstavila slikovnicu koja pomaže djeci da pruže podršku vršnjacima iz Ukrajine - Totally Glamourous

Europska komisija predstavila slikovnicu koja pomaže djeci da pruže podršku vršnjacima iz Ukrajine

Europska komisija izdala je slikovnicu za djecu „Djevojčica sa širom otvorenim očima“ kako bi podigla svijest o izazovima s kojima se suočavaju djeca koja su uslijed rata u Ukrajini potražila utočište u zemljama EU-a, uključujući Hrvatsku. Namijenjena je djeci, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima, ali i svima koji se susreću s djecom iz Ukrajine, a nosi snažnu poruku suosjećanja, solidarnosti i podrške.

Slikovnicu, koju je ilustrirala poznata ukrajinska ilustratorica Anna Sarvira, čije su ilustracije svakodnevnog života u Ukrajini pod prijetnjom rata bile izložene i u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, danas je predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Tim povodom okupljenima se obratila Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: „Djeca koja su pobjegla od rata u Ukrajini prisiljena su za sobom ostaviti cijeli svoj život, uključujući obitelj, prijatelje i školu te krenuti ispočetka u novoj sredini. Zato je važno prepoznati izazove s kojima se susreću i pružiti im podršku, a upravo je škola jedno od prvih mjesta njihova kontakta s lokalnom djecom. Kroz slikovnicu nastojimo ovu složenu temu približiti djeci i učiniti opipljivima izazove i emocije kroz koje njihovi vršnjaci iz Ukrajine prolaze pri integraciji u zajednicu u Hrvatskoj”.

U knjižnici je organizirano čitanje slikovnice za 40-ak hrvatskih i ukrajinskih učenika trećeg, odnosno četvrtog razreda OŠ Jabukovac i OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba, a u čitanju su sudjelovale spisateljica i producentica Jelena Veljača te voditeljica i poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović uz stručno vodstvo Knjižnice.

Djevojčica sa širom otvorenim očima“ govori o izbjeglici iz Ukrajine koja se u svojoj novoj školi u Hrvatskoj sprijateljuje s djevojčicom koja zamjećuje da joj je potrebna podrška. Kroz njihovu priču saznajemo kako obratiti pažnju na osobe koje bježe od rata i olakšati im integraciju u novu sredinu, među njihove vršnjake i školske kolege. Slikovnica je koristan alat koji može poslužiti u razgovoru s djecom na njima prilagođen i pristupačan način o utjecaju rata na djecu iz Ukrajine, pomoći im da bolje razumiju situaciju iz koje dolaze i obzirnije im pristupe.

Takav je razgovor s okupljenim učenicima nakon čitanja slikovnice vodio Franjo Lovro Popović iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela. Školarci su raspravljali o tome kako se njihovi školski prijatelji iz Ukrajine osjećaju nakon što su morali napustiti svoj dom te kako im mogu pomoći da se osjećaju prihvaćeno u novoj školi. Franjo Lovro Popović potiče sve koji se susreću s djecom iz Ukrajine da ih saslušaju ako su spremna govoriti o svojim iskustvima i osjećajima te ih pokušaju razumjeti. Važno je da se svako dijete iz Ukrajine u novoj sredini osjeća sigurno, uvaženo i nediskriminirano te reagirati ako ga druga djeca omalovažavaju ili maltretiraju.

Istaknuo je to i Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe: „Razumijevanje iskustava ljudi koji bježe od rata i priznavanje njihovih prava ključno je kako bismo gradili inkluzivnije, suosjećajnije i pravednije društvo. Uključivanjem djece već u ranoj dobi koristeći moć pripovijedanja, nadamo se potaknuti osjećaje empatije i solidarnosti kao temelj svjetlije budućnosti za sve".

Kako bi važna poruka o podršci žrtvama rata doprla do što većeg broja djece i odraslih, tiskani će se primjerci slikovnice moći pronaći u odabranim knjižnicama, školama i organizacijama koje pružaju podršku raseljenim osobama iz Ukrajine, a u digitalnom obliku dostupna je na internetskoj stranici kampanje „Držat ću oči širom otvorene”. Osim na hrvatskom i ukrajinskom jeziku, dostupna je na još 11 jezika - engleskom, francuskom, nizozemskom, bugarskom, češkom, estonskom, mađarskom, latvijskom, poljskom, rumunjskom i slovačkom.

Izdavanjem slikovnice Europska komisija nastavlja kampanju „Držat ću oči širom otvorene“ usmjerenu podizanju svijesti o pravima žrtava u Europskoj uniji. Kampanja je dio prve strategije EU-a o pravima žrtava, a cilj joj je osigurati da sve žrtve svih zločina razumiju kako ostvariti svoja temeljna prava i kome se obratiti za podršku.

O pravima žrtava u EU-u:

Direktivom o pravima žrtava iz 2012. godine Europska komisija jamči niz prava žrtvama svih zločina, uključujući pravo na pristup informacijama, pravo na podršku i zaštitu u skladu s individualnim potrebama i postupovnim pravima žrtava. Žrtve također imaju pravo da se prema njima postupa s poštovanjem, na osjetljiv, prilagođen, profesionalan i nediskriminirajući način.

Komisija je 12. srpnja 2023. usvojila prijedlog revizije Direktive o pravima žrtava kako bi se dodatno ojačala prava žrtava kaznenih djela u EU-u. Prema sada važećim pravilima, žrtve ratnih zločina imaju koristi od pravila EU-a o pravima žrtava ako se kazneni postupci vezani uz te zločine odvijaju unutar Europske unije.

CONVERSATION