F Film Snajka: Dnevnik očekivanja od 14. studenoga u kinima! - Totally Glamourous

Film Snajka: Dnevnik očekivanja od 14. studenoga u kinima!

 

Dugometražni dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi nastao u produkciji zagrebačkog Restarta uskoro stiže u kina. Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura - Hrvatice Tee i Roma Mirsada od 14. studenoga kreće u kino distribuciju diljem zemlje.

Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka. FIlm je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan.

Film je svjetsku premijeru imao ovo ljeto na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibanikolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

Snajka: dnevnik očekivanja nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte te gradovi Zagreb, Priština i Ferizaj.

U suradnji s Udrugom Filmaktiv i njihovim programom Film svima izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma zakazana je za 17. studeni u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.

Dosad ugovorene projekcije:

Kino Kinoteka / Zagreb / 13.11. – PRETPREMIJERA uz predstavljanje protagonista i ekipe filma

Dokukino KIC / Zagreb / 14.11. - uz gostovanje redateljice i ekipe filma uz dodatne projekcije 15. i 19.11.

Kino Gaj / Varaždin / 14.11.
Kino Kinoteka / 
Zagreb / 16.11.
Art-kino / 
Rijeka / 16.11. - uz gostovanje redateljice

Art-kino / Rijeka / 17.11. – inkluzivna projekcija za osobe s oštećenjem sluha te slijepe i slabovidne

Kino Forum / Zagreb / 17.11.

Kino Urania / Osijek / 17.11. - uz gostovanje redateljice

Kino Buzet „Augustin Vivoda“ / Buzet / 17.11.

Kino Arsen / Šibenik / 18.11.

Kino Edison / Karlovac / 20.11. - uz gostovanje redateljice

Kino Valli / Pula / 21.11. - uz gostovanje redateljice

Kinoteka Zlatna vrata / Split / 30.11. uz gostovanje redateljice

Distributer filma je Restart Label u suradnji s udrugama Status M i Kali Sara

CONVERSATION