F LET’S DANCE - suvremeni ples u izlogu Francuskog instituta - Totally Glamourous

LET’S DANCE - suvremeni ples u izlogu Francuskog instituta

 Let’s Dance / Pop-Up Plesni Display obuhvaća seriju pop-up plesnih predstava i performansi renomiranih plesnih umjetnika iz područja suvremenog plesa na neočekivanim lokacijama. Let’s dance prvi put će biti predstavljen publici u listopadu 2023. u izlogu medijateke Francuskog instituta, kao dio platforme za umjetnosti i kulturu - Artupunktura.

Program Let’s dance ugostit će četiri plesne predstave, dvije hrvatske - Love will tear us apart i Igralište 22 i dvije francuske - Chronique d’une danseuse i Bluetalk, koje će biti izvedene u izlogu medijateke Francuskog instituta u Zagrebu, u Preradovićevoj 5. Na taj način suvremena plesna umjetnost približit će se široj javnosti. Svakako treba istaknuti kako će publika imati priliku uživati u 98. izvedbi Love will tear us apart, jedne od najdugovječnijih hrvatskih plesnih predstava.

Petak, 𝟏𝟑.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢

𝐂𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐃’𝐮𝐧𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐬𝐞𝐮𝐬𝐞 - 𝐍𝐞𝐝𝐣𝐦𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐚𝐡𝐢 (𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐚)

u 𝟏𝟗:𝟑𝟎

𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐖𝐈𝐋𝐋 𝐓𝐄𝐀𝐑 𝐔𝐒 𝐀𝐏𝐀𝐑𝐓 - 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚 𝐇𝐫𝐚šć𝐚𝐧𝐞𝐜 / 𝐒𝐚š𝐚 𝐁𝐨ž𝐢ć (𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐚)

Utorak, 𝟏𝟕.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢

𝐈𝐆𝐑𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐄 𝟐𝟐 - Margareta Firinger (𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐚)

Petak, 𝟐𝟎.𝟏𝟎. u 𝟏𝟗 𝐬𝐚𝐭𝐢

𝐁𝐋𝐔𝐄𝐓𝐀𝐋𝐊 - 𝐏𝐥𝐞𝐬𝐧𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯 𝐖𝐚𝐥𝐤𝐢𝐧𝐠 (𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐚)

Kroz ovaj projekt želi se omogućiti plesnim umjetnicima izvedbe u nekonvencionalnim prostorima, povezati suvremeni ples i širu publiku te Zagreb učiniti prepoznatljivim središtem plesnih platformi.

Ovogodišnji program Let’s Dance umjetnička organizacija Yelo provodi u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

***

𝐂𝐡𝐫𝐨𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐃’𝐮𝐧𝐞 𝐃𝐚𝐧𝐬𝐞𝐮𝐬𝐞

𝐍𝐞𝐝𝐣𝐦𝐚 𝐌𝐞𝐫𝐚𝐡𝐢 (Francuska)

Ovim izvođenjem razmatra se stvaranje dokumentiranog plesa temeljenog na arhivima, svjedočanstvima i rekonstrukcijama. Ova forma obuhvaća koreografiju i dramu, potičući gledatelje da se dublje povežu s procesom umjetničkog iskustva. Arhive pružaju kontekst, svjedočanstva donose ljudsku dimenziju, a rekonstrukcije vizualni prikaz. Cilj je potaknuti gledatelje da aktivno sudjeluju i emocionalno se povežu s pričom, čineći ples dokumentarcem dubokim i inspirativnim iskustvom.

𝐋𝐎𝐕𝐄 𝐖𝐈𝐋𝐋 𝐓𝐄𝐀𝐑 𝐔𝐒 𝐀𝐏𝐀𝐑𝐓

𝐏𝐞𝐭𝐫𝐚 𝐇𝐫𝐚šć𝐚𝐧𝐞𝐜 / 𝐒𝐚š𝐚 𝐁𝐨ž𝐢ć (Hrvatska)

Love will tear us apart, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock- koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.

Koncept: Saša Božić; Koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec; Izvedba: Petra Hrašćanec

Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec; Producentica: Štefica Bartolin

I𝐆𝐑𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐄 𝟐𝟐

𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐙𝐞𝐥𝐞𝐧𝐨𝐯𝐢ć 𝐮 𝐬𝐮𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐢 𝐬 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐚𝐫𝐞𝐭𝐨𝐦 𝐅𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 (Hrvatska)

Istovremeno potaknuti melankolijom i radošću koje u nama bude sjećanja na neka davna, zaboravljena igrališta iz naših djetinjstva, stvaramo novo igralište u sigurnom prostoru kazališta. Igralište 22 u dvama medijima – plesu i zvuku – želi zabilježiti i uhvatiti prolaznost vremena i odati počast susretu i igri.

Preispitujemo kontraste između ispunjen

og i praznog te osjećaj pripadnosti naspram osjećaja otuđenosti koristeći se osobnim i kolektivnim sjećanjima na prostore igrališta. Svjedočeći krizi kroz koju kazalište prolazi u vremenu sve većeg populariziranja drugih medija i brzog konzumiranja sadržaja, težimo usporiti i usmjeriti vlastitu pozornost te ponuditi gledateljima mogućnost da svoju pozornost usmjere na praćenje jednog sadržaja.

Želja nam je ovim projektom vratiti se tvorničkim postavkama koristeći se samo dvama elementima – plesom i zvukom.

Izvođači: Margareta Firinger, Jerko Jurin; Glazba: Jerko Jurin

Produkcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS; Koprodukcija: Zagrebački plesni centar

Projekt je ostvaren u okviru ZPC-ova razvojno-produkcijskog programa KOREOSPEKTAR 2022.

𝐁𝐋𝐔𝐄𝐓𝐀𝐋𝐊

𝐏𝐥𝐞𝐬𝐧𝐢 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢𝐯 𝐖𝐚𝐥𝐤𝐢𝐧𝐠 (Francuska)

Bluetalk je razgovor između četiri žene, četiri tijela i četiri jedinstvena uma. Ovaj plesni kolektiv crpi svoju inspiraciju iz svijeta hip-hopa, stvarajući nešto potpuno novo i osvježavajuće. Za njih je Bluetalk simbol želje za zajedničkim stvaranjem, gdje se međusobno podržavaju, suočavaju s izazovima i istražuju dubine svojih mogućnosti. Bluetalk nije samo ples i pokret, već je to komunikacija između četiri žene koje svojom energijom potiču publiku da vibrira s njima. Kreirajući svoj novi performans za Lets Dance, želja kolektiva Walking je zadržati jednostavnost i učinkovitost, omogućavajući publici da sudjeluje u njihovoj vibraciji. Bluetalk je više od plesa; to je priča o jedinstvu, inspiraciji i nevjerojatnoj snazi ženskog zajedništva.

Izvođačice: Tiziana FERRAIUOLO, Malou LINOCIER, Lina RAHAL, Taos LAHBIB-BURCHARD

CONVERSATION