F MELKIOR BAŠIĆ KAO ČAROBNJAK IZ ŠUME - Totally Glamourous

MELKIOR BAŠIĆ KAO ČAROBNJAK IZ ŠUME

Ispred Baraćevih špilja održano je druženje žena iz lokalne zajednice, a sve to u sklopu projekta HMU Kombinat-a, “PRVIH20”.

Za dame je kuhao i jela osmišljavao Melkior Bašić. 

Sunčani i topao dan na Kordunu kao da je nagovijestio da se događa nešto posebno; događaj koji žene iz lokalne zajednice stavlja u prvi plani veliča njihove doprinose lokalnoj zajednici. Mahom sve zaposlene ili umirovljene nakon više nego punog radnog staža, žene koje su toliko samozatajne da su se pitale zaslužuju li biti dio ove priče. Žene toliko svestrane i aktivne da nerijetke rade i nekoliko poslova dok u isto vrijeme aktivno promiču tradicionalnu baštinu kroz etnografiju i rad u KUD-ovima. Žene udomiteljice koje pružaju topli dom napuštenoj djeci, ravnopravno uz svoju vlastitu, žene koje su sudjelovale u osnivanju administrativni ureda i dan danas znaju gdje koji spis stoji, ratne dobrovoljke, slikarice i obrtnice, žene koje vrijedno drže svoje OPG-ove i lokalne zajednice za djecu s poteškoćama u razvoju, žene koje su kao učiteljice i pedagogice bile brižna ruka koja je ostavila veliki trag na danas uspješne poslovne ljude, žene iz čijih vrtova svjetski poznata pića kupuju borovice… Sve to i još puno više rade sudionice druga druženja u sklopu projekta PRVIH20 održanog ispred Baraćevih špilja, a to su bile Katarina Turkalj, Sonja Leka, Mira Vukošić, Slavica Vuković, Mirjana Modrušan, Snježana Čop, Ivana Živčić, Mira Špehar, Jelena Svetić, Anka Gravovac, Nevenka Turkalj,  Mirjana Pavlinović, Mandica Prša Kučinić, Nikolina Obrovac, dok je ostalih nekoliko uzvanica bilo spriječeno doći zbog poslovnih obaveza.

U sklopu druženja omogućen im je posjet i tura Baraćevim špiljama, a za sponzorstvo ovog događanja zaslužna je općina Rakovica. Nakon vođene ture i pića dobrodošlice, za njih su kuhali MasterChef Melkior Bašić kojega je pratio chef Dalibor Karlović, a gospođe uz ovo jedinstveno iskustvo doma otišle i s vrijednim poklonima.

Ono čemu su se sve jako veselile bilo je druženje s kuharom i jedna starinska igra uz koju su se svi zabavili.

Emocije kojima je odisalo druženje svjedočilo je o tome koliko su žene u ovome kraju vrijedne a koliko skromno to ističu. Kordun i Lika su se pokazali kao područje iznimne topline žena koje su često odrastale u surovim uvjetima društva ali netaknutoj prirodi koja je i bila odabrana kao lokacija nakon prve večere održane na Brijunima u rujnu ove godine. Snažne i jake, toliko svestrane i skromne – žene koje svojim primjerima zaslužuju zasjati kao primjer.

CONVERSATION