F Otvoren 15. Festival prava djece - Totally Glamourous

Otvoren 15. Festival prava djece

U Centru mladih Ribnjak u Zagrebu danas je okruglim stolom na temu "Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme" započeo 15. Festival prava djece poznat i pod motom "Mali festival za velike teme" u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Festival prava djece ove godine ima temu slobodno vrijeme i odmor mladih, a u fokus stavlja filmsko-edukativne programe, projekcije dječjeg filmskog stvaralaštva, radionice, rasprave i okrugli stol.

Festival je otvorio predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić i naglasio kako je kod djece i mladih važno podržati njihovo slobodno vrijeme jer time postavljamo temelje za cjelovit razvoj i ispunjeno djetinjstvo, te se još jednom zahvalio partnerima projekta – Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom filmskom savezu, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori.

Budući da je 2023. godina proglašena Europskom godinom mladih u sklopu Festivala bit će organizirane i posebne aktivnosti kako bi se pružila prilika za jačanje vještina i kompetencija djece i mladih: «Važno je postići ravnotežu između osnovnih prava djece: prava na obrazovanje i izvršavanje školskih obveza, ali i prava na slobodno vrijeme i igru koje je dio mentalnog zdravlja i kreativnim vještinama priprema djecu na život u odrasloj dobi.» - rekla je Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza je naglasila da je važno pobuditi interese kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao dio njihova slobodnog vremena, a Ingrid Pađen Đurić iz Hrvatskog audiovizualnog centra kako HAVC potiče filmsko opismenjavanje mladih nastojeći provesti implementaciju fimske pismenosti u redovni školski program..

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je uz Festival od samih početaka i bez njegove potpore ne bi se mogle provoditi aktivnosti. Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo navodi da u slobodno vrijeme djeca razvijaju značajne vještine, izražavaju se i komuniciraju te spoznavaju tko su i što su, te da kao društvo moramo štititi njihovo slobodno vrijeme koje je i zapisano u Konvenciji o pravu djeteta.

PROČITAJTE: Sjajan program DA2 – Zagreb design, Art & Architecture film festivala

Okrugli stol moderirala je novinarka HRT-a Ivana Sučić, a na njemu su sudjelovali voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Frigan i Sonja Dušek, te učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin te predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić. Slobodno vrijeme nudi priliku djeci i mladima da se bave aktivnostima koje vole, istražuju svoje interese, razvijaju vještine, grade odnose i jednostavno se zabave, a u zaključku razgovora Ida Prester je dodala da je neovisno o školskim obavezama i aktivnostima važno slijediti sebe.

15. Festival prava djece se nastavlja sutra, 12. listopada u kinu Kinoteka projekcijama filmova Dnevnik Pauline P. (10:00 sati) i Mali detektivi i tajna morskih dubina (13:00 sati).

Program i raspored 15. Festivala prava djece dostupan je na web stranici: www.festivalpravadjece.com

CONVERSATION