F Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića "Dubrovnik kao filmska kulisa" - Totally Glamourous

Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića "Dubrovnik kao filmska kulisa"

 

Hrvatski filmski savez i Knjižnica Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavit će u srijedu, 18. listopada, novo HFS-ovo izdanje  knjigu dramaturga i publicista Hrvoja Ivankovića Dubrovnik kao filmska kulisa, koja donosi, kako naznačuje i njezin podnaslov, „povijest snimanja igranih filmova u Dubrovniku od početaka do Drugoga svjetskog rata“.

Na predstavljanju koje počinje u 19.30, uz autora Hrvoja Ivankovića i urednicu knjige Dianu Nenadić, o knjizi će govoriti Daniel Rafaelić, filmski kritičar i povjesničar hrvatskoga filma.

Knjiga je rezultat dugogodišnjih Ivankovićevih arhivskih istraživanja te prikupljanja filmske građe i dokumentacije koja ukazuje na kontinuitet zanimanja inozemnih produkcija za lokacije u Dubrovniku i njegovoj široj okolici, koje započinje u ranim godinama 20. stoljeća i traje sve do danas.

Do početka Drugoga svjetskog rata u Dubrovniku i okolici snimljeno je više od pedeset igranih filmova u produkciji mađarskih, njemačkih, austrijskih, čehoslovačkih i poljskih poduzeća. Knjiga detaljno istražuje taj uzbudljivi i malo poznati segment povijesti kinematografije u Hrvatskoj, propitujući biografije ljudi koji su stvarali te filmove, razloge zbog kojih su baš Dubrovnik izabrali za svoja snimanja, okolnosti u kojima su ondje radili, tematsko-estetske karakteristike te kritičku recepciju i mjesto njihovih filmova u kontekstu nacionalnih kinematografija, kao i reakcije na koje su nailazili u dubrovačkom te širem, hrvatskom i jugoslavenskom okružju.

Polje posebnog autorova interesa jest uloga Dubrovnika u tim filmovima, što uključuje identifikaciju lokacija njihova snimanja te propitivanje načina na koji su tematizirali i unutar filmskog narativa kontekstualizirali dubrovačke urbane i prirodne ambijente.

Oslanjajući se na raznovrsne izvore, od arhivskih dokumenata te stručnih ili publicističkih knjiga i radova do starih novina i časopisa, autor je tijekom istraživanja nastojao doći i do svih filmova za koje je znao ili pretpostavljao da su snimani u Dubrovniku, što ga je dovelo i do otkrića najstarijih sačuvanih igranih filmova snimljenih na području današnje Republike Hrvatske.
 Bogato opremljena fotografijama te raznovrsnim likovnim materijalima, knjiga Dubrovnik kao filmska kulisa proteže se na 540 stranica.

CONVERSATION