F Vrhunska vina labinskih vinara oduševila zagrebačku publiku - Totally Glamourous

Vrhunska vina labinskih vinara oduševila zagrebačku publiku

Brojni gosti i posjetitelji uživali su u subotnjoj večeri druženja i susreta s lokalnim vinarima okupljenima u Udruzi vinara i vinogradara Labinštine „Trs“ u diWine baru u središtu Zagreba. Ovaj slikoviti povijesni gradić smješten na brežuljku na istočnoj obali Istre predstavilo je šest vinara Labinštine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Labina. Posjetitelji su tako mogli kušati vrhunska „Vina z Kukurini“ obitelji Baćac koja se ponosi s četiri generacije vinarstva, potom vina Juričić koja nastaju već 13 godina u naselju Bartići, vina obitelji Kos, proizvode vinarije Prskalo čija je priča započela još 30-ih godina prošloga stoljeća, kao i proizvode mlade vinarije Fuhtar iz Nedešćine, iza koje je stoljetna tradicija vinarstva te odlična vina Vosilla iz Vozilići. 

„Udruga vinara Labinštine Trs osnovana je prije sedam godina. Tada nas je bilo 13 na osnivačkoj skupštini, a danas već brojimo 30 članova. Također, u tom trenutku, prije sedam godina, bilo je samo pet etiketa na tržištu, a sada ih imamo 12 s područja Labinštine. Cilj osnivanja naše udruge je, naravno, promocija vina, vinara i naše Labinštine koja je, nažalost, nekako uvijek izuzeta sa svih vinskih karata, jer se uvijek priča o zapadnoj i središnjoj Istri. Znamo da imamo jako dobrih vina u našim konobama tako da je i osnivanje naše udruge potaknulo male vinare da krenu ozbiljnijim koracima, povećaju proizvodnju i kvalitetu vina i da hrabro stanu na komplicirano tržište vinarstva u Hrvatskoj koje je sve veće i gušće, rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine TRS Valter Licul.

„Izuzetno nam je drago da imamo priliku predstaviti našu destinaciju i vinare naše Labinštine u Zagrebu. Nalazimo se na istočnoj obali Istre i posljednjih nekoliko godina uspješno surađujemo s vinarima Labinštine na brojnim manifestacijama na području Labina i Rapca, ali jednako tako želimo doći do izražaja u cijeloj Hrvatskoj, jer labinska vina to zaslužuju“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Labina Astrid Glavičić koja je predstavila labinski kraj, kao i atraktivnu vinsku ponudu i sorte među kojima su u Zagrebu bile zastupljene labinska malvazija, teran, muškat žuti, chardonnay, merlot, cuvee, pjenušci, ali i malvazija odležana pod morem.

 

Time je ovaj srednjovjekovni istarski grad bogate povijesti i kulturnog naslijeđa još jednom predstavio svoju iznimnu ponudu i vinare Labinštine kojima svake godine pristiže sve više nagrada i medalja s brojnih sajmova, među kojima su Decanter Wine Awards, Concours Mondial, Vinistra i Vina od davnina. 

CONVERSATION