F WATER LOVERS AKCIJA ČIŠČENJA - Totally Glamourous

WATER LOVERS AKCIJA ČIŠČENJA

Ujedinjeni pod motom "It’s not water, it’s more" Udruga Sunce i Biotherm u akciji čišćenja prikupili 400 kilograma otpada kraj Trogira.

Na plaži Pantan kraj Trogira 19. listopada 2023. više od 50 sudionika prikupilo je 400 kilograma otpada. Automobilske gume, obuća i staklo, a najviše različitih plastičnih predmeta uklonjeno je u sklopu ove akcije čišćenja.

Osim što ugrožava ekološku ravnotežu, morski otpad također ima ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, gospodarstvo i održivost prirodnih resursa. Cilj akcije čišćenja "It’s not water, it’s more" je podizanje razine svijesti o brojnim prijetnjama i negativnom utjecaju zagađenja na morske ekosustave.

Plaža Pantan je močvarno stanište za mnoge ptice za to je tolika količina plastike zabrinjavajuća. Ptice se mogu zapetljati u razne vrste plastičnih predmeta, uključujući plastične vrećice, omotnice, ribarske mreže i druge vrste otpada. Ovakvi incidenti često rezultiraju ozljedama ptica, uključujući ozljede krila, nogu ili kljunova, što može ozbiljno utjecati na njihovu sposobnost preživljavanja u divljini. – rekla je organizatorica Tea Kuzmičić Rosandić, stručna suradnica Sunca.

U posljednjih nekoliko desetljeća, svijest o važnosti očuvanja ptica diljem svijeta kontinuirano raste jer su tisuće ptica i njihovih staništa u opasnosti. Od rujna 2018. godine, projekt LIFE Artina - „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“. Projekt ima ambicioznu svrhu - razumjeti i procijeniti ključne negativne utjecaje koji pogađaju populacije morskih te namjerava pomoći proglasiti nova morska područja očuvanja značajna za ptice (POP područja). 

Naše Jadranske ptice gregula, kaukal i sredozemni galeb suočavaju se s brojnim prijetnjama, uključujući prisutnosti morskog otpada. No, zadovoljstvo nam je što smo barem jedan mali dio zaštićenog područja prirode oslobodili od otpada. – zaključila je Kuzmičić Rosandić.

Zagađenje otpadom svih vrsta voda je globalni problem stoga je Biothermu važno ulagati u ovakve akcije. U sklopu ove zajedničke misije Biotherm i Udruga Sunce 2022. godine, po prvi puta su proveli akciju uklanjanja otpada s plaža i mora, a u 2023. godini, ova zajednička misija se nastavlja. Lokalno želimo pridonijeti globalnom cilju jer vjerujemo da beauty industrija može, i trebala bi, imati pozitivan utjecaj na naše more. - kazala je Enrica Dukić, Biotherm PR, Community & Digital Manager.

- Od ove godine, Biotherm je podigao svoju ljestvicu održivosti. U odabranim Müller lokacijama u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Zadru mogu se pronaći Biotherm jedinice za reciklažu. Donesite praznu ambalažu bilo kojeg branda ili proizvoda i reciklirajte je u Biotherm jedinici za reciklažu i tako brinite o prirodi i okolišu, a naravno, svaka reciklaža se dodatno i nagrađuje. Postati Ocean Positive nije nešto što se može dogoditi preko noći; radi se o tome da uvijek budemo bolji u odnosu na ono što smo bili jučer. – kazala je Ana Kovačić, Biotherm Product Manager.

Zajedničkim snagama nevladinog i privatnog sektora gradimo svijet u kojem more i njegova zaštita ostaje naš najveći saveznik i najcjenjeniji dar. Ujedinjeni u brizi za hrvatska morska staništa i ptice koje ih nastanjuju, imamo moć donošenja pozitivnih promjena. Svaka akcija, ma koliko mala, ima velik utjecaj na očuvanje našeg okoliša.

"It’s not water, it’s more" - to je naša poruka i zajednički cilj za bolju budućnost našeg planeta.

CONVERSATION