F Dokumentarac 'El Shatt – nacrt za utopiju' u sklopu izložbe Helene Klakočar - Totally Glamourous

Dokumentarac 'El Shatt – nacrt za utopiju' u sklopu izložbe Helene Klakočar

Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom, autoricom izložbe Helenom Klakočar i muzeologinjom Petrom Matić


U sklopu izložbe Helene Klakočar pod nazivom 'EL SHATT zbjeg u STRIPU', 14. studenog će u Galeriji Događanja s početkom u 19:30 sati biti prikazan dokumentarni film Ivana Ramljaka 'El Shatt – nacrt za utopiju'.

Iz vlastitog stripa u formi dokumentarne reportaže nazvanog 'El Shatt / fragmenti', ova međunarodno priznata slikarica i crtačica stripova izdvaja upečatljive ulomke obrađujući kapitalnu temu spašavanja civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata.

Motivirana obiteljskom poviješću autorica nadilazi suhoparnost dokumentaristike obogaćujući besprijekornu kompoziciju emocijama. Tako fokus s beživotne faktografije primijenjene na uniforme ili brodove pada u drugi plan pred živopisnim crtežima likova čiji jasno definirani pokreti, mijene mimike i natruhe govora vjerodostojno sugeriraju kako ih je sudbina iz prizora u prizor raznosila. Na dovitljiv način, gotovo memoarski, ulomci stripa paralelno pripovijedaju i vizualiziraju priču temeljenu na činjeničnim i iskustvenim predlošcima.

Usmjeren na psihološke učinke rata i migracija, Ramljakov dirljivi 'El Shatt - nacrt za utopiju' izložbenu priču upotpunit će video-dokumentacijom u koju je uključeno kratko predstavljanje povijesnog konteksta, a glavninu čine sjećanja, razmišljanja i zablude intervjuiranih aktera popraćene fotografskim zapisima. Film nosi posvetu Ramljakovom djedu Karlu Pansiniju, koji je bio jedan od trojice liječnika u El Shattu, a spominju se i Savka Dabčević Kučar čiji citat otvara film te Josip Hatze.

Nakon projekcije, uslijedit će razgovor s redateljem, autoricom izložbe i muzeologinjom Petrom Matić s ciljem buđenja svijesti o prešućenoj i umalo zaboravljenoj priči kroz rekonstrukciju uvjeta suživota i psihologije rata te položaj pojedinca unutar zajednice komunističkog model naselja gdje je ratne i bolesničke traume bilo moguće prevladati jedino uz socijalnu podršku, snažan duh i mentalnu aktivnost.

Ulaz na izložbu i projekciju filma je slobodan. Izložbu je moguće razgledati do 21. studenog.

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba: 3. – 21. studenog 2023., Galerija Događanja

CONVERSATION