F Grupa Majke i dalje s najprodavanijim albumom u Hrvatskoj - Totally Glamourous

Grupa Majke i dalje s najprodavanijim albumom u Hrvatskoj

 

Reizdanje albuma Razdor (Croatia Records) grupe Majke drugi tjedan zaredom predvodi Top-listu prodaje.

Novo izdanje Detoura Master blaster (Aquarius Records) debitiralo je na broju dva, a na trećoj poziciji nalazimo Niku Turković (11Aquarius Records). Među najprodavanijima debitirao je Mateo Pilat s debitantskim naslovom Između nas (Aquarius Records, broj 4), dok Top 5 zatvara remaster ploče benda Haustor Bolero (Croatia Records).

Ovim rezultatom, album Razdor postao je prvi diskografski naslov koji je spojio dva uzastopna tjedna na vrhu Top-liste prodaje od ploče Bolero (Haustor,  pet tjedana zaredom na prvom mjestu - od 16. kolovoza do 13. rujna).

Isto tako, izdanje Razdor je deveti album s dva ili više tjedana na vodećoj poziciji prodajnih rezultata u 2023. godini. Time se bend Majke pridružii krugu izvođača u kojem se nalaze Nika Turković (11, dva tjedna), Leb i sol (Kao kakao, tri tjedna), Josipa Lisac (Dnevnik jedne ljubavi, dva tjedna), Vojko V (Dvojko, pet tjedana), Električni orgazam (Warszawa ’81, pet tjedana), Dino Dvornik (Dino Dvornik, četiri tjedna), Fit (The Best of – 40 godina (1982. – 2022.), sedam tjedana) i Haustor (Bolero, šest tjedana).

Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena, od čega su četiri noviteta. Od četiri nova izdanja među najprodavanijima, tri su se našla u ovotjednom Top 10.

Najviši novi ulaz imao je Detour s albumom Master blaster. Ovim rezultatom, Detour se pojavio na Top-listi prodaje nakon gotovo pet godina i izdanja Tourdetour (Aquarius Records).

Riječ je o ploči koja je u sklopu nedavno održanog Nacionalnog dana albuma, među čijim ambasadorima je bio i Detour, objavljena na vinilu. Na albumu se nalazi ukupno deset pjesama, od kojih je njih osam ranije objavljeno kao samostalni singlovi i boravilo na listi najemitiranijih snimaka HR Top 40.

Među najprodavanijima prvi puta se našao istarski pjevač Mateo Pilat. U pitanju je njegov prvijenac Između nas (Aquarius Records) koji je debitirao na četvrtoj poziciji. S ovotjednim rezultatom Matea Pilata, Top-lista prodaje ima debitanta na listi drugi uzastopni tjedan. Protekli tjedan, među najprodavanije je ušao Mahkey s debitantskim naslovom Osobni karton izbjeglice (Croatia Records, broj 26).

Na osmom mjestu liste ušla je Dubioza Kolektiv s remasterom izdanja Wild Wild East (Menart). Ovim rezultatom, Dubioza Kolektiv je ostvarila prvi novi ulaz nakon mjesec dana (27. rujna) otkako su status noviteta ostvarili LP-jevi Firma ilegal (Menart) i 5 do 12 (Menart).

Radi se o albumu originalno objavljenom 2011. godine za američku diskografsku kuću Koolarrow Records, što ga ujedno čini prvim inozemnim naslovom sastava Dubioza Kolektiv.

Ploča, na kojoj se nalazi jedan od najuspješnijih singlova grupe Dubioza Kolektiv U.S.A., nedavno je objavljena na vinilu u sklopu akcije diskografske kuće Menart povodom obilježavanja 20. godišnjice djelovanja sastava.

Kompilacija Femme Nouvelle vol. 4 (Aquarius Records) našla se na 15. poziciji ovotjedne liste. Time je kolekcija pjesama iz serijala koji slavi žensko kantautorstvo došla među najprodavanije nakon četiri godine (Femme NouvelleAquarius Records, 2019.).

Riječ je o projektu diskografske kuće Aquarius Records čiji je cilj osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici i potaknuti ih na suradnju. Ove godine, za četvrtu kompilaciju iz edicije Femme Nouvelle odabrano je ukupno devet pjevačica, a prvi puta pridružile su se i izvođačice iz regije. Singlove za Femme Nouvelle snimile su Miach, Nela, Tara Thaller, Anna Moor, Ether, Tia, Konstrakta, Dina Jashari i Macha Ravel (Muha).

Grupa The Rolling Stones s izdanjem Hackney Diamonds (Polydor/Universal Music Hrvatska) dospjela je na vrh strane Top-liste prodaje. Time je prvi studijski naslov kultnog britanskog sastava s originalnim novim pjesmama nakon 18 godina postao 25. album na vodećem mjestu liste najprodavanijih. Istodobno, The Rolling Stones imaju najprodavanije strano izdanje u Hrvatskoj nakon četiri i pol godine (Honk: The Very Best OfPromotone BV/Universal Music Hrvatska22. svibnja 2019.).

U pitanju je prvi LP grupe The Rolling Stones sa setom novih snimaka od 2005. godine i ploče A Bigger Bang (Virgin Records/Universal Music Hrvatska) te prvi od odlaska bubnjara Charlieja Wattsa. Za novo studijsko izdanje, članovi sastava surađivali su s brojnim imenima svjetske glazbene scene poput Lady Gage, Paula McCartneyja, Stevieja Wondera i Eltona Johna.

Već pri izlasku, album Hackney Diamonds dobio je pohvale glazbenih kritičara diljem svijeta, koji su ga proglasili najboljim izdanjem sastava The Rolling Stones nakon četiri desetljeća. Osim glazbene kritike, interes za novim naslovom britanske grupe pokazali su i njihovi fanovi diljem svijeta. U Ujedinjenom Kraljevstvu je u prvom tjednu ostvaren ekvivalent prodaje od 72,200 primjeraka, zahvaljujući kojima su članovi ostvarili svoj 14. broj jedan službene britanske liste prodaje. U Sjedinjenim Američkim Državama ploča Hackney Diamonds je debitirala na trećem mjestu liste najprodavanijih Billboard 200 (101,000 ekvivalentnih primjeraka). Time su članovi grupe The Rolling Stones postali prvi izvođači koji su u svakom desetljeću od 1960-ih imali album u Top 10 liste Billboard 200.

Pink Floyd (The Dark Side of the MoonParlophone/Dancing Bear) popela se na drugu poziciju Top-liste prodaje, dok na broju tri nalazimo Talking Heads s pločom Little Creatures (Warner Music/Dancing Bear). Dosadašnji predvodnici KUD Idijoti (Glupost je neuništivaHelidon) boravi na četvrtom mjestu, a krug pet najprodavanijih zaključuje Troye Sivan s albumom Something to Give Each Other (Universal Music Australia/Universal Music Hrvatska).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 16. do 22. listopada 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top-lista prodaje_domaća_43. tjedan
Top lista prodaje_strana_43. tjedan

CONVERSATION