F Izvješće Vise o sigurnosnim prijetnjama poziva na oprez tijekom blagdanske kupnje - Totally Glamourous

Izvješće Vise o sigurnosnim prijetnjama poziva na oprez tijekom blagdanske kupnje

 

Visa Inc., jedan od svjetskih lidera u digitalnom plaćanju, objavila je blagdansko izdanje izvješća o prijetnjama koje predviđa povećanu aktivnost prevaranata tijekom blagdanske sezone u transakcijama s karticom i transakcijama bez kartice. Novo izvješće identificira popularne taktike prijevara koje se očekuju između studenog 2023. i siječnja 2024. zbog povećanja aktivnosti e-trgovine i osobne potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu. Visa je također predstavila svoj popis 10 najboljih navika koje potrošači mogu slijediti kako bi sigurno obavili kupnju.

Povijesni podaci i transakcije pokazuju da akteri prijetnji vrebaju potrošače tijekom sezone blagdana. Podaci Vise pokazuju da su kod najpopularnijih kategorija trgovaca na koje ciljaju prevaranti stope prijevara tijekom blagdana 2022. porasle 11% u odnosu na stopu prijevara izvan blagdana te su za to vrijeme zabilježile porast od 8% u odnosu na prethodnu godinu. U blagdanskom izdanju izvješća o prijetnjama upozorava se da će akteri prijetnji nastojati iskoristiti povećani interes i hitnost potrošača u pronalaženju ponuda i jedinstvenih darova. Najvažniji nalazi izvješća uključuju:

  • Digitalni skimming: S povećanjem online kupnje, postoji veća prilika za prevarante da uspješno kompromitiraju podatke računa od trgovaca e-trgovine i unovče ih.

  • Phishing i socijalni inženjering: Napredak umjetne inteligencije (AI) tijekom protekle godine pruža akterima prijetnji mogućnost stvaranja visoko prilagođenih phishing kampanja, što potrošačima otežava uočavanje prijevara. Prevaranti također stvaraju internetske stranice za krađu identiteta, često koristeći malvertising (zlonamjerno oglašavanje) i druge nedopuštene taktike optimizacije za tražilice (SEO) na maloprodajnim ili uslužnim web stranicama kako bi privukli žrtve.

  • ATM / POS Skimming: S porastom prometa kod fizičkih trgovaca i bankomata, prevaranti će ciljati bankomate i POS terminale za izvršenje skimming napada.

  • Zaobilaženje jednokratne lozinke (OTP): Visa je identificirala sheme zaobilaženja jednokratne lozinke (OTP) za dobivanje pristupa računima vlasnika kartice. U ovoj se shemi predlošci jednokratnih lozinki šalju žrtvama za koje se čini da su povezani sa željenom kupnjom.

  • Fizička krađa: Akteri prijetnje mogu pokušati fizički ukrasti platne kartice i/ili telefone od potrošača koji ništa ne sumnjaju u prepunim maloprodajnim trgovinama, trgovačkim centrima ili na parkiralištima.

Prevaranti se cijele godine pripremaju za sezonu blagdanske kupnje, iskorištavajući povećanu aktivnost i potrošače koji katkad postaju nepažljivi i „spuštaju gard“ u potrazi za savršenim darom, rekao je Paul Fabara, glavni direktor za rizike kompanije Visa. U Visi smo predani sigurnosti i pouzdanosti, uz konstantno praćenje prijetnji, čak i tijekom najvećeg prometa u godini. Potrošači mogu biti mirni ove blagdanske sezone znajući da Visin tim stručnjaka radi danonoćno kako bi spriječio prijevare.

10 navika koje će potrošačima pomoći da kupuju sigurno

Visinih 10 navika za sigurnu kupnju mogu uputiti potrošače koji planiraju kupovati ove blagdanske sezone na najbolju praksu kako bi ostali sigurni. Izdvajamo iz Visinih savjeta:

Provjerite reputaciju i autentičnost trgovca: Držite se provjerenih trgovaca koje dobro poznajete. Ako razmišljate o kupnji u trgovini koja vam nije poznata, malo istražite kako biste provjerili njihovu reputaciju i autentičnost.

  • Zaštitite osobne informacije: Provjerite koristi li web stranica sigurnu tehnologiju. Kada ste na blagajni, adresa internetske stranice treba započeti s 'https://'. 'S' označava sigurno i znači da se vaši podaci šifriraju i šalju putem sigurne veze.

  • Izbjegavajte javne Wi-Fi mreže za kupnju: Javne Wi-Fi mreže često nisu sigurne, što hakerima olakšava krađu vaših podataka. Uvijek koristite sigurnu, privatnu internetsku vezu kada kupujete.

  • Pazite se ponuda koje predobro zvuče: Ponude na web stranicama i u neželjenoj e-pošti često mogu zvučati predobro da bi bile istinite, osobito iznimno niske cijene artikala koje je teško nabaviti. Potrošači bi trebali biti sumnjičavi prema takvim ponudama.

U Visi su sigurnost i pouzdanost glavni prioritet tijekom cijele godine. Tijekom proteklih pet godina tvrtka je uložila više od 10 milijardi američkih dolara u tehnologiju, uključujući tehnologije za smanjenje prijevara i povećanje sigurnosti mreže. Više od tisuću stručnjaka štiti Visa mrežu od zlonamjernog softvera, zero-day napada i insajderskih prijetnji – 24 sata dnevno/7 dana u tjednu/365 dana u godini. Zapravo, u prvih šest mjeseci 2023. Visa je pomogla u proaktivnom blokiranju prijevara u iznosu od 30 milijardi dolara, spriječivši mnoge da ikad saznaju da su u opasnosti od potencijalne lažne transakcije.

Potičemo potrošače da ostanu oprezni tijekom ove sezone i razmisle o tome gdje kupuju i s kim dijele svoje podatke kako bi bili sigurni.

***

Podaci o porastu transakcija tijekom blagdanske sezone u Republici Hrvatskoj

Kompanija Visa igra ključnu ulogu u ekonomskim životima europskih građana. Pomaže u promicanju povjerenja u trgovini osiguravajući sigurnost novca, što pomaže u pružanju pogodnosti i bezbrižnosti za vlasnike kartica i tvrtke, a sve to uz ispunjavanje nekih od najviših standarda usluge u industriji. Visa radi besprijekorno svaki dan, djelujući kao mreža koja štiti sve koji kupuju, prodaju ili prenose novac.

Ova je uloga osobito ključna u danima poput Crnog petka ili Cyber ponedjeljka, kada broj transakcija raste, a korisnici žure pronaći najbolje ponude.

U 2022., tijekom Crnog tjedna (7 dana koji okružuju Crni petak i Cyber ponedjeljak), dnevni prosječni broj Visa transakcija u Republici Hrvatskoj u e-trgovini bio je:

20 post viši od prosječnog dnevnog broja transakcija u istoj godini.1

Unatoč žurbi tijekom kupnje, Visa pomaže vlasnicima kartica osigurati mir pružajući zaštitu od prijevare, gubitka i krađe. Korisnici Visa kartica posebno su se snažno fokusirali na dvije ključne skupine trgovaca – prodavače elektroničkih uređaja i mode.

U 2022., tijekom Crnog tjedna (7 dana koji okružuju Crni petak i Cyber ponedjeljak), dnevni prosječni broj Visa transakcija u e-trgovini izvršenih u te dvije grupe trgovaca bio je:

Dvaput veći (2x) u sektoru mode i 70 posto viši u segmentu Elektronika 2

Visina tehnologija tokenizacije sigurno ugrađuje token plaćanja u svako iskustvo. Tokeni se mogu ugraditi s uređajem, aplikacijama, novčanicima ili karticom u datoteci. Tokeni pomažu u smanjenju online prijevara, ali imaju puno više za ponuditi. Tehnologija omogućuje brže i fleksibilnije načine plaćanja, nešto što korisnici Visa kartica koji kupuju online i u trgovinama jako cijene.

Broj Visa transakcija s tokeniziranim karticama od lipnja 2022. do lipnja 2023. rastao je:

šest puta brže u usporedbi sa svim Visa transakcijama. 3

Svaki je token jedinstven – prevaranti ga ne mogu probiti i iskoristiti. Zahvaljujući tome, podaci kartice su zaštićeni. Tokeni se generiraju automatski, na primjer kada korisnik pohranjuje podatke o kartici u online trgovinu ili u digitalni novčanik na pametnom telefonu.

CONVERSATION