F Održan 18. božićni humanitarni koncert ''Želim život“ - građani pokazali veliko srce i donirali više od 173.000 EURA - Totally Glamourous

Održan 18. božićni humanitarni koncert ''Želim život“ - građani pokazali veliko srce i donirali više od 173.000 EURA

 

Nakon tri godine, najveći humanitarni koncert ponovno je razveselio građane i ispunio glavni zagrebački trg pjesmom, smijehom i plemenitim ciljem. Tradicionalni, 18. po redu, božićni koncert „Želim život“, održan u organizaciji Zaklade Ana Rukavina i Nove TV i ove je godine ujedinio Lijepu Našu te pokazao veliko srce i humanost građana. Za vrijeme koncerta i njegovog emitiranja uživo na programu i online platformama Nove TV, građani su svojim pozivima i donacijama donirali više od 173.000 EUR za daljnji rad Zaklade.

Misija Zaklade bila je proširiti Hrvatski registar, no zahvaljujući svima vama, to je preraslo u nešto puno veće. Hvala svim dobrim ljudima što svake godine pružaju sve veću podršku radu Zaklade Ana Rukavina i time pomažu ostvarenju zajedničkih plemenitih ciljeva. Hvala svima što zajedno s nama slave život u znaku ljubavi, veselja i nesebičnog pomaganja drugima“, rekla je gospođa Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Brojna poznata lica domaće glazbene scene, poput Prljavog kazališta, Vatre, Miroslava Škore, Damira Kedže, Klape Cambi i drugih, uveličala su plemenitu akciju te potaknula građane da doniraju putem humanitarnog broja 060 9000. Božićni koncert vrhunac je akcije „Želim život“ kojom se nastavlja rad na prikupljanju sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i druge projekte važne za razvoj hematologije u Hrvatskoj. Sinoćnji božićni koncert, održan uoči 17. godišnjice preminule Ane Rukavine, čime je obilježeno i sjećanje na njenu hrabrost, plemenitost i prerani odlazak, zahvala je građanima Hrvatske i svima koji doprinose i podržavaju rad Zaklade.

Biti dugogodišnji partner i imati priliku podržati rad Zaklade Ana Rukavina, koja je tolikim ljudima pomogla i vratila nadu u život, velika je privilegija svima nama na Novoj TV. Ovaj već 13. koncert „Želim život“, koji zajedno organiziramo, kruna je naše cjelogodišnje suradnje - uvijek smo iznova ponosni na njegov odjek i zahvalni građanima na doprinosu i potpori. Uspjehe i postignuća naših suradnika u Zakladi s posebnim žarom i naklonošću nastavljamo pratiti i dalje“, rekao je Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV.

Anine riječi „Želim život“ i dalje pružaju nadu i spas mnogim oboljelim osobama

18 dana prije svog preranog odlaska, mlada novinarka Vjesnika, Ana Rukavina, napisala je „Želim život“ i tim riječima spasila mnoge oboljele. Na današnji dan 2006. godine izgubila je svoju bitku s leukemijom, no svojim emotivnim pismom ujedinila je cijelu Hrvatsku i pokrenula plemenitu akciju koja je do danas pružila nadu u spas 168 života. „Ne bojte se, moja priča nije tako tragična, ni depresivna, meni se jednostavno dogodio život, iz kojeg i Vi možda možete nešto naučiti… Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život.“ - napisala je Ana Rukavina u pismu koje je dirnulo hrvatsku javnost. Ubrzo je cijela zemlja saznala za njenu borbu i želju da usmjeri pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Osnivanje Zaklade nije dočekala, no njen se plemenit cilj ostvaruje i 17 godina nakon preranog odlaska. Ove godine obilježavamo 17 godina otkako je Ana ujedinila cijelu Hrvatsku svojom nesebičnom željom za životom i misijom da pomogne svima koji dijele njenu sudbinu. Ostvarenje svog cilja nažalost nije dočekala, no njene riječi, ljubav prema životu i ljubav prema drugima žive u svima vama koji neumorno podržavate rad Zaklade Ana Rukavina i svojim doprinosom pružate nadu u novi život onim najpotrebitijima.

Zaklada Ana Rukavina danas je beskrajan izvor nade za 168 oboljelih koji su do sada primili transplantat širom Hrvatske i svijeta zahvaljujući Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra s početnih 150 na više od 63 291 potencijalnih darivatelja, kao i osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb. Do sada je organizirano 477 akcija upisa u Hrvatski registar u preko 150 gradova i mjesta diljem Republike Hrvatske, od toga 23 akcije u 2023. godini. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te osmom u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika. Osim toga, Zaklada Ana Rukavina podržava i druge projekte kao što su stručna usavršavanja liječnika i medicinskih sestara u inozemstvu te projekte važne za razvoj hematologije u Hrvatskoj.

CONVERSATION