F Rezultati istraživanja Shared Mobility’s Global Impact - Totally Glamourous

Rezultati istraživanja Shared Mobility’s Global Impact

15 000 godišnje – kilometraža koja opravdava posjedovanje automobila

·        Vlasnici automobila koji prijeđu manje od 15.000 km godišnje mogu uštedjeti prelaskom na druge opcije prijevoza

·        Broj registriranih vozila ostao je isti, dok se prijeđeni kilometri smanjuju, što sugerira da su automobili često nedovoljno iskorišteni

·        Ukupna vrijednost tržišta dijeljene mobilnosti iznosit će 401 milijardu dolara do 2030.

·        Hrvatska istaknuta kao pozitivan primjer u pogledu korištenja dijeljenog prijevoza za potrebe turizma

Rezultati nedavno provedenog istraživanja Shared Mobility’s Global Impact u Njemačkoj, nezavisne savjetodavne tvrtke Oliver Wyman i vodeće europske platforme Bolt, ukazuju na to da bi vlasnici osobnih automobila koji godišnje prijeđu manje od 15.000 km mogli propuštati značajne uštede. Za njih su vožnje na zahtjev, kao i najam automobila, e-romobila i e-bicikala povoljnije opcije prijevoza od posjedovanja automobila.

Izvještaj je analizirao ukupne troškove vlasništva u cijeni po kilometru za automobile više klase, SUV-ove i kompaktne automobile i usporedio ih s cijenom po kilometru različitih vrsta usluga dijeljene mobilnosti, koje ne nose dodatne troškove za korisnika, osim početne cijene. Car sharing, odnosno kratkoročni samoposlužni najam automobila, pokazao se kao najpovoljnija opcija, čiji su troškovi niži od troškova sva tri tipa automobila pri godišnjoj kilometraži do 15.000 km. Usluge najma e-romobila i e-bicikala povoljnije su od kompaktnog automobila pri godišnjoj kilometraži od 5.000 km, dok je čak i najskuplja usluga dijeljene mobilnosti, vožnja na zahtjev preko aplikacije, povoljnija od više klase automobila za godišnju kilometražu do 12.000 km.

Istraživanje tvrtki Oliver Wyman i Bolt daje nam novu perspektivu na mobilnost i načine kretanja građana koji su sve svjesniji prednosti alternativnih prijevoznih sredstava. Osim što su ekonomski održivija alternativa i štede novac, novi izvještaj također potvrđuje da veća upotreba e-romobila i e-bicikala može imati ekološke prednosti za gradove i njihove stanovnike. Dobiveni rezultati svakako su vjetar u leđa za nastavak partnerstva s još više hrvatskih gradova kako bismo pristupačnost ovih sustava prijevoza osigurali još većem broju građana,“ izjavio je Tomislav Lukačević, direktor Bolt Hrvatska te dodao da je Hrvatska prepoznata kao pozitivan primjer uspješne integracije dijeljene mobilnosti u turističku ponudu, a značajan porast stranih korisnika u protekle dvije godine dodatno potvrđuje atraktivnost tih opcija tijekom ljetne sezone.

Izvještaj je, također, otkrio da se udaljenost koju osobni automobili prelaze smanjila za 1.700 km godišnje tijekom posljednjeg desetljeća, dok je broj registriranih vozila po kućanstvu ostao isti, sugerirajući da automobili često stoje neiskorišteni kod kuće. Prema Centru za vozila Hrvatske primijećena je stagnacija registriranih novih i rabljenih vozila u proteklih 3 godine, dok podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuju kako je prosječna starost osobnog automobila u Hrvatskoj 2020. iznosila 14.8 godina, smjestivši nas na 6. mjesto po starosti voznog parka u Europi. Hrvatski prosjek je 433 automobila na 1.000 stanovnika, što je značajan rast u odnosu na 2010. godinu kad je taj broj bio 355. To znači da gotovo svaki drugi stanovnik posjeduje osobni automobil, a istraživanje ukazuje na to da bi usluge dijeljene mobilnosti mogle smanjiti i prometne gužve koje su sve češće u velikim hrvatskim gradovima.

Gužve su posebno izražene za vrijeme turističke sezone, a Split, Dubrovnik i Zadar jedni su od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj u kojima Bolt svojom uslugom prijevoza na zahtjev redovito nadopunjava javni prijevoz i rasterećuje promet. Praktičnost dijeljene mobilnosti posebno su prepoznali njemački turisti, kojima je Hrvatska kontinuirano jedna od 10 najposjećenijih prekomorskih destinacija. Tako Boltovi podaci pokazuju da čak 81 posto njih koji koriste usluge dijeljenog prijevoza, koriste njegove usluge i kad putuju u inozemstvo.

Zaključci istraživanja tvrtke Oliver Wyman također su u skladu s analizom korištenja Bolt e-romobila u Europi koja je pokazala da oko 10 posto vožnji e-romobilima izravno zamjenjuje putovanja automobilom. Kao rezultat toga, e-romobili su sami doprinijeli smanjenju do 120 milijuna prijeđenih kilometara automobilima, pomažući ublažavanju prometnih gužvi i zagađenja zraka u gradovima te smanjenju emisija CO2 iz automobila za procijenjenih 23 tisuće tona širom Europe.

Uzimajući sve ove prednosti u obzir, izvještaj predviđa da će usluge dijeljene mobilnosti činiti 7 posto svih gradskih putovanja diljem svijeta do 2030. godine (u usporedbi s trenutnih 3 posto), što će ukupno tržišta povećati na 401 milijardu dolara.

                                                                       ***

Bolt je vodeća europska platforma koja je usmjerena na jednostavniji, brži i pouzdaniji urbani prijevoz. Bolt super-aplikacija ima 150 milijuna korisnika u 45 zemalja i preko 500 gradova diljem Europe i Afrike. Tvrtka nastoji ubrzati prijelaz s vlastitih automobila na zajedničku mobilnost, nudeći bolje alternative za svaki slučaj upotrebe, uključujući vožnje na zahtjev, dijeljenje automobila i e-romobila te dostavu hrane i namirnica. Sve vožnje preko Boltove platforme u Europi su 100% ugljično neutralne što je dio Boltovog Zelenog plana, dugoročne strategije smanjenja ugljičnog otiska tvrtke. Više informacija potražite na www.bolt.eu.

Oliver Wyman globalni je lider u savjetodavnom upravljanju, s uredima u više od 70 gradova u 30 zemalja. Kombinira duboko poznavanje industrije sa specijaliziranom stručnošću u području strategije, operacija, upravljanja rizicima i transformacije organizacije. Tvrtka okuplja više od 6.000 stručnjaka diljem svijeta koji surađuju s mnogobrojnim klijentima s ciljem optimiziranja njihovog poslovanja, unaprjeđenja operacija i upravljanja rizicima te ubrzanja izvedbe njihovih organizacija za bolje korištenje poslovnih prilika. Više informacija potražite na www.oliverwyman.com

CONVERSATION