F STAGES Forum 2023. Dvodnevni umjetnički program, radionice i predavanja na temu održivosti u kulturnom sektoru - Totally Glamourous

STAGES Forum 2023. Dvodnevni umjetnički program, radionice i predavanja na temu održivosti u kulturnom sektoru

Zagrebački STAGES Forum 2023: When we all fall asleep at COP28 where do we go? održat će se 20. i 21. studenoga 2023. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Ovaj ambiciozni kazališni eksperiment kojim se ispituje način na koji kulturni sektor djeluje s konceptom održivosti, STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift), u dvodnevnom će istraživanju unutar prostora zagrebačkoga HNK-a proći mnoge faze radova izvedbenih i multimedijskih umjetnica i umjetnika te radionica i predavanja povezanih u evakuacijsku rutu.
Veliko nam je zadovoljstvo da kroz europske projekte možemo ostvarivati suradnju sa zanimljivim umjetnicima te da imamo priliku kroz kazališne procese propitivati važne teme poput održivosti i klimatskih promjena, rekla je intendantica HNK-a u Zagrebu, Iva Hraste Sočo.

Prvog dana Foruma, 20. studenoga, svi zainteresirani moći će vidjeti umjetnički program koji uključuje predstave i umjetničke instalacije:

Arbajt Kolektiv: Meantime, Between Failures
Aleksandra Stojaković Olenjuk i Nataša Antulov: Prirodna izvedba evakuacije
Nikolina Rafaj: Ostajanje sa šumom, ostajanje u šumi
Grupa za nove narodne prakse: Ustenjavanje Zemlje
Sanja Gergorić i Miodrag Gladović: Leave No One Behind
Sara Salamon i Marko-Luka Zubčić: Događaji na rubu kadra
Maja Marković: a walk through the elevated
Mihael Giba: Sunčano uz mogućnost razbojništva

Idućeg dana, 21. studenoga, tijekom umjetničkog programa publika će moći vidjeti i sudjelovati u predstavi Jérôme Bel i Anna Javoran: Jérôme Bel te Antropološkoj igri Senke Božić Vrbančić i predavanju Tomislava Medaka, Vedrana Horvata, Tomislava Cika i Mladena Domazeta: Doughnut analiza.
Scenografiju potpisuju Ana Dana Beroš i Sara Nasić, kostimografiju Tina Spahija te svjetlo Bojan Gagić.

STAGES je financiran sredstvima EU-a, a realizira se u deset europskih partnerskih kazališta uključujući vodeću europsku kazališnu mrežu (European Theatre Convention), dok se čak četrnaest utjecajnih kazališnih organizacija udružilo s redateljicom Katie Mitchell i koreografom Jérômeom Belom – dvoje umjetnika poznatih po tome što ugrađuju održivost u svoj rad.
Prva faza projekta već je završena - 26. lipnja 2022. godine realizirana je Predstava za žive u doba izumiranja u režiji Anice Tomić, dok koncept produkcije i režiju izvorne predstave potpisuje Katie Mitchell koja je projekt osmislila s Jérômeom Belom.

CONVERSATION