F Ususret blagdanima i adventskom razdoblju, u Gradskom muzej Bjelovar se otvara izložba „Božićne jaslice“. - Totally Glamourous

Ususret blagdanima i adventskom razdoblju, u Gradskom muzej Bjelovar se otvara izložba „Božićne jaslice“.

 

Jaslice kao pobožna inscenacija Kristova rođenja koja se postavlja u crkvama, domovima i javnim prostorima tijekom božićnih blagdana svoju tradiciju duguju sv. Franji Asiškom koji je 1223. godine u talijanskom gradu Grecciu u šumskoj spilji postavio scenu Kristova rođenja sa živim ljudima i životinjama. Otada se običaj pravljenja jaslica od figura širi prvotno među franjevcima u Italiji, preko alpskim zemalja i južne Italije da bi od 16. stoljeća postala uobičajena praksa u cijeloj Europi.

Izložba božićnih jaslica Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica i Gradskog muzeja Bjelovar će prikazati najljepše jaslice - radove članova Udruge od raznih materijala, preko tradicijskog do modernog scenskog prikaza rođenja Krista. Autorica koncepta izložbe je Ana Drveni, a ista će se moći posjetiti do 6. siječnja 2024. godine. Na izložbi će se moći vidjeti razni kreativni koncepti nastali iz starih materijala pronađenih i iskorištenih sa „zelenih otoka“ ili iz kućanstava poput jaslica u kutiji od starog televizora i u pletenoj oplati ili u školjkama Jakobovih kapica iz dubrovačkog restorana.

Svečano otvaranje održat će se:

27. studenog (ponedjeljak) 2023. godine u 18:00 sati

Gradski muzej Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, Bjelovar

na kojem će uz predsjednika Udruge Pericu Novosela i ravnateljicu Muzeja Marijanu Dragičević sudjelovati gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak, gosti i uzvanici.

Udruga prijatelja božićnih jaslica osnovana je 2004. godine u Zagrebu s ciljem očuvanja i promocije nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske izrade božićnih jaslica (Betleheme). Mnoge su jaslice osvajale razna priznanja na svjetskim izložbama, a dugi niz godina sudjeluju i na prestižnoj međunarodnoj svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu „100 Presepi“.

CONVERSATION