F Završena ovogodišnja Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva - Totally Glamourous

Završena ovogodišnja Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva

Projekt „Tebi za mjesec, njima za cijelu godinu“ pokrenuo je brand Libresse, uz partnere projekta Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i CROATIA polikliniku

Vodeći brand menstrualnih uložaka Libresse, zajedno s partnerima Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i CROATIA poliklinikom, okupljanjem u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj obilježio je završetak operativnog dijela kampanje Nacionalne kampanje borbe protiv menstrualnog siromaštva, “Tebi za mjesec, njima za cijelu godinu“. Dostavljeni su svi donacijski paketi na njihove adrese, u dječje domove, SOS sela i udomiteljske obitelji.

Tijekom Nacionalne kampanje, Libresse je od svakog prodanog proizvoda odvojio 20 centi za gotovo 1.100 djevojčica i djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji i tako im osigurao godišnju zalihu menstrualnih uložaka. „Dječji dom u Zagrebu jedna je od ustanova kojima smo donirali menstrualne uloške u cilju borbe protiv ovog gorućeg problema. Hvala našim partnerima koji su se uključili u projekt i tako pomogli više od tisuću djevojaka u potrebi”, izjavila je Iva Stefanovski Horvatić, predstavnica marketinga kompanije Essity.

Prema istraživanju Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. čak 33% žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima, 10% njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 3,6% žena uopće si ne mogu priuštiti higijenske proizvode pa umjesto njih koriste gaze, čarape, pa čak i pelene. Riječ je o kompleksnoj problematici kojom se bavi ovaj projekt, a podršku mu je dalo i nadležno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

„Ove godine Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osigurali su sredstva u iznosu od milijun eura radi opskrbe školskih ustanova i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim menstrualnim potrepštinama. Podržali smo ovaj projekt kako bismo pružili dodatnu zaštitu djevojkama koje su u riziku od menstrualnog siromaštva“, kazala je Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu kampanje svaka od djevojaka dobila je besplatni ginekološki pregled u jednoj od CROATIA poliklinika, odnosno, konzultacije za djevojčice koje još uvijek ne trebaju pregled. „Drago nam je što smo dali svoj doprinos kampanji i omogućili djevojkama iz domova za djecu i udomiteljskih obitelji vrhunsku zdravstvenu uslugu. S ponosom podržavamo projekte koji potiču pozitivne društvene promjene”, poručila je Maja Tucaković, voditeljica pravnih poslova i marketinga CROATIA poliklinike.

Više o kampanji moguće je pronaći na web stranici: https://www.libresse.hr/.

CONVERSATION