F Open House Zagreb prepoznat kao najperspektivniji Open House festival u Europi - Totally Glamourous

Open House Zagreb prepoznat kao najperspektivniji Open House festival u Europi

 

U Lisabonu je prošli tjedan održan godišnji skup Open House Europe. Kao gosti na skup su pozvana tri europska Open House festivala koja su ove godine imala prvu festivalsku sezonu te su prepoznati kao najperspektivniji festivali Open House u Europi. Uz Open House Kopenhagen i Tirana, izdvojen je Open House Zagreb. To je svakako veliko priznanje za festival koji je prošlog listopada po pri put otvorio vrata nekim od značajnih zagrebačkih građevina te je na taj način omogućio stanovnicima Zagreba i turistima da se upoznaju s najatraktivnijim primjerima zagrebačke arhitekture.

Dubravka Vrgoč i Tomislava Blatnik na susretu organizatora europskih i svjetskih Open House festivala, koji se održavao u zgradi Arhitektonskog triennala u Portugalu, predstavili su prvu sezonu zagrebačkog Open House festivala i razmijenili iskustva s organizatorima festivala u Londonu, Dublinu, Bazelu, Milanu, Pragu, Bilbau…. Te predstavnicima ostalih tridesetak gradova. Ono što je istaknuto kao značajna vrijednost zagrebačkog festivala je sudjelovanje arhitekata u promišljanju  programa koji omogućuje posjetiteljima da bolje upoznaju svoj grad i njegove arhitektonske zadanosti.

Na skupu u Lisabonu, uz razmjenu iskustava, govorilo se i o novim trendovima u arhitekturi i urbanizmu kao što su održivost u urbanom planiranju, uz tematiku nedostatka vode, toplinski otoci, novi sustavi opskrbe i učinci regenerativnog dizajna. Svi ti primjeri, uz prezentaciju nekih lisabonskih projekata održivosti kao što se Centar za drenažu vode u Lisabonu ili Vertikalna urbana poljoprivreda učinili su ovaj skup iznimno korisnim u promišljanju ne samo novih sezona Open House festivala, već i aktivnosti koje promoviraju osmišljenije oblike i načine života u velikim gradovima.  

Open House Zagreb 2023. realiziran je uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

CONVERSATION